Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Σπύρος Τζόκας για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα της 22ης Οκτωβρίου 2015


Κατά τη διάρκεια της 33ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Σπύρος Τζόκας για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα της 22ης Οκτωβρίου 2015

Στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αθήνα, κατέγραψε τις ενέργειες που προέβη η Περιφέρεια, τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Η ομιλία του κ. Τζόκα έχει ως εξής:

«Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων από την πρόσφατη θεομηνία.

Η Δυτική Αθήνα, για μία ακόμη φορά, επλήγη. Μία τέτοια μεγάλη καταστροφή αντιμετωπίσαμε και τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αυτή τη φορά εκτός από τις υλικές ζημιές υπήρξαν, δυστυχώς, και ανθρώπινα θύματα.

Η καταστροφή αυτή αποτύπωσε την έκδηλη διαπίστωση της πραγματικότητας ότι η Δυτική Αθήνα είναι ουσιαστικά μια ανοχύρωτη πόλη μπροστά σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές. Τα μεγάλα προβλήματα, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 22ης Οκτωβρίου 2015 παρουσιάστηκαν στις ακόλουθες περιοχές:

Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων/Καματερού:
  • στο Ρέμα της Εσχατιάς
  • στην οδό Κωστή Παλαμά ,
Στο Δήμο Χαϊδαρίου:
  • στην περιοχή του Στρατοπέδου
  • στην οδό Ρίμινι, στο ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο
  • στη Λ. Αθηνών - στην οδό Κορυτσάς και στο Κολυμβητήριο
  • στην περιοχή του Άνω Δάσους Χαϊδαρίου
  • στο Παλατάκι
Στο Δήμο Ιλίου
  • Φλέβας και Ανδρέα Παπανδρέου
  • στην οδό Αγ.Νικολάου,κλειστός δρόμος λόγω φερτών υλικών από το βουνό
  • στη Λ.Θηβών, στο ύψος του Νεκροταφείου
  • στη συμβολή των οδών Ελλησπόντου και Καλπακίου
Στο Δήμο Περιστερίου προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Βόρειο τμήμα της πόλης αλλά και στην οδό Φιλιππιάδος. 

Στο Δήμο Πετρούπολης
  • καθίζηση σε 3 σημεία στις οδούς Ανατολικής Ρωμυλίας, Ελαιών & Καραϊσκάκη και 25ης Μαρτίου & Κ.Βάρναλη]
  • στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ν.Παξιμαδάς» και στο κλειστό γυμναστήριο της Αγ. Τριάδος
     
Η παρουσία της Περιφέρειας, των Δήμων και όλων των μελών του ΣΟΠΠ Δυτικής Αθήνας(Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, εθελοντές) επιχείρησε να αμβλύνει τις καταστροφές και, κυρίως, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές.

Τι κάναμε στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο θεομηνιών;
Συνεργαστήκαμε με τις διοικήσεις και τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων της περιοχής, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας. Λάβαμε υπόψη μελέτες που έχουν εκπονηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και συνεργαστήκαμε με επιστήμονες, ειδικευμένους σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Τέλος, εντάξαμε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην εκπόνηση απαραίτητων υδραυλικών μελετών και στην εκτέλεση έργων. Παρουσιάσαμε το αναλυτικό σχεδιασμό μας για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αθήνας.
Οι διαδικαστικές δυστροπίες μπορεί να καθυστερούν ακόμα την θεραπεία του προβλήματος, ωστόσο ο δρόμος έχει ανοίξει και η δέσμευση μας είναι ότι αυτό το σημαντικό ζήτημα για τη Δυτική Αθήνα θα είναι σε ύψιστη προτεραιότητα.

Κατόπιν αυτών προτείνω:

1. Να προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου για την αντιπλημμυρική προστασία στης Αττικής, το οποίο θα βάλει τέλος στις πολλαπλές αρμοδιότητες και στις καθυστερήσεις για τη λήψη των εγκρίσεων των απαραίτητων έργων. Το Συντονιστικό Κέντρο θα έχει στην ευθύνη του τη συγκέντρωση όλων των υπαρχουσών μελετών, είτε αυτές αφορούν πραγματοποιηθέντα έργα του παρελθόντος, είτε έργα που τώρα κατασκευάζονται, είτε έργα που προγραμματίζονται νε εκτελεσθούν μελλοντικά.
Ο λόγος αυτού του αιτήματος συνίσταται στο ότι, σήμερα, οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων και κατασκευών βρίσκονται σε διαφορετικές υπηρεσίες και φορείς όπως ΕΥΔΑΠ ,πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ νυν ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ, πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση νυν Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Το Συντονιστικό Κέντρο στην ευθύνη του θα έχει την συνολική εικόνα των αναγκών καθώς και τον ρυθμό υλοποίησης των μελετών και των αντιπλημμυρικών έργων.

2. Να υπάρξει οριοθέτηση των ρεμάτων, με διάκριση ανάμεσα στα ορεινά τμήματα αρμοδιότητας Δασαρχείου και στα λοιπά αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής.

3. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν ταχύτατα στη δημοπράτηση εργολαβίας, για άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών σε υποδομές που προήλθαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα.

4. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση να υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η μείωση της χρονικής διάρκειας κατασκευής ενός αντιπλημμυρικού έργου και το χτύπημα της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Αυτά τα εμπόδια έχουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα, αντιπλημμυρικά έργα άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας να φθάνουν να χρειάζονται τουλάχιστον έως και δεκαπέντε χρόνια για την ολοκλήρωση τους.

5. Να ζητήσει από την Κυβέρνηση την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικοτεχνικού προσωπικού το οποίο χρειάζεται η υποστελεχωμένη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, η οποία καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της προστασίας και διάσωσης ζωών και περιουσιών.


6. Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες και να επιχορηγηθούν οι Δήμοι που κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου