Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Με απόλυτη επιτυχία η ανοιχτή συζήτηση 1η Μάη, μέρα ορόσημο για νέους εργατικούς αγώνες.



Με απόλυτη επιτυχία και πληθώρα κόσμου ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον  Πολυχώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης, «Ομπρέλα» (Μενελάου 90 στο Ίλιον) την Πέμπτη 30/4/2015, με αφορμή την επέτειο της εργατικής πρωτομαγιάς.

Στην εκδήλωση έλαβε χώρα ανοιχτή συζήτηση με θέμα  την 1η Μάη, μέρα ορόσημο για νέους εργατικούς αγώνες. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κυριακόπουλος Παναγιώτης, Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και ο Σιούτας Ηλίας, Μέλος επιτροπής εργασιακών νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων – Ανέργων.
Οι παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί μία πολύ δημιουργική κουβέντα. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα, τον εργασιακό μεσαίωνα και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα από την κουβέντα αναδείχτηκαν ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης στην κοινωνία, το πλαίσιο αγώνα για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η ανάγκη πάλης για τις συλλογικές συμβάσεις.

Μετά τη συζήτηση  έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ,  «Ταξισυνειδησία - Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικάνικου ριζοσπαστισμού».
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: Την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα χρόνια των μακαρθικών διώξεων.
Η επιστημονική τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ στηρίχτηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες του Κωστή Καρπόζηλου, ιστορικού στο Columbia University, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με ζητήματα μεταναστευτικού ριζοσπαστισμού και τους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς στα χρόνια της Ύφεσης. Η έμπειρη ματιά του σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα και η δημιουργική ευρηματικότητα του μοντέρ Νώντα Σκαρπέλη, εξασφάλισαν έναν γοητευτικό ρυθμό κινηματογραφικής αφήγησης που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Το ντοκιμαντέρ γοήτευσε όλους τους παρευρισκόμενους και αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
Την προβολή ντοκιμαντέρ διαδέχτηκε συλλογική κουζίνα από τα μέλη του Πολυχώρου, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να χαρούν μία υπέροχη  έκθεση φωτογραφίας, «Αρχείο Μνήμης Πρωτομαγιάς 1975» και να διασκεδάσουν με το αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Λίγα λόγια για την επέτειο:
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου