Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ του Θωμά Μπιζά

 Με αφορμή την συζήτηση για την 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, καταθέτω κωδικοποιημένες 10
προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν έστω και τώρα, στην τελευταία φάση της δημόσιας

διαβούλευσης.

  • Όλοι γνωρίζουν πως το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, οικοδομήθηκε με βάση τον ΧΥΤΑ Φυλής.
Έχουμε πει άπειρες φορές πως βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός νέου αποκεντρωμένου μοντέλου εναλλακτικής διαχείρισης είναι, να σταματήσει πρώτα αυτό το μεγάλο περιβαλλοντολογικό έγκλημα στην Φυλή.
  • Η «εύκολη λύση» της Φυλής δυσκολεύει αφάνταστα κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός νέου σύγχρονου αποκεντρωμένου μοντέλου διαχείρισης.
Όσο οι περιφερειακοί σχεδιασμοί θα γίνονται με βάση την Φυλή, είναι βέβαιο πως θα
επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αυτό το περιβαλλοντολογικό
έγκλημα και σε τρόπους διαχείρισης με απίστευτα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και
κομποστοποίησης και τεράστια ποσοστά ταφής.
  • Σήμερα που τα περιθώρια για νέο χώρο ταφής στην Φυλή στενεύουν , επανέρχονται δειλά,δειλά και οι προτάσεις για προηγμένες θερμικές μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων(ΚΑΥΣΗ) με δόλωμα πάντα την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων για να αντιμετωπισθεί ηάρνηση των δήμων να δεχτούν χώρους υγειονομικής ταφής και επεξεργασίας.
Η Θερμική επεξεργασία των αποβλήτων θα είναι η συνέχιση του ίδιου συγκεντρωτικού
μοντέλου με άλλα μέσα , πιθανότατα και στην ίδια περιοχή.
ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ
  1. Να υπάρξει σαφής δέσμευση στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ότι μετά την πλήρωση των κυττάρων της Β Φάσης θα πάψει πλέον η εγκατάσταση να δέχεται απορρίμματα για ταφή.
  2. Να υπάρξει σαφής δέσμευση πως δεν θα γίνει καμιά επέκταση της ΟΕΔΑ στην λεγόμενη Γ Φάση.
  3. Να μην γίνει καμιά αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και να γίνει άμεσα η οικονομοτεχνική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας της μονάδας για να δούμε ποια ήταν η προσφορά του ΕΜΑΚ στην ανακύκλωση και πόσο κόστισε στους πολίτες της Αττικής
  4. Να απομακρυνθεί από την ΟΕΔΑ Φυλής ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων.
  5. Να γίνει άμεσα η επιδημιολογική μελέτη που έχει αποφασιστεί από τον ΕΔΣΝΑ
  6. Να ελεγχτεί η λειτουργία όλων των μονάδων αποθήκευσης και επεξεργασίας απορριμμάτων (ΚΔΑΥ –ΜΔΑΥ κλπ) στην ευρύτερη περιοχή . Η περιπτώσεις Λαζόπουλου και WATT έδειξαν πως το σύστημα ελέγχου αυτών των μονάδων είναι από σαθρό ως ανύπαρκτο
  7. Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες- έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής από τον ΧΥΤΑ , καθώς και οι μελέτες-έρευνες για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από την διαρροή των στραγγισμάτων.
  8. Να υπάρξει πρόγραμμα περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής..
  9. Να σταματήσει πλέον η απαράδεκτη διαδικασία της καταβολής των αντισταθμιστικών στον δήμο Φυλής με αδιαφανείς όρους και τα χρήματα αυτά να δίδονται ΜΟΝΟ για συγκεκριμένα έργα και προγράμματα περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης .
  10. Να εξεταστεί η περίπτωση της συγκρότησης διαχειριστικής ενότητας της ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που θα αναλάβει την υποχρέωση της διαχείρισης μόνο των δικών της απορριμμάτων για να πάψει πλέον η δυτική Αττική να είναι ο απόπατος όλου του λεκανοπέδιου.

Θωμάς Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου