Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Προγραμματική σύμβαση για μελέτη διευθέτησης του ρέματος Γιαννούλας από Περιφέρεια και δήμο Φυλής


  • Προχωρά η μελέτη διευθέτησης του ρέματος Γιαννούλας Άνω Λιοσίων με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής


Στόχος της υδραυλικής μελέτης είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, η προστασία του ρέματος Γιαννούλας μέσω της διευθέτησης του καθώς και η περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των ομβρίων της ευρύτερης περιοχής, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αφορά δε στη διευθέτηση κατά τμήματα του ρέματος σε συνολικό μήκος 540 μέτρων.

  • H σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:

Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο το έργο «Μελέτη διευθέτησης ρέματος Γιαννούλας Άνω Λιοσίων», προϋπολογισμού 36.000 ευρώ με ΦΠΑ, υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς. Η μελέτη χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος της υδραυλικής μελέτης είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, η προστασία του ρέματος Γιαννούλας μέσω της διευθέτησής του καθώς και η περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των ομβρίων της ευρύτερης περιοχής, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αφορά δε στη διευθέτηση κατά τμήματα του ρέματος σε συνολικό μήκος 540 μέτρων.

Το ρέμα της Γιαννούλας διέρχεται από τις παρυφές του σχεδίου πόλεως των Άνω Λιοσίων, εκκινεί από την Περιφερειακή Οδό του Αιγάλεω και εκβάλλει στο ύψος της οδού Ελύτη πριν την Αττική οδό. Τέλος, επισημαίνεται ότι την ανάθεση της μελέτης, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, την παρακολούθηση και την οριστική παραλαβή της αναλαμβάνει ο Δήμος Φυλής.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Τοπικοί θρύλοι και παραδόσεις αναφέρονται στην αρχόντισσα Γιαννούλα που έδωσε το όνομά της στο ομώνυμο ρέμα και τον υδραγωγό. 
Το ποτάμι στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κελάδων. 
Ο αγωγός αυτός μετέφερε τα νερά του ρέματος από ένα μικρό φράγμα κοντά στη μονή Κλειστών και ακολουθώντας τη διαδρομή Χασιά, Λιόσια, Πύργος Βασιλίσσης ενώνονταν με άλλον υδραύλακα του Κηφισού και κατέληγε στον Ελαιώνα των Αθηνών.

Πιθανολογείται ότι είναι έργο της Ενετοκρατίας (1204-1456 μ.Χ.) και ήταν ζωτικής σημασίας για την Αθήνα. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ήταν το υδραγωγείο της Θεοδώρας, που ξεκινούσε από το ομώνυμο ρέμα της περιοχής της Φυλής. 
Κατασκευάστηκε την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού και μετέφερε νερό στην Ελευσίνα. Πιθανόν ένα αρχαιότερο υδραγωγείο που μετέφερε νερό από το ρέμα της Γιαννούλας συνδέθηκε με αυτό το Αδριάνειο υδραγωγείο και διέσχιζε το Θριάσιο Πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου