Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση βάζει το χέρι στις τσέπες των Δήμων - Τι λένε τα κόμματα!

 
Υποχρεωτική καθίσταται η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που φέρνει η κυβέρνηση.

Τα εν λόγω χρήματα θα επενδύονται σε εκδόσεις ρέπος του ελληνικού Δημοσίου, με επιτόκιο 2,5%, και θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κράτους.


Όπως επισημαίνεται πάντως σε ενημερωτικό δελτίο του Μεγάρου Μαξίμου, από την επίμαχη Πράξη εξαιρούνται τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τις οποίες έχει ωστόσο διαψεύσει το ΥΠΟΙΚ, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν στα ταμεία τους οι διάφοροι φορείς του Δημοσίου ώστε να καλύψει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων του Απριλίου.

Τον Μάιο, η χώρα μας οφείλει να καταβάλει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βολές από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

«Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους [...] στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης.

Τονίζει δε ότι πρόκειται για τη δεύτερη ΠΝΠ «σε λιγότερο από 100 ημέρες».

«Με μια νέα πραξικοπηματική ενέργεια η κυβέρνηση προχωρεί σε υποχρεωτική μεταφορά (ουσιαστικά σε δήμευση) των διαθεσίμων του ΟΤΑ και των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησαν η ανικανότητά της για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα κρυφά της σχέδια για το άδηλο μέλλον του τόπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
  • Το Ποταμι: Τέλος και στα αποθεματικά αξιοπιστίας

Με δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε. Στις προγραμματικές δηλώσεις στις 8/2 είχε δηλώσει: “Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της.”
Στην ουσία τώρα: Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες. Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος της έχουν απομείνει. Οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Είναι δεδομένο πως θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα και η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή πορεία. Όμως, έστω και τώρα, ας αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή.
20 Απριλίου 2015
  • Σχόλιο του Γραφείου Τύπου KKE για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που δεσμεύει ταμειακά διαθέσιμα δημοσιών φορέων και οργανισμών
Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους.
Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.
Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI.

Πηγή:
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου