Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Μαθήτριες και τους μαθητές 1ου Γενικού Λυκείου Χαϊδαρίου στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα


Τις μαθήτριες και τους μαθητές 1ου Γενικού Λυκείου (Γ.Ε.Λ) Χαϊδαρίου, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου κατά την διάρκεια της Κατοχής 1941-1944 και βραβεύτηκαν από το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας.

  • Ο κ.Τζόκας αφού συνεχάρη τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς Παπαζάνη Αγγελική και Γεωργικοπούλου Αγγελική τόνισε: «Είναι γνωστή σε όλους μας η μεγάλη ιστορική μνήμη του Στρατοπέδου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονής μας ιστορίας ως τόπος μαρτυρίου και εκτέλεσης πολλών ηρώων, αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης την περίοδο 1941-1944. 
Ορόσημο της ιστορικής αυτής μνήμης αποτελεί η εκτέλεση την 1η του Μάη το 1944 των διακοσίων κομμουνιστών που μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου και εκτελέστηκαν.
Η Περιφέρεια Αττικής μάλιστα προκειμένου να αναδείξει την ιστορικότητα του τόπου, φέτος για πρώτη φορά πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης την Πρωτομαγιά 2015. Η βράβευσή σας αυτή λοιπόν, που προβάλλει την ιστορική μνήμη του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, έχει και μια άλλη σημαντική διάσταση.
  • Αποδεικνύει ότι τα νέα παιδιά με την καθοδήγηση εμπνευσμένων καθηγητών και δασκάλων μπορούν να μεγαλουργήσουν και να αποτελέσουν πρότυπα για άλλους νέους, έτσι ώστε τα σχολειά μας να γίνουν κοιτίδες γνώσης και πολιτισμού, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον. Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας η βράβευσή σας αποτέλεσε ένα λαμπρό δείγμα διάκρισης και προσφοράς στο σύγχρονο πολιτισμό».

Σε όλα τα παιδιά και τις συνοδούς καθηγητές, ο κ.Τζόκας δώρισε το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων», το οποίο αναφέρεται στη τραγική ιστορία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους του ΚΚΕ Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944, μαζί με τους 200 ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι καθηγητές και οι μαθητές ανταπέδωσαν με το ιστορικό λεύκωμα «Χαϊδάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου