Το Μπαρουτάδικο είναι το δώρο που έχει το Αιγάλεω σε ό,τι αφορά για την περιβαλλοντική του κατάσταση, προς όφελος των πολιτών
Για χρόνια η κατάσταση στο άλσος, όπως υπάρχει κοινή παραδοχή, είναι μέτρια αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη βελτίωσή του. Τα ερωτήματα για το τι μπορεί να γίνει θα πρέπει να απαντηθούν όχι απλά από τη Διοίκηση του Δήμου αλλά συνολικά από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους καθώς και από τους κοινωνικούς φορείς της πόλης.
Μια νέα διαχείριση
Η διαδικασία της συμμετοχικής διαχείρισης ενός άλσους όπως το Μπαρουτάδικο σημαίνει συνεργασία του Δήμου με τους πολίτες σε δύο κατευθύνσεις:
α) της διοργάνωσης εκδηλώσεων εντός του άλσους
β) της συνεργασίας σε θέματα ευαισθητοποίησης για την καλύτερη λειτουργία.
Αντί δηλαδή της κλειστής διαχείρισης από τις υπηρεσίες του Δήμου, είναι εφικτή η θέσπιση μιας Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία. Διότι με την μεγαλύτερη παρουσία των πολιτών, ενισχύεται η αξιοποίηση, η ασφάλεια και η καθαριότητα.
Καθαριότητα και Συντήρηση – Η ανάγκη για ειδική υπηρεσία υποστήριξης
Το Μπαρουτάδικο λόγω έκτασης και χωροταξικής ιδιαιτερότητας χρειάζεται ειδική και αποκλειστική ενασχόληση για την συντήρησή του και αυτό σημαίνει πως υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δήμου θα πρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά με το Άλσος και όχι συμπληρωματικά στο πλαίσιο των γενικών καθηκόντων τους. Για αυτό το λόγο ακόμα και μια ολιγομελής υπηρεσία μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα εν συγκρίσει με τη συμπληρωματική ενασχόληση.
Ιδίως στα θέματα της καθαριότητας και της συντήρησης, είναι σημαντικό να υπάρξει ένας κανονισμός λειτουργίας για το άλσος ως ειδικότερη εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας και παράλληλα η συνολική αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού με σύγχρονους και καλύτερους ενεργειακά.
Ασφάλεια– Φωτισμός
Μέγιστη σημασία στην ουσιαστική λειτουργία του άλσους έχουν τα ζητήματα της ασφάλειας καθ όλες τις ώρες, της καθαριότητας και του φωτισμού. Η δυνατότητα προσέλκυσης πολιτών εντός του άλσους εξαρτάται από την ασφάλεια που υπάρχει σε συνάρτηση με τον επαρκή φωτισμό και την καθαριότητα.
Το Μπαρουτάδικο θα πρέπει να ενισχυθεί στα θέματα ασφάλειας και να αποτελεί χώρο απρόσκοπτης πρόσβασης για όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως των ωρών της ημέρας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να θεσπιστεί ένα κατ αρχήν ωράριο λειτουργίας, να καθοριστούν οι χώροι εισόδου και να υπάρξει θεσμοθέτηση υπηρεσιών φύλαξης ιδίως τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Κρίσιμο στοιχείο είναι η διενέργεια εκδηλώσεων και δράσεων εντός του Άλσους σε ένα μηνιαίο και ετήσιο πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει δραστηριότητα που να αποτρέπει παραβατικά φαινόμενα και να ενισχύει την ασφάλεια πρόσβασης.
Σχέδιο – Χρηματοδότηση – Προοπτικές
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση του Μπαρουτάδικου δεν είναι τραγική, ούτε όμως και η καλύτερη δυνατή, αλλά σίγουρα υπάρχουν εφικτές λύσεις που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την σημερινή εικόνα προς το καλύτερο. Η βασική προϋπόθεση είναι η βούληση και η ύπαρξη ενός σχεδίου με τη συνεργασία του Δήμου, των πολιτών και των φορέων της πόλης στην κατεύθυνση αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων.
- Με βάση τις σύγχρονες πρακτικές περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και διαχείρισης μπορούν να υπάρξουν παραδείγματα και από γειτονικούς Δήμους ώστε να αποφασισθούν οι βέλτιστες λύσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή η χρηματοδότηση έχει καθοριστικό ρόλο καθώς και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων του προϋπολογισμού του Δήμου με την ανακατανομή κονδυλίων προς ενίσχυση του Μπαρουτάδικου. Επιπλέον δυνατότητες υπάρχουν μέσω του ΠΕΠ Αττικής αλλά και η αναζήτηση χορηγιών στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Οι πολίτες του Αιγάλεω αξίζουν ένα χώρο που να παρέχει δημιουργικές δυνατότητες για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και ένα καλύτερο περιβάλλον και σε αυτή τη βάση οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε.
*Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής και Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου