Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Τσίπρας - Γιούνκερ θεωρούν εφικτή τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες

 
Περί τη μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέχεια των επαφών του έλληνα πρωθυπουργού στη Ρίγα και μετά τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας και συνεννόησης, ενώ ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι είναι εφικτό η συμφωνία να κλείσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαΐου - μέσα Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και ο Γιούνκερ αναγνώρισε πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς.
         
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι εάν κυριαρχήσει η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει». Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα.

«Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία» τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία, τόσο οι συναντήσεις που έγιναν χτες με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ όσο και η σημερινή με τον κ. Γιούνκερ.

Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «σίγουρα» και επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.
Κατόπιν, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Το μήνυμα Γιούνκερ και το Bloomberg
Λίγο πριν από την συνάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη».

Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε:

«Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, ενώ δεν υπήρχε το ευρώ».

Πάντως, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως το Βερολίνο θα προωθήσει σέδιο διπλού νομίσματος στην Ελλάδα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε το δημοσίευμα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου