Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός απ’ όταν μπήκε σε εφαρμογή ο προσφάτως ψηφισμένος νόμος για τη λειτουργία του πάρκου Αντώνης Τρίτσης, με τον οποίο δόθηκαν σαφείς διέξοδοι σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση, αλλά και στη διαχείριση του πάρκου, με τη σύσταση ενός νέου υγιούς φορέα, απαλλαγμένου από τα χρέη του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι χρόνιες παθογένειες που εμφανίζει αυτός ο μοναδικός για την Αττική χώρος.
Σύμφωνα με τον Ν.4414/09.08.2016 συστάθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας “Αντώνης Τρίτσης”, ο οποίος επωμίζεται το κύριο βάρος της διαχείρισης του πάρκου και καλείται να δώσει τέλος σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος, όπως η συνεχής υποβάθμιση, η παντελής έλλειψη διαχειριστικού ελέγχου και η κακοδιαχείριση από τις μέχρι τώρα Διοικήσεις.
Σκοπός του φορέα είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών και μαθητών και η ανάδειξη της ιδιαίτερης αξίας του πράσινου με κάθε πρόσφορο μέσο, η εκπόνηση μελετών και η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας και εκπαίδευσης στο χώρο του πάρκου, στον αστικό ιστό και στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής και η διαχείριση και προστασία των θεσμοθετημένων υγροτόπων «Ρέμα Πύργου Βασιλίσσης» και «Τεχνητός Υγρότοπος Νερών Πύργου Βασιλίσσης», της ορνιθοπανίδας και άλλων μορφών άγριας ζωής που φιλοξενούν.
Δρομολογούνται λύσεις για το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης
Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης, που αποτελεί και τον κύριο λόγο για την δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόταν μέχρι σήμερα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», προβλέπονται πόροι μέσω της εξασφάλισης μηνιαίας προσόδου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που κατανέμονται αναλογικά στους 66 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ παράλληλα προβλέπονται και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως πόροι από την ένταξη σε Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προγράμματα ΕΣΠΑ, επιχορηγήσεις από το Πράσινο Ταμείο, έσοδα από την αξιοποίηση των καταστημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό του κ.α.
Ήδη, έως σήμερα, έχουν εξασφαλιστεί 700.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και κονδύλι 200.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την αναβάθμιση των υποδομών του πάρκου. Εκκρεμεί, παρόλα αυτά, η απόδοση της μηνιαίας προσόδου από τους ΚΑΠ που θα ωφελήσει πολλαπλά το πάρκο, καθώς πρόκειται για αναγκαία χρήματα που μπορούν να διατεθούν για να καλυφθούν καθημερινές χρηματοδοτικές ανάγκες του φορέα και λειτουργικά του έξοδα.
Η σύνθεση του νέου Φορέα Διαχείρισης
Η λειτουργία του Φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαιτεί την συνέργεια της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ΑΣΔΑ), της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΕΜΠ) και της Κοινωνίας των Πολιτών. Στο νέο αυτό διοικητικό σχήμα πλειοψηφία έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δυστυχώς, ο Δήμος Ιλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει το πάρκο, όντας κατώτερος των περιστάσεων και αναντίστοιχος της βούλησης των κατοίκων της πόλης, αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης, όπως προέβλεπε ο νόμος. Πρόκειται για μια πρόταση που υπερψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Ζενέτου και τη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας του κ. Καούκη. Την ίδια ακριβώς πρόταση υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιλίου και για την συμμετοχή του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, χωρίς όμως να συμπαρασύρει τους όμορους δήμους, οι οποίοι και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την συμμετοχή του ΑΣΔΑ στο νέο Φορέα.
Πρόεδρος του νέου Φορέα έχει οριστεί με απόφαση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ο πολεοδόμος και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος, με αναπληρωτή τον αναπληρωτή καθηγητή τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ, Νίκο Μπελαβίλα. Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκε ο Γιάννης Ελαιοτριβάρης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Γραμματέας ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Σερράος, ενώ ταμίας ανέλαβε ο Παναγιώτης Τσαρμπόπουλος, κάτοικος Ιλίου, τέως υπάλληλος της ΕΑΒ, ενεργός πολίτης στα τοπικά κινήματα για την υπεράσπιση του πάρκου, που ορίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος εξαιτίας της άρνησης του Δήμου Ιλίου να ορίσει εκπρόσωπό του.
Οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης
Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του, το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης ξεκίνησε τις πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση του πάρκου. Αρχικά, μετά από παύση ενάμισι και πλέον χρόνου, ξεκίνησε η μισθοδοσία των τριών εργαζομένων στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μετά από ενέργειες του νέου Φορέα. Εξοφλήθηκαν τα δεδουλευμένα για τον μήνα Νοέμβριο και καταβλήθηκαν στο ΙΚΑ οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Παράλληλα, μπήκε σε τακτικό ρυθμό η κατάθεση των δικαιολογητικών προς το Πράσινο Ταμείο για την ομαλή συνέχιση των πληρωμών.
Πραγματοποιήθηκε η καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πάρκου με στόχο την εκπόνηση ενός masterplan από φοιτητές του ΕΜΠ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα.
Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για τον καθαρισμό τόσο των λιμνών, όσο και του περιβάλλοντα χώρου του πάρκου, αλλά και η φροντίδα του πράσινου με εργασίες κλαδέματος. Λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση και συντήρηση των υποδομών του πάρκου (κτήρια, παγκάκια, γέφυρες, περίφραξη), κάτι που με την εξασφάλιση της σταθερής καταβολής της μηνιαίας προσόδου που θα επιτρέψει την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την κατάθεσή τους προς τη Περιφέρεια Αττικής και το Πράσινο Ταμείο, θα οδηγήσει στην ουσιαστική αναβάθμισή του.
Σημειώνεται πως ήδη ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και η ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου, ένα ναΰδριο μοναδικής ομορφιάς, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, Δημήτρη Πικιώνη. Το επόμενο διάστημα δρομολογείται η αντικατάσταση των σπασμένων τζαμιών, ώστε να γίνει ο χώρος και πάλι επισκέψιμος.
Τα επόμενα βήματα
Σήμερα αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα η σύνδεση του πάρκου με την υπόλοιπη Αθήνα μέσω μιας πλήρους και ισορροπημένης συγκοινωνιακής δικτύωσης με Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με επιφάνεια περίπου 1200 στρεμμάτων, αποτελεί το μοναδικό μέχρι σήμερα Μητροπολιτικό Πάρκο της Αττικής και πρέπει να είναι προσβάσιμο στους πολίτες της Αττικής.
Επιπροσθέτως, με την συνέργεια του Υπουργείου Παιδείας, πρέπει να δημιουργηθεί στο χώρο του πάρκου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – φορέα που μέχρι σήμερα δεν διαθέτει η Δυτική Αθήνα και η ύπαρξή του θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμη για την πραγματοποίηση του κύριου σκοπού του Φορέα για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών και μαθητών.
Τέλος, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Φορέα Διαχείρισης για την δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος κάθετης διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται στο εσωτερικό του, στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης με διαλογή στη πηγή, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο τόσο σε συμβολικό, όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο.
Αντί επιλόγου
Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» για πολλά χρόνια αποτέλεσε μια αμαρτωλή ιστορία κακοδιαχείρισης, υποβάθμισης και αδιαφορίας. Η νέα εποχή που ανοίγεται μετά τη τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης γεννά μεγάλες προσδοκίες για να αποτελέσει ο χώρος αυτός μια πραγματική όαση πράσινου για την Αττική, ένα πραγματικό στολίδι για τη Δυτική Αθήνα.
Από τις πρώτες ώρες ανάληψης των καθηκόντων της διοίκησής του, έχει γίνει σαφές από το Φορέα πως υπάρχει η βούληση αλλά και οι δυνατότητες ο χώρος αυτός να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει ως κύριος πόλος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, σε μια εποχή που οι δημόσιοι χώροι και το αστικό πράσινο δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και συνεχώς συρρικνώνονται.
Με κατάλληλες πρωτοβουλίες από πλευράς του Φορέα, με ουσιαστική στήριξη από τη Πολιτεία και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με την εθελοντική συμβολή των ενεργών πολιτών και των επισκεπτών του, το πάρκο μπορεί και πρέπει να λάβει το χαρακτήρα που του αρμόζει. Οι μέχρι τώρα ενέργειες είναι μόνο η αρχή σε μία μακρόχρονη, δύσκολη και συνάμα συναρπαστική προσπάθεια.
Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μπορείτε επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο του Φορέα Διαχείρισης στη διεύθυνση: http://www.parkotritsis.gr/
* Ο Κώστας Κάβουρας είναι οικονομολόγος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη» και δημοτικός σύμβουλος Ιλίου.
Αρχική δημοσίευση: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 – Εφημερίδα “Εποχή“
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου