Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ιστορική ή μια απόφαση εντυπωσιασμού από το δήμο Ιλίου για το πάρκο Τρίτση;


  •  Άρθρο του Γιώργου Κομματά
Ο μεγαλύτερος πνεύμονας υψηλού πρασίνου, 1200 στρεμμάτων, όχι μόνο στη Δυτική αλλά σε όλη την Αθήνα το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης » έχει αφεθεί από χρόνια στην απαξίωση και την εγκατάλειψη, ώστε να έρθει η ώρα κάποιοι να αρχίσουν να το επιβουλεύονται και να κάνουν σχέδια ως να επρόκειτο για κάποιο αλσύλιο σε κάποια γωνία του δήμου τους.


Έκπληξη αλλά και έντονο προβληματισμό (τουλάχιστον) προκάλεσε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (14.01.2016) του δήμου Ιλίου να προτείνει στην κυβέρνηση και την κοινωνία να αναλάβει την πλήρη διαχείριση του Πάρκου. Μια απόφαση μάλιστα η οποία στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος χαρακτηρίζεται ως ‘’ιστορική’’ .

  • Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα μιας και η συγκεκριμένη πρόταση αφορά το μοναδικό, πολύτιμο και υπερτοπικής σημασίας Μητροπολιτικό Πάρκο και οι όποιοι πειραματισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Το δημοτικό συμβούλιο (ΔΣ) αφού διαπιστώνει την απαξίωση και εγκατάλειψη που εμφανίζει σήμερα!!! το Πάρκο (λες και τόσα χρόνια δεν έχει αυτή την εικόνα) προβαίνει στην εξής πρόταση: ‘’Ζητάμε την παραχώρηση του Πάρκου στο Δήμο Ιλίου, ως τη μόνη λύση για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του και τη μετατροπή του σε ‘στολίδι’ το οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.’’

  • Για να κριθεί η αξιοπιστία της πρότασης , πρέπει σίγουρα να εξεταστεί η στάση του δήμου όλα αυτά τα χρόνια και στο τι έκανε για να σταματήσει η απαξίωση του Πάρκου αλλά ταυτόχρονα να εξετασθεί και η χρονική στιγμή που γίνεται αυτή η πρόταση.

Για να καταστεί κατανοητή στο ευρύ κοινό η «δυναμική» της «ιστορικής» πρότασης πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Ζενέτου ελήφθη με σχετική πλειοψηφία (καταψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις ‘’Αλληλέγγυα Πόλη ’’,’’Λαϊκή Συσπείρωση’’ και ‘’Αριστερό Σχήμα’’). Επίσης μπορεί το Πάρκο να βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Ιλίου αλλά στα ανατολικά και νότια όριά του είναι σε επαφή με τους Αγίους Αναργύρους και βόρεια με το Καματερό. Είναι αυτονόητο λοιπόν ο όμορος δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού να έχει και να επιμένει να διατηρήσει λόγο και συμμετοχή στην όποια εξέλιξη του ζητήματος και δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε να εκχωρήσει αυτά του τα δικαιώματα, επίσης δε αξιώνει από τον καλό γείτονα να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό.

  • Το Πάρκο από τη σύστασή του 1992 έως και σήμερα βρίσκεται πράγματι στο χειρότερο σημείο, στα όρια της καταστροφής .

Μέχρι το 2011 στο Φορέα που διοικούσε το Πάρκο συμμετείχε και ο δήμος Ιλίου. Από το 2011 και μετά με τον μητροπολιτικό φορέα (Πάρκο-Ελαιώνας-Κηφισός) η κατάσταση χτύπησε κόκκινο, δημιουργώντας μάλιστα τεράστιο διαχειριστικό πρόβλημα.

  • Από το 2014 η τροπολογία Μανιάτη έδωσε τη διαχείριση του Πάρκου στον ΑΣΔΑ, αποκλείοντας μάλιστα την Περιφέρεια Αττικής, προφανώς γιατί η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης δεν ήταν αρεστή, με αποτέλεσμα να επέλθει η πλήρης διάλυση .

Σε αυτή όλη τη διαδρομή ποια ήταν η στάση του δήμου Ιλίου; Ο δήμαρχος κ. Ζενέτος δήλωνε για τη πρόταση Μανιάτη « είμαστε έτοιμοι και έχουμε σχέδιο για το Πάρκο» ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν πλήθος αντιδράσεων από φορείς της περιοχής που χαρακτήριζαν ‘’πρόχειρη και αποσπασματική την τροπολογία Μανιάτη ‘’.

  • Το καλοκαίρι ο δήμαρχος κ. Ζενέτος σε συνέντευξή του (People 21/06/15) πρότεινε την ανάληψη της διαχείρισης του Πάρκου αλλά με κρατική χρηματοδότηση.
Ποιά οικονομικοτεχνική μελέτη τον οδήγησε σήμερα να θεωρεί ότι τα αποθεματικά του δήμου του είναι ικανά να σώσουν το Πάρκο ενώ πριν έξι μήνες συνέδεε την παραχώρηση με κρατική χρηματοδότηση; Ή μήπως μετά από 2-3 χρόνια θα τρέχουμε και θα διαδηλώνουμε για μια νέα βιώσιμη λύση;

  • Αναφέρεται στην απόφαση ότι ο δήμος Ιλίου διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για την αναβάθμιση του Πάρκου. Οφείλει όμως τότε να εξηγήσει γιατί παρέλειψε μια σειρά παρεμβάσεων που έπρεπε να κάνει, μιας και το Πάρκο βρίσκεται στα διοικητικά του όρια, όλα αυτά τα χρόνια; Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι χίλιες ,εννιακόσιες πενήντα για την ακρίβεια φιστικιές δεν έχουν κλαδευτεί εδώ και δέκα χρόνια και άμεσα κινδυνεύουν να ξεραθούν στερώντας υψηλό πράσινο και δυνητικά έσοδα από το Πάρκο. Αλλά και για τα αποθεματικά του δήμου, ήταν ακριβός ο λογαριασμός της ΔΕΗ και άφησε το Πάρκο με κομμένο ρεύμα για μήνες πριν ένα χρόνο; Τότε δεν ήταν στα διοικητικά του όρια;

Από την ίδρυση του το Πάρκο έχει συγκεκριμένα όρια, είναι το γνωστό κτήμα ΑΒΚ67 (πρώην ΒΚ822). Δημιουργείται το ερώτημα είναι ο δήμος Ιλίου προασπιστής αυτών των ορίων ή προσπαθεί με έωλα επιχειρήματα να καταπατήσει τμήματα του; Το ερώτημα τίθεται εύλογα εφόσον ο δήμος με επικαλούμενη χρησικτησία καταθέτει αιτήσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο (ΚΑΕΚ 050575608006+ΚΑΕΚ 050575607001) και προσπαθεί να εγγράψει δικαιώματα κυριότητος σε τμήμα του Πάρκου συνολικής έκτασης 82.831 τ.μ.! Δεν προσκομίζει τίτλους ιδιοκτησίας αρκούμενος στην επίκληση δικαιώματος χρησικτησίας!!!!! Δικαιολογημένα η ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας κατέθεσε ένσταση στο κτηματολογικό γραφείου Περιστερίου. Άραγε η νομική υπηρεσία του δήμου ρωτήθηκε όταν κατατέθηκε η αίτηση στο Κτηματολόγιο; Δεν γνωρίζουν ότι η διαδικασία της χρησικτησίας επί δημόσιας περιουσίας έχει καταργηθεί από το 1915; Σε ποια νομιμότητα και ακόμα περισσότερο σε ποια ηθική βάση εδράζεται, ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί η ακατανόητη και αβάσιμη αυτή ενέργεια ;

  • Τι εξυπηρετεί η κατάτμηση του Πάρκου;
Είναι η κατάτμηση ενέργεια που προστατεύει το Πάρκο;

  • Δεν είναι όμως μόνο τα όρια που δεν σέβεται ο δήμος Ιλίου αλλά προχωρεί και σε έργα εντός των ορίων του Πάρκου χωρίς περιβαλλοντική μελέτη , υπόθεση που σήμερα διερευνά ο αρμόδιος εισαγγελέας περιβάλλοντος. Αλλά και τις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης του Πάρκου, όπως το κτίριο της εγκαταλελειμμένης Εστίας Νεότητας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Πάρκο και να συνεισφέρει στην αυτοχρηματοδότηση του, έγινε προσπάθεια να την οικειοποιηθεί ο δήμος Ιλίου για τριάντα χρόνια και πάλι λαμβάνοντας απόφαση στο ΔΣ με σχετική πλειοψηφία και χωρίς να ενημερώσει είτε τον ΑΣΔΑ είτε το δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, φορείς δηλαδή που έχουν άμεσο ενδιαφέρον και νόμιμο δικαίωμα, ο ένας ως ο φορέας διαχείρισης και ο άλλος ως όμορος δήμος.

Από τα παραπάνω δεν νομίζω ότι ο δήμαρχος κ. Ζενέτος θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή για τη σωτηρία του Πάρκου, καθότι με τις ενέργειες του εκείνο που προσπαθεί είναι η αυτοπροβολή και ο εντυπωσιασμός των δημοτών του και βέβαια η δημιουργία άλλοθι για τις όποιες μελλοντικές αδυναμίες της Κυβέρνησης να δώσει λύση.

  • Γιατί όμως τώρα η πρεμούρα για έκτατο δημοτικό συμβούλιο και λήψη της σχετικής απόφασης; Είναι τυχαίο που γίνεται πέντε μέρες μετά την ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αθήνας για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα και δύο μέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή επίκαιρης ερώτηση της Χαρ. Καφαντάρη για την κατάσταση και το μέλλον του Πάρκου; Δεν νομίζω ότι ήταν άσχετο . Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της ημερίδας για τη σωτηρία του Πάρκου, κατέθεσε πρόταση για δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης υπό την εποπτεία του ΥΠΑΠΕΝ και κρατική χρηματοδότηση . Μια πρόταση όχι εγκεφαλική, αλλά βγαλμένη μέσα από την εμπειρία ακτιβιστών αλλά και των κινημάτων ,που όλα αυτά τα χρόνια αγωνιούν και πρωτοστατούν στους αγώνες για τη σωτηρία του Πάρκου. Φυσικά η πρόταση κατατέθηκε για να συζητηθεί και ει δυνατόν να βελτιωθεί με τεκμηριωμένες και αξιόπιστες παρατηρήσεις και προτάσεις, αυτός εξάλλου ήταν ο σκοπός της ημερίδας .

Όσοι αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του Πάρκου για την υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα αλλά και συνολικά για τον αστικό ιστό της Πρωτεύουσας, με την χαμηλότερη αναλογία πρασίνου 2-2,5 τ.μ./κάτοικο στην Ευρώπη , δεν μπορούν να μας συγκινήσουν προτάσεις που σκοπό έχουν την προσωπική προβολή είτε αυτός λέγετε Μανιάτης είτε Ζενέτος. Στο κέντρο της προσοχής μας θα βρίσκεται η διαφύλαξη του σκοπού ίδρυσης αυτού του Πάρκου, όπως στο άρθρο 3 του ΠΔ 184/2002 περιγράφεται και δεν είναι άλλος από: «την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ,ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με κάθε πρόσφορο και σύγχρονο μέσο».

  • Θα είμαστε πάντα αντίθετοι σε κάθε δόλια σκέψη κατάτμησης, εμπορευματοποίησης του χώρου και αλλοίωσης του χαρακτήρα του Πάρκου. Η καθυστέρηση και η αναποφασιστικότητα στο να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο μόνο αγανάκτηση και απογοήτευση προκαλούν.

Οικολογικό στίγμα με θετικό πρόθεμα και τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο θα σηματοδοτήσει η επίλυση του προβλήματος κάτι που έχουν ανάγκη τόσο οι υποβαθμισμένες συνοικίες της Δυτικής Αθήνας αλλά και ο αντιοικολογικός ιστός όλης της Πρωτεύουσας.

Γιώργος Κομματάς

• Χειρουργός Ορθοπαιδικός
• Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ‘’Αλληλεγγύη η δύναμη μας ‘’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου