Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

FLORAL | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ | ΣΑΒΒΑΤΟ 13/6 – ΔΕΥΤΕΡΑ 29/6


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ | ΣΑΒΒΑΤΟ 13/6 – ΔΕΥΤΕΡΑ 29/6

▌ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/6: EX GIRLFRIEND'S PERFUME

Οι Ex Girlfriend's Perfume ανακηρύχθηκαν Jumping Fish Artists για το μήνα Δεκέμβριο 2014 με το τραγούδι Cache-cache. Παίζουν μαζί από το 2013 και έχουν ήδη καταφέρει να ξεχωρίσουν σε αρκετούς διαγωνισμούς και να εμφανιστούν σε πολλά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το είδος της μουσικής τους είναι απροσδιόριστο. Groovy κατά βάση παίξιμο με στοιχεία funky, progressive, reggae, swing. Μέσα στο 2015 πρόκειται να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Dansistor το οποίο θα περιέχει ένα σύνολο από ιδιαίτερα και διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια. Τέλος, σημαντική στιγμή της πορείας τους θα είναι σίγουρα το opening act στην εμφάνιση του Robbie Williams στο φετινό Rockwave.

Στις 22:00 | Είσοδος Ελεύθερη


▌ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/6: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής «ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ» της Βασιλείας Οικονόμου

Αφαίρεση. Τα μαθηματικά της απώλειας. 

Αφαίρεση. Τα μαθηματικά της απώλειας. Απώλεια έρωτα, ονείρων, ανθρώπων. Αποτελούμε πάντοτε κομμάτι αυτής της πράξης. Το αποτέλεσμα των άλυτων αφαιρέσεων, το ακρωτηριασμένο κομμάτι στο οποίο καταλήγουμε, πιο δυνατό ή πιο αδύναμο, σκληρότερο ή πιο τρυφερό, αλλαγμένο, καμιά φορά κι απαλλαγμένο από το αρχικό σχήμα του, είναι αυτό στο οποίο μετατρεπόμαστε. Το υπόλοιπο της αφαίρεσης.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Γ. Παπαγεωργίου και θα διαβαστούν αποσπάσματα από την ηθοποιό Ιφιγένεια Μακρή.

Η Βασιλεία Οικονόμου γεννήθηκε το 1983 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά έντυπα. Το Υπόλοιπο της Αφαίρεσης αποτελεί την πρώτη της ποιητική συλλογή.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Στις 20:00 | Είσοδος ελεύθερη


▌ ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6: MOOD SWINGS

Oι Mood Swings δημιουργήθηκαν από τη συνάντηση 5 έμπειρων μουσικών που θέλουν να παίξουν ωραία μουσική και να τη μοιράζονται σε δυνατά live, μαζί με το δικό τους υλικό.

Για την πρώτη τους εμφάνιση στο Floral έχουν ετοιμάσει μια βραδιά σε swing, soul & rock n roll ρυθμούς, με στόχο να μη μείνει κανείς καθιστός! 

Παράλληλα θα παρουσιάσουν και κομμάτια από την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά.

Οι Mood Swings είναι :
Zoe Mouratoglou: Vocals
Alex Dermanis: Guitar
Michalis Kraounakis: Keys & Sax
Thanasis Giouleas: Bass
Dimitris Grigoriadis: Drums

Στις 22:00 | Είσοδος ελεύθερη


▌ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/6: DΟUBLE OR NOTHING

Οι DOUBLE OR NOTHING είναι ένα ντουέτο που σχηματίστηκε τον Οκτώβρη του 2013 στο Βόλο. Ο Βαγγέλης Χάνος (μπάσο, φωνή) και ο Γιώργος Μανδηλάς (ακουστική κιθάρα, φωνή) ξεκίνησαν να παίζουν και να διασκευάζουν παλιά και νεότερα αγαπημένα τους αγγλόφωνα τραγούδια από τον χώρο της ευρύτερης rock σκηνής με τον δικό τους τρόπο, με το ρυθμικό στοιχείο να είναι εκεί και μάλιστα πολύ έντονα. Ενδιαφέρον έχει πως το μελωδικό μέρος έχει αναλάβει το μπάσο. Είναι χαρακτηριστικό πως ακούγοντάς τους δε σου λείπει κάτι, ενώ εκπλήσσει ευχάριστα η προσέγγιση συγκροτημάτων όπως CLASH,SEX PISTOLS άλλα και BLACK SABBATH,MOTORHEAD,IRON MAIDEN, από ένα ακουστικό ντουέτο, που όμως έχει "groove" έχει παλμό, έχει διάθεση...

Στις 22:00 | Είσοδος ελεύθερη


▌ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/6: Παρουσίαση του βιβλίου «On the Doorstep of Europe: Asylum and Citizenship in Greece», της Χηθ Κάμποτ 

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα του ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής

Μιλούν:

Χηθ Κάμποτ, υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, καθηγήτρια πολιτισμικής ανθρωπολογίας στο College of the Atlantic, Maine, Η.Π.Α., επισκέπτρια ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αθηνά Αθανασίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου & Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Γιώργος Τσιμούρης, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Yonous Muhammadi, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Ανδρομάχη Παπαιωάννου, ανθρωπολόγος, Generation 2.0 for Rights Equality and Diversity.

Μαρία Βουτσίνου, δικηγόρος/ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη.

***

Τα τελευταία χρόνια τα θέματα της μετανάστευσης, του ασύλου, και των προσφύγων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ως μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική κοινωνία. Συχνά όμως τα θέματα αυτά φαίνεται να τοποθετούν «τον άλλον» απέναντι από την έννοια της υπηκοότητας και σε απόσταση από την κοινωνική συμμετοχή και την απόκτηση ταυτότητας. Πράγματι το άσυλο φαίνεται συχνότερα ως το αντίθετο της υπηκοότητας - ασχολείται με όσους εγκατέλειψαν την χώρα καταγωγής τους και εξαρτώνται από τη «φιλοξενία» ενός άλλου κράτους. Σε αυτή τη συζήτηση θα ερευνήσουμε τα έξης: Τι μπορούμε να μάθουμε για την έννοια της υπηκοότητας υπό το πρίσμα του ασύλου και από τις εμπειρίες όλων των εμπλεκομένων στις διαδικασίες ασύλου; Τι σημαίνει να είσαι πολίτης, πρόσφυγας, μετανάστης, «λαθρομετανάστης»; Για να είσαι «πολίτης» πρέπει να έχεις πρόσβαση στη νομική αναγνώριση, στα ανθρωπινά δικαιώματα; Είναι αυτό αρκετό ή υπάρχει και μια άλλη έννοια της υπηκοότητας όχι μόνο ως μια μορφή νομικής ή εθνικής αναγνώρισης αλλά που βασίζεται στις κοινότητες όπου κυκλοφορεί ο καθένας, στις καθημερινές επαφές και στη συμμετοχή στην ευρύτερη κοινωνία; Πώς συμμετέχουν οι άνθρωποι ως «πολίτες» ανεξάρτητα από το νομικό status τους και την καταγωγή τους; 

Για το βιβλίο:

Ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, ένα άλλο πολιτικό, οικονομικό και ηθικό πρόβλημα ταλανίζει την ελληνική κοινωνία: το θέμα των μεταναστών και οι σχετικές πολιτικές που ακολουθούνται. Το βιβλίο της ανθρωπολόγου Heath Cabot είναι μια εθνογραφική μελέτη της λειτουργίας του ασύλου στην Ελλάδα. Η Cabot επικεντρώνει στο έργο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Αθήνα που βοηθά μετανάστες, ερευνώντας πώς οι εργαζόμενοι και οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν τις ενδημικές δυσκολίες στη διαδικασία εξευρωπαϊσμού και της προστασίας των δικαιωμάτων. Μέσα από τη μελέτη της αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα του συστήματος, το συνονθύλευμα των νόμων και των διαδικασιών και η προσπάθεια δικηγόρων, κυβερνητικών αξιωματούχων και διοικητικών υπαλλήλων να λύσουν τοπικά ένα πρόβλημα που αποτελεί παγκόσμια πληγή. Στην Ελλάδα καταφτάνουν άνθρωποι κυρίως από την Ασία και την Αφρική με στόχο να βρεθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά η αναποτελεσματικότητα του συστήματος στην Ελλάδα τούς κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση. Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση οδηγεί και σε εντεινόμενες μορφές περιθωριοποίησης. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, ιδεολογικό υπόβαθρο της Χρυσής Αυγής, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και οδηγεί σε ανοιχτές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και Ελλήνων με μοιραίες συνέπειες.

Σε όλο το βιβλίο η Cabot αντλεί έμπνευση από την κλασική αρχαία τραγωδία. Η συγγραφέας περιγράφει το βιβλίο της ως «τραγωδία» σε τρεις πράξεις: Εξουσία, Δικαστική απόφαση, Υπηκοότητα. Σε κάθε πράξη η διαδικασία ασύλου περιγράφεται ως «τραγική» υποδηλώνοντας τον καθημερινό αγώνα των «ηθοποιών», εργαζόμενων και αιτούντων άσυλο να βγάλουν άκρη με το νόμο ενίοτε αυτοσχεδιάζοντας παρά ακολουθώντας τον κατά γράμμα. Ο ανθρωπολόγος Michael Herzfeld του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έγραψε πως το βιβλίο είναι «Πρωτότυπο, γραμμένο με ζωντάνια, και εθνογραφικά πλούσιο...ανοίγει νέους δρόμους στην ανθρωπολογία του δικαίου, στις μελέτες της παγκοσμιοποίησης και στη εθνογραφία της ανατολικής Μεσογείου».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από το University of Pennsylvania Press

Χορηγοί: Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, G.2 RED

Στις 20:00 | Είσοδος ελεύθερη

Χορηγοί επικοινωνίας:

Avopolis

Soniκ

Go out






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου