Συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Πετρούπολης Σίμος Ευάγγελος στην Εύη Τριαντοπούλου και τον Ανδρέα Τασόπουλο ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας. Στα κεντρικότερα σημεία των απαντήσεων του ο κ. Σίμος είπε:
- Σίγουρα έχει και τα θετικά του το να είσαι νέος και δήμαρχος από την άποψη ότι έχεις περισσότερες αντοχές, ότι είσαι πιο φρέσκος, ότι μπορείς να φέρεις το νέο σαν ιδέα και να γίνει και πράξη. Στο πλευρό μου έχω βέβαια και τον Θωμά Κοτσαμπά και θητεία μου ως αντιδήμαρχος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή μου
- Νομίζω ότι είμαστε ο δήμος με τα φθηνότερα δημοτικά τέλη πανελλαδικά
- Η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής
- Η μέχρι στιγμής πορεία της νέας κυβέρνησης έχει δείξει ότι συνεχίζουν στην ίδια ρότα με τους προηγούμενους. Δεν έχουμε λάβει εμείς κάποιο θετικό δείγμα ότι θα καλυτερεύσει η κατάσταση.
- Συνεχίζουμε να πιέζουμε για το ΜΕΤΡΟ, βέβαια, για την τροποποίηση της γραμμής 2 αλλά και για να μην κολλήσει η γραμμή 4
- Υπάρχει ανταπόκριση στη δημόσια διαβούλευσης του Δήμου Πετρούπολης για κυκλοφοριακό της πόλης. Το γεγονός ότι ο δημότης ενδιαφέρεται για την πόλη του, ενδιαφέρεται να αιτηθεί ,να καταθέσει την άποψή είναι θετικό. Τα αιτήματα τα μαζεύω εγώ προσωπικά εδώ για να βλέπω καθημερινά πως τρέχει αυτό το εγχείρημα. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση.
- Το θέμα με τα απορρίμματα είναι μεγάλο και το έχουμε επεξεργαστεί και ως κόμμα και με επιστημονικό προσωπικό. Σαν δήμος δεν μπορούμε να υποδείξουμε. Αυτά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και ούτε καν της Περιφέρειας.
- Πολιτικά και ιδεολογικά , με το κόμμα που στηρίζει την Περιφέρεια, έχουμε πολλές διαφορές. Αυτό όμως, δεν έχει γίνει λόγος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να μην έχουμε καλές σχέσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη.
- Στις δομές πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου, δραστηριοποιείται περίπου 8.500 κόσμος. Αφήνω απ’ έξω τα αθλητικά σωματεία, τα πολιτιστικά σωματεία και τους τοπικούς συλλόγους. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός για μας είναι δικαίωμα, δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια.
- Ζητήσαμε έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ και την έγκριση 70 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και δεν έχουμε λάβει απάντηση από τον υπουργό. Ευελπιστούμε να ανταποκριθεί θετικά
- Έχουμε μία καλή συνεργασία με τον ΑΣΔΑ- στο να γίνουν μελέτες, να προχωρήσουν κάποια έργα. Μας έχει βοηθήσει στην χρηματοδότηση και στην ανακατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου , αλλά γενικά νομίζω ότι αυτό που πρέπει να δούμε είναι συνολικά το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ο ΑΣΔΑ, δηλαδή τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας
- Τα πράγματα τώρα είναι δύσκολα. Αν πάρουμε και τις δηλώσεις Βαρουφάκη στο twitter με τον Στέφανο Μάνο ,όπου έγραψε να κοπεί τελείως η κρατική χρηματοδότηση και οι δήμοι να δουλεύουν μόνο με τα ανταποδοτικά, εκεί θα μας βρουν σίγουρα απέναντι τους
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΙΜΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ
Ξεκινώντας από την εκλογή σας, τι πιστεύετε ότι έκανε τους δημότες της Πετρούπολης να εμπιστευτούν ένα τόσο νέο άτομο;
Για μας δεν παίζει ρόλο μόνο το νεαρό της ηλικίας. Σίγουρα, βέβαια, οι γνώμες διχάζονται. Υπάρχει κόσμος που έχει απηυδήσει γενικά με την πολιτική και λέει «Ένας νέος άνθρωπος, ας δούμε κι αυτός τι μπορεί να κάνει που θα έχει πιο νέες, πιο φρέσκες ιδέες, που θα έχει γενικά πιο γερό στομάχι για να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση ,ειδικά στις σημερινές συνθήκες», υπάρχει και η άλλη μερίδα του κόσμου, η οποία σίγουρα θα έχει αμφιβολίες για το αν μπορεί ένας νέος να ανταπεξέλθει, που δεν έχει εμπειρία, που δεν είναι «ψημένος» από τη ζωή κλπ. Ακούστηκαν όλα αυτά προεκλογικά. Για μας όμως το κριτήριο δεν είναι μόνο το νεαρό της ηλικίας, έχει να κάνει με το τι πιστεύει και με τις θέσεις που εκπροσωπεί ο καθένας. Σίγουρα βέβαια έχει και τα θετικά του το να είσαι νέος από την άποψη ότι έχεις περισσότερες αντοχές, ότι είσαι πιο φρέσκος, ότι μπορείς να φέρεις το νέο σαν ιδέα και να γίνει και πράξη. Στο πλευρό μου έχω βέβαια και τον Θωμά Κοτσαμπά, τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος με συμβουλεύει με την εμπειρία του και μαζί ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες.
Η θητεία σας ως αντιδήμαρχος πιστεύετε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή σας;
Σίγουρα έπαιξε. Ήμουν δύο χρόνια αντιδήμαρχος πολιτισμού- αθλητισμού και άλλα δύο χρόνια καθαριότητας και διοικητικών. Και για μένα προσωπικά έπαιξε, γιατί πήρα ένα βάπτισμα του πυρός και έμαθα αρκετά πράγματα όσον αφορά και τα διαδικαστικά και τα διαχειριστικά κομμάτια του δήμου σε αυτές τις διευθύνσεις που είναι και οι κύριες διευθύνσεις για οποιονδήποτε δήμο. Από την άλλη και η επαφή με τον κόσμο, με συλλόγους, ειδικά στον πολιτισμό- αθλητισμό με συλλόγους τοπικούς ,αθλητικά σωματεία αλλά και στην καθαριότητα με ανθρώπους καθημερινούς οι οποίοι είχαν παράπονα και αιτήματα. Όλη αυτή η τριβή σίγουρα έπαιξε ένα ρόλο.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας περιόδου είχατε δεσμευθεί, μεταξύ άλλων, για, μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και κατάργησή τους για τους φτωχούς και τους άνεργους δημότες. Ωστόσο, η πρόταση σας αυτή απορρίφθηκε από τους αρμόδιους. Πως σχολιάζετε την απόφαση αυτή και τι κινήσεις έχουν γίνει από τότε προς αυτή την κατεύθυνση;
Έχουμε πάρει μια σειρά από οικονομικές ελαφρύνσεις όσον αφορά τα δημοτικά τέλη. Καταρχήν νομίζω ότι είμαστε ο δήμος με τα φθηνότερα δημοτικά τέλη πανελλαδικά. Λέω «νομίζω» γιατί δεν μπορώ να θέσω σύγκριση με νησιωτικούς δήμους ή με ορεινούς όγκους. Έχουμε 1,19 δημοτικό τέλος οικίας, έχουμε απαλλάξει ή έχουμε μειώσει τα δημοτικά τέλη σε μια σειρά από ευπαθείς ομάδες- άπορους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ανθρώπους που έχουν κριτήρια ΑΜΕΑ- ,κάναμε την προσπάθεια το 2014 για να απαλλάξουμε και τους μακροχρόνια ανέργους, γιατί ο μακροχρόνια άνεργος δεν είναι άπορος, είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες, και εκεί βρήκαμε μπροστά μας τη βούληση της κυβέρνησης, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος.
Εμάς εκεί είναι η πολιτική διαφωνία μας και όχι με τα πρόσωπα. Δεν μπορεί, δηλαδή , στις σημερινές συνθήκες, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του συστήματος, που ο κόσμος στενάζει, για να το πω έτσι απλά και λαϊκά, να μην υπάρχει νόμος για να μπορείς να καταργήσεις τα δημοτικά τέλη σε ανθρώπους οι οποίοι για χρόνια τώρα είναι στο πλαίσιο της ανεργίας. Ξαναπήραμε την απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο , επικαιροποιημένη, με κάποια στοιχεία παραπάνω, η απάντηση ήταν γενικόλογη αυτή τη φορά από την αποκεντρωμένη διοίκηση και έχουμε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Δηλώνατε επίσης εξαρχής πως θα δώσετε βαρύτητα στα έργα ουσίας. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τι «έργα ουσίας» έχουν γίνει στον ένα χρόνο από την εκλογή σας;
Ήδη σε διάφορα ραντεβού που είχαμε για να εκφράσουμε αιτήματα απέναντι σε φορείς ,σε υπουργεία και στην Περιφέρεια, έχουμε καταφέρει κάποια από αυτά. Για παράδειγμα, έχουμε εντάξει στο τελικό πρόγραμμα της περιφέρειας για το 2015 ,το οποίο θα δημοπρατηθεί τώρα μέσα στο 2015, έναν δεύτερο ιδιόκτητο παιδικό σταθμό στην Πετρούπολη. Έχουμε εντάξει αντιπλημμυρικά έργα, έχουμε πάρει ένα ποσό από το Πράσινο Ταμείο και από την Περιφέρεια τώρα για ανάπλαση παιδικών χαρών. Αντίστοιχα παλεύουμε από το Υπουργείο παιδείας και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να προχωρήσει ένα έργο που έχει κολλήσει για πάνω από δέκα χρόνια τώρα, ένα δημοτικό αθλητικό στάδιο ποδοσφαίρου και στίβου.
Τα διαχωρίζουμε ως έργα ουσίας και όχι βιτρίνας γιατί αυτά θα εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Δεν είναι ένα όμορφο σιντριβάνι ή μια πλατεία – χωρίς να σημαίνει ότι αυτά θα τα αφήσουμε πίσω- απλώς δεν είναι αυτά προτεραιότητα για εμάς. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε έργα τα οποία θα μείνουν παρακαταθήκη στον δήμο , στους δημότες και θα εξυπηρετήσουν στην καθημερινότητά τους. Και μια σειρά από άλλες κινήσεις έχουμε κάνει βέβαια για να βρούμε και χρηματοδοτικά εργαλεία από μελέτες που ήδη έχουμε για αναπλάσεις δρόμων, πεζοδρομίων, ραμπών για να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη ,για παράδειγμα τρέχουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και σε δημοτικό φωτισμό.
Αναφερθήκατε στα αντιπλημμυρικά έργα. Τι σχεδιασμός υπάρχει για την αντιπλημμυρική προστασία ; Γιατί οι πρόσφατες κακοκαιρίες υπενθύμισαν την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων σε πολλούς δήμους της δυτικής Αθήνας.
Η Πετρούπολη έχει αρκετά θετικά. Το ότι είναι κατηφορικός δήμος ή ότι έχει το βουνό από πάνω ακριβώς -τη Ζαχαρίτσα, που είναι κομμάτι του Ποικίλου Όρους- σίγουρα από τη μία βοηθάει. Αλλά δεν είναι μόνο ότι είναι κατηφορικός δήμος, είναι ότι η Πετρούπολη, δεκαετίες τώρα, από τον αείμνηστο δήμαρχο Νίκο Παξιμαδά και στη συνέχεια βέβαια οι υπόλοιποι δήμαρχοι έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες που είχε η ΕΥΔΑΠ για αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη κατά 100%. Οπότε, οι παρεμβάσεις που κάνουμε τώρα είναι επιπρόσθετες για να τα βελτιώσουμε.
Το πρόβλημα που έχει η Πετρούπολη -απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια για αυτό και βρήκαμε ανταπόκριση- είναι για έργα υπερτοπικά. Γιατί εκεί ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει μια μελέτη, να φτιάξει έναν αγωγό και το νερό να καταλήγει όπου να’ ναι και όπως να’ ναι. Είναι ,για παράδειγμα, η οδός Περικλέους, που ενώνει Πετρούπολη με Περιστέρι, είναι το ρέμα Γιώργιζα στην Ελαιών που ενώνει Πετρούπολη με Ίλιον. Για τέτοια έργα, την ευθύνη για μελέτες την έχει η Περιφέρεια , ακριβώς γιατί οι αγωγοί πρέπει να είναι του ίδιου διαμετρήματος, να «κουμπώσουν» με τους άλλους δήμους, για να καταλήγουν τα νερά στον Κηφισό ή όπου αλλού υπάρχει ο σχεδιασμός. Τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ενταχθεί από την Περιφέρεια, θα γίνουν οι μελέτες φέτος, ευελπιστούμε το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να μην συμβούν τα ίδια φαινόμενα στους δήμους με αυτά που συνέβησαν τον Χειμώνα του ’14-’15.
Η κοινωνική πολιτική αποτελεί , σύμφωνα με δηλώσεις σας, προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Τι ανάγκες φαίνεται να έχουν σήμερα οι κάτοικοι της Πετρούπολης και με ποιον τρόπο τις αντιμετωπίζετε;
Η κοινωνική πολιτική για μας δεν είναι απλά μια διεύθυνση στον δήμο, που την απασχολεί ένας αντιδήμαρχος, είναι ένα πνεύμα που διαπερνά όλες τις δομές και τις δράσεις του δήμου. Κοινωνική πολιτική είναι και η ελάφρυνση από τα Δημοτικά τέλη, είναι και το γεγονός ότι στους παιδικούς σταθμούς δεν έχουμε τροφεία, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν πληρώνουν συνδρομή στις δράσεις πολιτισμού- αθλητισμού, το γεγονός ότι καλύπτουμε όλα τα έξοδα στα σχολεία, το πετρέλαιο των παιδιών, τις γραφικές ύλες. Από εκεί και πέρα βέβαια και ως δομή στον δήμο, η κοινωνική πολιτική βοηθάει μια σειρά από οικογένειες στην πόλη ,με το να του πληρώνουν λογαριασμούς, με διατακτικές, με τρόφιμα, με ρούχα, έχουμε συνεργασία με τα φαρμακεία της πόλης για να παίρνουν οι άνθρωποι δωρεάν τα φάρμακά τους, με ιατρεία και γιατρούς της πόλης για να μπορούν να εξετάζονται οι άνθρωποι που αδυνατούν να πληρώσουν κάτι τέτοιο, ένα ραντεβού δηλαδή σε έναν γιατρό ή μια συνταγογράφηση. Αυτό που φαίνεται είναι ότι αυξάνεται η ανάγκη αυτή και μας κάνει και εμάς να ψάχνουμε και για άλλους τρόπους και για άλλες συνεργασίες για να βοηθήσουμε τον κόσμο, να του δείξουμε την αλληλεγγύη μας έμπρακτα, γιατί στην Πετρούπολη – στα Δυτικά Προάστια είμαστε- άνθρωποι του μόχθου μένουν, λαϊκά στρώματα. Δυστυχώς, όσο συνεχίζει αυτή η κατάσταση με την κρίση , με τα μνημόνια και αυτές οι πολιτικές, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού εξαθλιώνεται.
Μιας και αναφερθήκατε στα ιατρεία, πρόσφατα ανακοινώθηκε η μετακίνηση Παθολόγου για έκτακτα περιστατικά ενώ μαθαίνουμε ότι προχωράτε και σε πρόσληψη καρδιολόγου και παιδιάτρου πολύ σύντομα. Ποιος είναι ο στόχος σας σε σχέση με την ενίσχυση του ιατρείου με ιατρικό προσωπικό?
Ναι ήρθε ο παθολόγος και σύντομα θα του δοθεί και δικαίωμα συνταγογράφησης, γιατί μέχρι τώρα μπορούσε μόνο να εξετάζει τα επείγοντα. Μέσα στον Απρίλιο θα έρθει και παιδίατρος και ευελπιστούμε ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου θα έρθει και καρδιολόγος. Κάνουμε μία προσπάθεια από τον Σεπτέμβρη, ήταν από τις πρώτες μας κινήσεις να βρεθούμε με την τότε υφυπουργό, κυρία Παπακώστα , για να δηλώσουμε την ανάγκη που υπάρχει, την πραγματική ανάγκη να ανοίξει και πάλι το ΠΕΔΥ της Πετρούπολης. Βέβαια, η θέση μας είναι ότι πρέπει να ανοίξουν συνολικά τα ΠΕΔΥ και να στελεχωθούν πλήρως. Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 10 γιατροί, γίνονται συνεχώς επαφές και με τη ΔΥΠΕ και με τους Αγίους Αναργύρους –γιατί η Πετρούπολη είναι παράρτημα των Αγίων Αναργύρων- και απώτερο στόχο έχουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε και να γίνει ένα πλήρως στελεχωμένο, ένα επαρκώς στελεχωμένο από επιστημονικό και από διοικητικό προσωπικό ΠΕΔΥ.
Γι’ αυτό το λόγο και πριν από μερικές μέρες στο δημοτικό συμβούλιο πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που κάνουν οι φορείς και τα σωματεία της Δυτικής Αθήνας, με επίκεντρο τα προβλήματα στην υγεία. Γιατί βέβαια, δεν είναι σημαντικό να δείξεις ενδιαφέρον μόνο για το τοπικό παράρτημα που υπάρχει ΠΕΔΥ ,πράγμα το οποίο σας είπα ότι παλεύουμε καθημερινά να στελεχωθεί, είναι και η υποστελέχωση του Αττικού, είναι να ανοίξει ξανά πλήρως στελεχωμένο το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, είναι μια σειρά από νοσοκομεία, από ιατρεία τα οποία υπολειτουργούν και βέβαια αυτός που την πληρώνει είναι αυτός που θέλει να εξυπηρετηθεί.
Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση θα σας βοηθήσει σε αυτούς τους στόχους;
Δεν έχουμε κάποια επαφή με τον Υπουργό, με τον κύριο Κουρουμπλή. Έχουμε κάνει ένα αίτημα για να βρεθούμε αλλά θεωρώ ότι όταν είσαι δεσμευμένος από μνημόνια και από συγκεκριμένες πολιτικές ή θα πεις ότι εγώ πλέον τα διαγράφω οπότε θα προσλάβω προσωπικό, θα προσλάβω γιατρούς, θα προσλάβω διοικητικό προσωπικό, θα ανοίξω τις κλινικές ή θα συνεχίσεις στην ίδια ρότα. Η μέχρι στιγμής πορεία έχει δείξει ότι συνεχίζουν στην ίδια ρότα. Δεν έχουμε λάβει εμείς κάποιο θετικό δείγμα ότι θα καλυτερεύσει αυτή η κατάσταση.
Βασικό πρόβλημα του δήμου αποτελεί το συγκοινωνιακό. Πρόσφατα είχατε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση της γραμμής 2, ενώ έχετε αποστείλει σχετικές επιστολές και στον Ο.Α.Σ.Α. Έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα;
Έχουμε κάνει όπως είπατε, δύο ραντεβού με τον κύριο Τσίτουρα, τον πρόεδρο της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, και τέλος του μηνός περίπου θα βρεθούμε και με τον αρμόδιο υφυπουργό. Στόχος είναι ακριβώς το να έρθει το μετρό στην πόλη, το γρηγορότερο δυνατόν, καθώς είναι ένα μέσο το οποίο θα εξυπηρετήσει άμεσα το λαό. Η Πετρούπολη επειδή είναι και τερματική πόλη, η μόνη επαφή που έχει αυτή τη στιγμή με το κέντρο είναι τα λεωφορεία. Για αυτό πήγαμε και στον ΟΑΣΑ για να δούμε κάποιες τροποποιήσεις στα δρομολόγια, για πιο συχνά δρομολόγια και αν μπορούν πιο εύκολα να καταλήγουν τα δρομολόγια στην Ανθούπολη που είναι ο πιο κοντινός σταθμός του μετρό. Είναι δύσκολη ,βέβαια, η αλήθεια είναι αυτή, η τροποποίηση μιας μελέτης για τη γραμμή 2, η οποία θα περνάει διαμέσου της Θηβών για να έρθει να «κουμπώσει» με τον προαστιακό στα Άνω Λιόσια από την Ανθούπολη. Εμείς τώρα ζητάμε να αλλάξει όλο αυτό , να γίνει η καμπύλη, να μπει Πετρούπολη και να ξαναβγεί. Είναι δύσκολο, μας εξήγησε ο κύριος Τσίτουρας, πρέπει να γίνουν ξανά μελέτες για να δουν το υπέδαφος της πόλης αν μπορεί να το στηρίξει, για να δουν που θα προβλεφθεί ο σταθμός, αν υπάρχουν τα αντίστοιχα μέτρα κλπ.
Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε ,βέβαια, για την τροποποίηση της γραμμής 2 αλλά και για να μην κολλήσει η γραμμή 4. Αυτό είναι και το δεύτερο αίτημα μας. Έχει κολλήσει αυτή η γραμμή, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, μια γραμμή η οποία θα περνάει διαμέσου Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και θα καταλήγει με τερματικό σταθμό στην Πετρούπολη. Προβλέπεται και στάση έξω από το πάρκο Τρίτση, όπου μετά το Ελληνικό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο, ελεύθερος χώρος στην Αττική και ο οποίος πρέπει να γίνει προσβάσιμος από όλους για λόγους αναψυχής.
Η διευθέτηση των προβλημάτων που αφορούν στο κυκλοφοριακό κομμάτι της πόλης είναι το αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης του Δήμου Πετρούπολης αυτό τον καιρό. Έχετε ενημέρωση για το αν έχουν ανταποκριθεί φορείς και δημότες; Πόσο σοβαρό κρίνετε πως είναι το κυκλοφοριακό;
Υπάρχει ανταπόκριση, αυτό είναι το θετικό, δηλαδή το γεγονός ότι ο δημότης ενδιαφέρεται για την πόλη του, ενδιαφέρεται να αιτηθεί ,να καταθέσει την άποψή του ακόμα και αν αυτή μπορεί να μην συνάδει με την ομολογία ή μπορεί να μην λαμβάνει υπόψιν συνολικά το κυκλοφοριακό της πόλης. Τα αιτήματα τα μαζεύω εγώ προσωπικά εδώ για να βλέπω καθημερινά πως τρέχει αυτό το εγχείρημα. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση, η αλήθεια είναι αυτή. Θα κοιτάξουμε μόλις τελειώσει η διαβούλευση να το κουβεντιάσουμε με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα έρθουμε σε επαφή με συγκοινωνιολόγους για να αξιολογήσουμε κάποιες αιτήσεις και παράλληλα με κάποιες σκέψεις που έχουμε και εμείς τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμα υλοποιήσιμες, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της Πετρουπόλεως, για πεζοδρόμια ,για ράμπες ,για συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης, θα αρχίσουμε σιγά σιγά να παίρνουμε κάποια μέτρα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το κυκλοφοριακό στην Πετρούπολη είναι ένα πρόβλημα καθημερινό.
Σημαντικό και δυστυχώς διαχρονικό ζήτημα για πολλούς δήμους είναι επίσης αυτό των απορριμάτων. Τι σχεδιασμός υπάρχει από τον δήμο σας;
Εμείς, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης συνολικά, έχουμε μια πάγια θέση ως συνδυασμός και ως κόμμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει ανοίξει κουβέντα. Άνοιξε με ένα έγγραφο που έστειλε η Περιφερειάρχης, η κ. Δούρου πριν από κάποιους μήνες στους δήμους, με το οποίο βέβαια εμείς διαφωνούμε σαν φιλοσοφία αλλά το κύριο είναι το εξής: πρέπει να δοθεί συνολικά από την κυβέρνηση ένας κεντρικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. Είναι αλήθεια ότι είναι ένα αναξιοποίητο κομμάτι ,και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Φούχτελ, αν θυμάμαι καλά, που λέει ότι τα απορρίμματα είναι χρυσός και για ποιο λόγο δεν τα έχετε αξιοποιήσει.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση. Γιατί όντως είναι ένα κομμάτι όπου οι ιδιωτικοί όμιλοι μπορούν να κερδοφορήσουν και σε μεγάλο βαθμό γιατί τα απορρίμματα είναι κάτι τελείως αναξιοποίητο όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις που μιλάνε για διαλογή στην πηγή, κεντρικό σχεδιασμό ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής πρέπει να είναι μακριά από περιοχές οικιστικές και γι’ αυτό είναι και αίτημα μας να απομακρυνθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Βέβαια, το θέμα με τα απορρίμματα είναι μεγάλο και αυτή είναι μια θέση την οποία έχουμε επεξεργαστεί και ως κόμμα και με επιστημονικό προσωπικό. Δεν είναι απλά μια πολιτική θέση γιατί πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του και τις επιβλαβείς για την υγεία ουσίες που εκπέμπονται είτε από την καύση των απορριμμάτων είτε από την υγειονομική ταφή με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Εμείς σαν δήμος δεν μπορούμε να υποδείξουμε, και νομίζω κανένας δήμος μεμονωμένα δεν μπορεί να υποδείξει που θέλει να γίνει η χωματερή ή πως θα γίνεται αυτό. Γιατί εγώ μπορεί να πω να φύγει από εδώ η χωματερή και να πάει στο Γραμματικό ή στο Ελληνικό και το Ελληνικό μπορεί να πει να φύγει και να πάει στην Πετρούπολη. Αυτά πρέπει να γίνουν με κεντρικό σχεδιασμό και γι’ αυτό λέω ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης και ούτε καν της Περιφέρειας, γιατί μπορεί ο χώρος που θα θάβονται τα απορρίμματα –βέβαια έχω φτάσει στο τελικό στάδιο ,γιατί προηγείται η διαλογή και άλλα- να είναι εκτός των ορίων που θεσμικά έχει η Περιφέρεια Αττικής, μπορεί να είναι εκτός Αττικής ,δηλαδή, και να πρέπει να δημιουργηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης, να μεταφέρονται με ειδικά τρένα εκεί τα απορρίμματα , γι’ αυτό και είναι δύσκολο ο κάθε δήμος να έχει θέση για τον δήμο του.
Αναφερθήκατε στην Περιφέρεια και στις αρχές του μήνα συναντήσατε τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Τζόκα ο οποίος δεσμεύτηκε για την άμεση δρομολόγηση των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ποια είναι η σχέση σας με τη νέα Περιφερειακή Αρχή; Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα δράση της;
Πολιτικά και ιδεολογικά διαφωνούμε, αυτό είναι δεδομένο. Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι έχουμε αιτηθεί αυτούς τους έξι- επτά μήνες έχουμε βρει ανταπόκριση, αλλά κι εμείς δεν ζητάμε πράγματα τα οποία είναι παράλογα, ζητάμε πράγματα τα οποία είναι υλοποιήσιμα. Κοιτώντας, δηλαδή και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και το τι μπορεί να «σηκώσει» το εθνικό της πρόγραμμα, ζητάμε πράγματα τα οποία όντως εξυπηρετούν καθημερινά τους δημότες και όχι πράγματα υπερβολικά, έξω από τα όρια της πραγματικότητας.
Πολιτικά και ιδεολογικά , με το κόμμα που στηρίζει την Περιφέρεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ ,έχουμε πολλές διαφορές όχι μόνο γενικά αλλά και στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως, δεν έχει γίνει λόγος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να μην έχουμε καλές σχέσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη.
Ο Δήμος Πετρούπολης παρέχει ένα πολύ μεγάλο εύρος υπηρεσιών, είτε με μηδενική οικονομική συμμετοχή, είτε με πολύ χαμηλό αντίτιμο όσον αφορά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Θεωρείτε τις δραστηριότητες αυτές αναγκαίες ή μια μικρή «πολυτέλεια» που ίσως και στο μέλλον να μειωθεί για οικονομικούς λόγους;
Όχι, είναι αναγκαίες, είναι σίγουρα αναγκαίες και μακάρι να μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των δημοτών. Το λέω αυτό γιατί, στις δομές πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου, δραστηριοποιείται περίπου 8.500 κόσμος. Αφήνω απ’ έξω τα αθλητικά σωματεία, τα πολιτιστικά σωματεία και τους τοπικούς συλλόγους. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός για μας είναι δικαίωμα, δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια και πρέπει να είναι προσβάσιμος για όλους. Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς και έχουμε αυτές τις συνδρομές. Δεν είναι απλά μια πολιτική θέση. Είναι ότι δεν θέλουμε κανένας, στις σημερινές συνθήκες να σταματήσει το παιδί του από το μπάσκετ επειδή δεν έχει να πληρώσει τη συνδρομή γιατί έχει μειωθεί ο μισθός του. Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να δείξουμε ότι στις σημερινές συνθήκες, γίνεται κι αλλιώς.
Δηλαδή όταν μας κάλεσε το Νοέμβριο το Υπουργείο να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο στους δήμους, δηλαδή ανταποδοτικότητα, για ότι κάνει ο δημότης , χρήστης, ωφελούμενος πρέπει να πληρώνει και την αντίστοιχη συνδρομή , οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι, με έγγραφο μας, είπαμε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Την ανυπακοή αυτή την κάνουμε και πράξη με αυτόν τον τρόπο, και μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε κι άλλες παροχές και να ήταν ακόμα χαμηλότερες οι συνδρομές αλλά παίρνοντας υπόψιν και το πλαίσιο στο οποίο ζούμε –γιατί ξέρετε και εμάς η θέση μας είναι δύσκολη, είμαστε μέλη ,στελέχη του ΚΚΕ και διαχειριζόμαστε έναν αστικό θεσμό μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις είναι καθημερινά μπροστά μας. Αυτή είναι μία από αυτές τις αντιφάσεις. Κανονικά για εμάς πρέπει να είναι δωρεάν. Εφόσον δεν μπορούμε να το κάνουμε δωρεάν, για παράδειγμα το ποδόσφαιρο για τα παιδιά, έχουμε μία εγγραφή των 15 ευρώ το χρόνο. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι και τίποτα, είναι όμως θέμα θέσης, θέμα αρχής ότι αυτά τα αγαθά τα οποία οφείλει να παρέχει ο δήμος , πρέπει να εξυπηρετούν το σύνολο των αναγκών του λαού της πόλης.
Σε πρόσφατη επιστολή σας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, τονίσατε την περιορισμένη ρευστότητα και τα μειωμένα αποθεματικά του δήμου, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ και την έγκριση 70 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Ποια ήταν η απάντηση από την πλευρά του Υπουργού;
Κάναμε αυτή την κίνηση γιατί όντως από το 2009 μέχρι και σήμερα, τα χρόνια δηλαδή που διανύουμε μέσα σε βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση ως 65% σε όλους τους δήμους. Αντίστοιχα, υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέχρι το τέλος του 2016. Το αποτέλεσμα είναι ,και δεν είναι μόνο δικό μας αίτημα, είναι όλων των δήμων όπως είχε εκφραστεί και μέσα από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ αλλά και της ΠΕΔ, ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Γιατί ο στόχος είναι ένας: κόβουμε την χρηματοδότηση, δεν δίνουμε προσωπικό άρα ο δήμος αναγκάζεται – κάποιοι μπορεί να θέλουν κιόλας αλλά αυτό εξαρτάται από τον πολιτικό άξονα στον οποίο βρίσκονται- να δώσει τις δράσεις του πολιτισμού , αθλητισμού ή των απορριμμάτων, στους ιδιώτες. Όταν δεν έχεις προσωπικό και όταν δεν έχεις χρήματα , αναγκαστικά θα ψάξεις να βρεις τη σύνταξη δημοσίου- ιδιωτικού τομέα. Είτε θα χρησιμοποιήσεις ΚΟΙΝ.ΣΕΠ- κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που είναι και της μόδας τώρα- είτε ΜΚΟ για να καλύψεις ανάγκες που πρέπει να είναι δημόσιες, δωρεάν και από το κράτος. Όλη αυτή η κατάσταση αυτά τα χρόνια, η μειωμένη χρηματοδότηση όντως έχει δημιουργήσει πρόβλημα με τα αποθεματικά όλων των δήμων και το προσωπικό συνεχώς μειώνεται. Δεν είχαμε κάποια απάντηση από τον υπουργό ,ευελπιστώ ότι θα μας καλέσει το επόμενο διάστημα ,γιατί σε αντίστοιχες επιστολές που έστειλαν ο δήμος Πάτρας, Καισαριανής και Ικαρίας ,τους κάλεσε να κουβεντιάσουν αυτά τα προβλήματα.
Τι επιπτώσεις θα υποστούν οι δημότες σας σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων σας; Θα υπάρξουν περικοπές υπηρεσιών ή θα αναζητήσετε εναλλακτικούς πόρους;
Ζητάμε εναλλακτικούς τρόπους για χρηματοδότηση ούτως ή άλλως, από την Περιφέρεια, από την ΕΕΤΑΑ, από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Από όλους τους φορείς που μπορούμε να διεκδικήσουμε , διεκδικούμε. Δεν πρόκειται να μειώσουμε κάποια λειτουργία, κάποια παροχή από τον κόσμο, είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να πιέζουμε μαζί με τον λαό της Πετρούπολης για να δικαιωθούν αυτά τα αιτήματα τα οποία θα καλύπτουν σε ένα βαθμό – γιατί δεν μπορείς στο σύνολο να καλύψεις τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες- αλλά σε ένα βαθμό θα καλύψουμε πραγματικές ανάγκες που έχει ο δήμος. Δηλαδή, τα 70 άτομα μόνιμου προσωπικού ή το ποσό το οποίο αναφέρουμε δεν είναι ουρανοκατέβατο, είναι όντως οι ανάγκες που χρειάζεται ο δήμος για να λειτουργήσει επαρκώς σε ένα καλό επίπεδο.
Πως χαρακτηρίζετε την σχέση του δήμου Πετρούπολης με τον ΑΣΔΑ? Πόσο κοντά στα προβλήματα του Δήμου βρίσκεται?
Έχουμε μία καλή συνεργασία -είναι και ο Θωμάς Κοτσαμπάς, ο πρώην δήμαρχος στην εκτελεστική επιτροπή του ΑΣΔΑ- στο να γίνουν μελέτες, να προχωρήσουν κάποια έργα ασφαλτόστρωσης σε όλους τους δήμους, μας έχει βοηθήσει στην χρηματοδότηση και στην ανακατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου , αλλά γενικά νομίζω ότι αυτό που πρέπει να δούμε είναι συνολικά το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ο ΑΣΔΑ, δηλαδή τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας. Επειδή και οι εποχές έχουν αλλάξει σε σχέση με τότε που ιδρύθηκε ο ΑΣΔΑ, πρέπει να δούμε και συστηματικά κάποια έργα τα οποία δεν τα κάνει μεμονωμένα ο ΑΣΔΑ για τον δήμο Πετρούπολης, Ιλίου, Περιστερίου αλλά κάποια έργα τα οποία θα ωφελούν συνολικά τη Δυτική Αθήνα, κάποια έργα υπερτοπικά που θα συνδέουν δύο ή τρεις δήμους. Αυτά μπορεί να είναι ποδηλατόδρομοι, ένα κοινό νεκροταφείο , ένα κοινό καταφύγιο για αδέσποτα ζώα ,κάτι δηλαδή από το οποίο θα ωφελούνται όλοι οι δήμοι που συμμετέχουν στον ΑΣΔΑ ταυτόχρονα και ξεκομμένα και μεμονωμένα έργα σε κάθε δήμο. Όχι ότι δεν βοηθάει αυτό ,αλλά σίγουρα ο ΑΣΔΑ έχει τη δυνατότητα, αν του προσδώσουν αυτόν τον χαρακτήρα να βοηθήσει και με τέτοια έργα και μελέτες τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει κάθε δήμος ξεχωριστά.
Αναφέρατε προηγουμένως κάποιες πολύ καλές ιδέες για τα αδέσποτα ,για το ποδηλατοδρόμιο. Τι έχετε θέσει στον ΑΣΔΑ;
Τις έχουμε θέσει ,ναι.
Δεν έχετε πάρει απάντηση ,όμως.
Όχι, είναι ακόμα σε επίπεδο όπου γίνεται η αναμόχλευση.
Τέλος, αν και ήδη έχετε κάνει κάποια σχόλια ,πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να δώσει μια «ανάσα» τόσο στις δημοτικές αρχές όσο και στους πολίτες;
Τα πράγματα τώρα είναι δύσκολα. Αν πάρουμε και τις δηλώσεις Βαρουφάκη στο twitter με τον Στέφανο Μάνο ,όπου έγραψε να κοπεί τελείως η κρατική χρηματοδότηση και οι δήμοι να δουλεύουν μόνο με τα ανταποδοτικά, εκεί θα μας βρουν σίγουρα απέναντι τους.
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση, ακριβώς γιατί ως αστικό κόμμα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει να εξυπηρετήσει τις ίδιες ανάγκες που εξυπηρετούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό φαίνεται από μία σειρά από κοινές συνεδριάσεις που έχουν με το ΣΕΒ, από κοινές θέσεις, κοινές προτάσεις , με τις τελευταίες εξελίξεις με τον ΟΟΣΑ , με το Eurogroup, φαίνεται ποιου τα συμφέροντα θέλουν να εξυπηρετήσουν. Από κει και πέρα, η αλήθεια είναι ότι το τοπίο αλλάζει στην τοπική διοίκηση επειδή πάντα η τοπική διοίκηση λειτουργούσε ως μοχλός αντιδραστικών μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι πρώτες ελαστικές εργασιακές σχέσεις (stage, 4ωρα ,πολλά πιλοτικά προγράμματα) πρώτα εφαρμόστηκαν στους δήμους ,πιλοτικά ,για να δουν πως θα πάει και μετά υλοποιήθηκαν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό. Αυτό το πράγμα και αυτές οι συμπράξεις , απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να ισχύουν. Τώρα αν θα δοθεί μια βαρύτητα παραπάνω στην κοινωνική πολιτική μέσω και του νομοσχεδίου που περνάνε για την ανθρωπιστική κρίση , ίσως να δοθεί κάποια ανάσα αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει το πρόβλημα.
Είπατε πριν για tweets. Είστε χρήστης των διαδικτυακών μέσων;
Όχι δεν ασχολούμαι καθόλου, δεν έχω ούτε Facebook, ούτε twitter. Ένα mail έχω για να μπορώ να επικοινωνώ.
Για μας δεν παίζει ρόλο μόνο το νεαρό της ηλικίας. Σίγουρα, βέβαια, οι γνώμες διχάζονται. Υπάρχει κόσμος που έχει απηυδήσει γενικά με την πολιτική και λέει «Ένας νέος άνθρωπος, ας δούμε κι αυτός τι μπορεί να κάνει που θα έχει πιο νέες, πιο φρέσκες ιδέες, που θα έχει γενικά πιο γερό στομάχι για να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση ,ειδικά στις σημερινές συνθήκες», υπάρχει και η άλλη μερίδα του κόσμου, η οποία σίγουρα θα έχει αμφιβολίες για το αν μπορεί ένας νέος να ανταπεξέλθει, που δεν έχει εμπειρία, που δεν είναι «ψημένος» από τη ζωή κλπ. Ακούστηκαν όλα αυτά προεκλογικά. Για μας όμως το κριτήριο δεν είναι μόνο το νεαρό της ηλικίας, έχει να κάνει με το τι πιστεύει και με τις θέσεις που εκπροσωπεί ο καθένας. Σίγουρα βέβαια έχει και τα θετικά του το να είσαι νέος από την άποψη ότι έχεις περισσότερες αντοχές, ότι είσαι πιο φρέσκος, ότι μπορείς να φέρεις το νέο σαν ιδέα και να γίνει και πράξη. Στο πλευρό μου έχω βέβαια και τον Θωμά Κοτσαμπά, τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος με συμβουλεύει με την εμπειρία του και μαζί ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες.
Η θητεία σας ως αντιδήμαρχος πιστεύετε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή σας;
Σίγουρα έπαιξε. Ήμουν δύο χρόνια αντιδήμαρχος πολιτισμού- αθλητισμού και άλλα δύο χρόνια καθαριότητας και διοικητικών. Και για μένα προσωπικά έπαιξε, γιατί πήρα ένα βάπτισμα του πυρός και έμαθα αρκετά πράγματα όσον αφορά και τα διαδικαστικά και τα διαχειριστικά κομμάτια του δήμου σε αυτές τις διευθύνσεις που είναι και οι κύριες διευθύνσεις για οποιονδήποτε δήμο. Από την άλλη και η επαφή με τον κόσμο, με συλλόγους, ειδικά στον πολιτισμό- αθλητισμό με συλλόγους τοπικούς ,αθλητικά σωματεία αλλά και στην καθαριότητα με ανθρώπους καθημερινούς οι οποίοι είχαν παράπονα και αιτήματα. Όλη αυτή η τριβή σίγουρα έπαιξε ένα ρόλο.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας περιόδου είχατε δεσμευθεί, μεταξύ άλλων, για, μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και κατάργησή τους για τους φτωχούς και τους άνεργους δημότες. Ωστόσο, η πρόταση σας αυτή απορρίφθηκε από τους αρμόδιους. Πως σχολιάζετε την απόφαση αυτή και τι κινήσεις έχουν γίνει από τότε προς αυτή την κατεύθυνση;
Έχουμε πάρει μια σειρά από οικονομικές ελαφρύνσεις όσον αφορά τα δημοτικά τέλη. Καταρχήν νομίζω ότι είμαστε ο δήμος με τα φθηνότερα δημοτικά τέλη πανελλαδικά. Λέω «νομίζω» γιατί δεν μπορώ να θέσω σύγκριση με νησιωτικούς δήμους ή με ορεινούς όγκους. Έχουμε 1,19 δημοτικό τέλος οικίας, έχουμε απαλλάξει ή έχουμε μειώσει τα δημοτικά τέλη σε μια σειρά από ευπαθείς ομάδες- άπορους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ανθρώπους που έχουν κριτήρια ΑΜΕΑ- ,κάναμε την προσπάθεια το 2014 για να απαλλάξουμε και τους μακροχρόνια ανέργους, γιατί ο μακροχρόνια άνεργος δεν είναι άπορος, είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες, και εκεί βρήκαμε μπροστά μας τη βούληση της κυβέρνησης, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος.
Εμάς εκεί είναι η πολιτική διαφωνία μας και όχι με τα πρόσωπα. Δεν μπορεί, δηλαδή , στις σημερινές συνθήκες, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του συστήματος, που ο κόσμος στενάζει, για να το πω έτσι απλά και λαϊκά, να μην υπάρχει νόμος για να μπορείς να καταργήσεις τα δημοτικά τέλη σε ανθρώπους οι οποίοι για χρόνια τώρα είναι στο πλαίσιο της ανεργίας. Ξαναπήραμε την απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο , επικαιροποιημένη, με κάποια στοιχεία παραπάνω, η απάντηση ήταν γενικόλογη αυτή τη φορά από την αποκεντρωμένη διοίκηση και έχουμε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Δηλώνατε επίσης εξαρχής πως θα δώσετε βαρύτητα στα έργα ουσίας. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τι «έργα ουσίας» έχουν γίνει στον ένα χρόνο από την εκλογή σας;
Ήδη σε διάφορα ραντεβού που είχαμε για να εκφράσουμε αιτήματα απέναντι σε φορείς ,σε υπουργεία και στην Περιφέρεια, έχουμε καταφέρει κάποια από αυτά. Για παράδειγμα, έχουμε εντάξει στο τελικό πρόγραμμα της περιφέρειας για το 2015 ,το οποίο θα δημοπρατηθεί τώρα μέσα στο 2015, έναν δεύτερο ιδιόκτητο παιδικό σταθμό στην Πετρούπολη. Έχουμε εντάξει αντιπλημμυρικά έργα, έχουμε πάρει ένα ποσό από το Πράσινο Ταμείο και από την Περιφέρεια τώρα για ανάπλαση παιδικών χαρών. Αντίστοιχα παλεύουμε από το Υπουργείο παιδείας και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να προχωρήσει ένα έργο που έχει κολλήσει για πάνω από δέκα χρόνια τώρα, ένα δημοτικό αθλητικό στάδιο ποδοσφαίρου και στίβου.
Τα διαχωρίζουμε ως έργα ουσίας και όχι βιτρίνας γιατί αυτά θα εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Δεν είναι ένα όμορφο σιντριβάνι ή μια πλατεία – χωρίς να σημαίνει ότι αυτά θα τα αφήσουμε πίσω- απλώς δεν είναι αυτά προτεραιότητα για εμάς. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε έργα τα οποία θα μείνουν παρακαταθήκη στον δήμο , στους δημότες και θα εξυπηρετήσουν στην καθημερινότητά τους. Και μια σειρά από άλλες κινήσεις έχουμε κάνει βέβαια για να βρούμε και χρηματοδοτικά εργαλεία από μελέτες που ήδη έχουμε για αναπλάσεις δρόμων, πεζοδρομίων, ραμπών για να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη ,για παράδειγμα τρέχουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και σε δημοτικό φωτισμό.
Αναφερθήκατε στα αντιπλημμυρικά έργα. Τι σχεδιασμός υπάρχει για την αντιπλημμυρική προστασία ; Γιατί οι πρόσφατες κακοκαιρίες υπενθύμισαν την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων σε πολλούς δήμους της δυτικής Αθήνας.
Η Πετρούπολη έχει αρκετά θετικά. Το ότι είναι κατηφορικός δήμος ή ότι έχει το βουνό από πάνω ακριβώς -τη Ζαχαρίτσα, που είναι κομμάτι του Ποικίλου Όρους- σίγουρα από τη μία βοηθάει. Αλλά δεν είναι μόνο ότι είναι κατηφορικός δήμος, είναι ότι η Πετρούπολη, δεκαετίες τώρα, από τον αείμνηστο δήμαρχο Νίκο Παξιμαδά και στη συνέχεια βέβαια οι υπόλοιποι δήμαρχοι έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες που είχε η ΕΥΔΑΠ για αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη κατά 100%. Οπότε, οι παρεμβάσεις που κάνουμε τώρα είναι επιπρόσθετες για να τα βελτιώσουμε.
Το πρόβλημα που έχει η Πετρούπολη -απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια για αυτό και βρήκαμε ανταπόκριση- είναι για έργα υπερτοπικά. Γιατί εκεί ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει μια μελέτη, να φτιάξει έναν αγωγό και το νερό να καταλήγει όπου να’ ναι και όπως να’ ναι. Είναι ,για παράδειγμα, η οδός Περικλέους, που ενώνει Πετρούπολη με Περιστέρι, είναι το ρέμα Γιώργιζα στην Ελαιών που ενώνει Πετρούπολη με Ίλιον. Για τέτοια έργα, την ευθύνη για μελέτες την έχει η Περιφέρεια , ακριβώς γιατί οι αγωγοί πρέπει να είναι του ίδιου διαμετρήματος, να «κουμπώσουν» με τους άλλους δήμους, για να καταλήγουν τα νερά στον Κηφισό ή όπου αλλού υπάρχει ο σχεδιασμός. Τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ενταχθεί από την Περιφέρεια, θα γίνουν οι μελέτες φέτος, ευελπιστούμε το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να μην συμβούν τα ίδια φαινόμενα στους δήμους με αυτά που συνέβησαν τον Χειμώνα του ’14-’15.
Η κοινωνική πολιτική αποτελεί , σύμφωνα με δηλώσεις σας, προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Τι ανάγκες φαίνεται να έχουν σήμερα οι κάτοικοι της Πετρούπολης και με ποιον τρόπο τις αντιμετωπίζετε;
Η κοινωνική πολιτική για μας δεν είναι απλά μια διεύθυνση στον δήμο, που την απασχολεί ένας αντιδήμαρχος, είναι ένα πνεύμα που διαπερνά όλες τις δομές και τις δράσεις του δήμου. Κοινωνική πολιτική είναι και η ελάφρυνση από τα Δημοτικά τέλη, είναι και το γεγονός ότι στους παιδικούς σταθμούς δεν έχουμε τροφεία, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν πληρώνουν συνδρομή στις δράσεις πολιτισμού- αθλητισμού, το γεγονός ότι καλύπτουμε όλα τα έξοδα στα σχολεία, το πετρέλαιο των παιδιών, τις γραφικές ύλες. Από εκεί και πέρα βέβαια και ως δομή στον δήμο, η κοινωνική πολιτική βοηθάει μια σειρά από οικογένειες στην πόλη ,με το να του πληρώνουν λογαριασμούς, με διατακτικές, με τρόφιμα, με ρούχα, έχουμε συνεργασία με τα φαρμακεία της πόλης για να παίρνουν οι άνθρωποι δωρεάν τα φάρμακά τους, με ιατρεία και γιατρούς της πόλης για να μπορούν να εξετάζονται οι άνθρωποι που αδυνατούν να πληρώσουν κάτι τέτοιο, ένα ραντεβού δηλαδή σε έναν γιατρό ή μια συνταγογράφηση. Αυτό που φαίνεται είναι ότι αυξάνεται η ανάγκη αυτή και μας κάνει και εμάς να ψάχνουμε και για άλλους τρόπους και για άλλες συνεργασίες για να βοηθήσουμε τον κόσμο, να του δείξουμε την αλληλεγγύη μας έμπρακτα, γιατί στην Πετρούπολη – στα Δυτικά Προάστια είμαστε- άνθρωποι του μόχθου μένουν, λαϊκά στρώματα. Δυστυχώς, όσο συνεχίζει αυτή η κατάσταση με την κρίση , με τα μνημόνια και αυτές οι πολιτικές, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού εξαθλιώνεται.
Μιας και αναφερθήκατε στα ιατρεία, πρόσφατα ανακοινώθηκε η μετακίνηση Παθολόγου για έκτακτα περιστατικά ενώ μαθαίνουμε ότι προχωράτε και σε πρόσληψη καρδιολόγου και παιδιάτρου πολύ σύντομα. Ποιος είναι ο στόχος σας σε σχέση με την ενίσχυση του ιατρείου με ιατρικό προσωπικό?
Ναι ήρθε ο παθολόγος και σύντομα θα του δοθεί και δικαίωμα συνταγογράφησης, γιατί μέχρι τώρα μπορούσε μόνο να εξετάζει τα επείγοντα. Μέσα στον Απρίλιο θα έρθει και παιδίατρος και ευελπιστούμε ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου θα έρθει και καρδιολόγος. Κάνουμε μία προσπάθεια από τον Σεπτέμβρη, ήταν από τις πρώτες μας κινήσεις να βρεθούμε με την τότε υφυπουργό, κυρία Παπακώστα , για να δηλώσουμε την ανάγκη που υπάρχει, την πραγματική ανάγκη να ανοίξει και πάλι το ΠΕΔΥ της Πετρούπολης. Βέβαια, η θέση μας είναι ότι πρέπει να ανοίξουν συνολικά τα ΠΕΔΥ και να στελεχωθούν πλήρως. Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 10 γιατροί, γίνονται συνεχώς επαφές και με τη ΔΥΠΕ και με τους Αγίους Αναργύρους –γιατί η Πετρούπολη είναι παράρτημα των Αγίων Αναργύρων- και απώτερο στόχο έχουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε και να γίνει ένα πλήρως στελεχωμένο, ένα επαρκώς στελεχωμένο από επιστημονικό και από διοικητικό προσωπικό ΠΕΔΥ.
Γι’ αυτό το λόγο και πριν από μερικές μέρες στο δημοτικό συμβούλιο πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που κάνουν οι φορείς και τα σωματεία της Δυτικής Αθήνας, με επίκεντρο τα προβλήματα στην υγεία. Γιατί βέβαια, δεν είναι σημαντικό να δείξεις ενδιαφέρον μόνο για το τοπικό παράρτημα που υπάρχει ΠΕΔΥ ,πράγμα το οποίο σας είπα ότι παλεύουμε καθημερινά να στελεχωθεί, είναι και η υποστελέχωση του Αττικού, είναι να ανοίξει ξανά πλήρως στελεχωμένο το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, είναι μια σειρά από νοσοκομεία, από ιατρεία τα οποία υπολειτουργούν και βέβαια αυτός που την πληρώνει είναι αυτός που θέλει να εξυπηρετηθεί.
Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση θα σας βοηθήσει σε αυτούς τους στόχους;
Δεν έχουμε κάποια επαφή με τον Υπουργό, με τον κύριο Κουρουμπλή. Έχουμε κάνει ένα αίτημα για να βρεθούμε αλλά θεωρώ ότι όταν είσαι δεσμευμένος από μνημόνια και από συγκεκριμένες πολιτικές ή θα πεις ότι εγώ πλέον τα διαγράφω οπότε θα προσλάβω προσωπικό, θα προσλάβω γιατρούς, θα προσλάβω διοικητικό προσωπικό, θα ανοίξω τις κλινικές ή θα συνεχίσεις στην ίδια ρότα. Η μέχρι στιγμής πορεία έχει δείξει ότι συνεχίζουν στην ίδια ρότα. Δεν έχουμε λάβει εμείς κάποιο θετικό δείγμα ότι θα καλυτερεύσει αυτή η κατάσταση.
Βασικό πρόβλημα του δήμου αποτελεί το συγκοινωνιακό. Πρόσφατα είχατε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση της γραμμής 2, ενώ έχετε αποστείλει σχετικές επιστολές και στον Ο.Α.Σ.Α. Έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα;
Έχουμε κάνει όπως είπατε, δύο ραντεβού με τον κύριο Τσίτουρα, τον πρόεδρο της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, και τέλος του μηνός περίπου θα βρεθούμε και με τον αρμόδιο υφυπουργό. Στόχος είναι ακριβώς το να έρθει το μετρό στην πόλη, το γρηγορότερο δυνατόν, καθώς είναι ένα μέσο το οποίο θα εξυπηρετήσει άμεσα το λαό. Η Πετρούπολη επειδή είναι και τερματική πόλη, η μόνη επαφή που έχει αυτή τη στιγμή με το κέντρο είναι τα λεωφορεία. Για αυτό πήγαμε και στον ΟΑΣΑ για να δούμε κάποιες τροποποιήσεις στα δρομολόγια, για πιο συχνά δρομολόγια και αν μπορούν πιο εύκολα να καταλήγουν τα δρομολόγια στην Ανθούπολη που είναι ο πιο κοντινός σταθμός του μετρό. Είναι δύσκολη ,βέβαια, η αλήθεια είναι αυτή, η τροποποίηση μιας μελέτης για τη γραμμή 2, η οποία θα περνάει διαμέσου της Θηβών για να έρθει να «κουμπώσει» με τον προαστιακό στα Άνω Λιόσια από την Ανθούπολη. Εμείς τώρα ζητάμε να αλλάξει όλο αυτό , να γίνει η καμπύλη, να μπει Πετρούπολη και να ξαναβγεί. Είναι δύσκολο, μας εξήγησε ο κύριος Τσίτουρας, πρέπει να γίνουν ξανά μελέτες για να δουν το υπέδαφος της πόλης αν μπορεί να το στηρίξει, για να δουν που θα προβλεφθεί ο σταθμός, αν υπάρχουν τα αντίστοιχα μέτρα κλπ.
Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε ,βέβαια, για την τροποποίηση της γραμμής 2 αλλά και για να μην κολλήσει η γραμμή 4. Αυτό είναι και το δεύτερο αίτημα μας. Έχει κολλήσει αυτή η γραμμή, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, μια γραμμή η οποία θα περνάει διαμέσου Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και θα καταλήγει με τερματικό σταθμό στην Πετρούπολη. Προβλέπεται και στάση έξω από το πάρκο Τρίτση, όπου μετά το Ελληνικό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο, ελεύθερος χώρος στην Αττική και ο οποίος πρέπει να γίνει προσβάσιμος από όλους για λόγους αναψυχής.
Η διευθέτηση των προβλημάτων που αφορούν στο κυκλοφοριακό κομμάτι της πόλης είναι το αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης του Δήμου Πετρούπολης αυτό τον καιρό. Έχετε ενημέρωση για το αν έχουν ανταποκριθεί φορείς και δημότες; Πόσο σοβαρό κρίνετε πως είναι το κυκλοφοριακό;
Υπάρχει ανταπόκριση, αυτό είναι το θετικό, δηλαδή το γεγονός ότι ο δημότης ενδιαφέρεται για την πόλη του, ενδιαφέρεται να αιτηθεί ,να καταθέσει την άποψή του ακόμα και αν αυτή μπορεί να μην συνάδει με την ομολογία ή μπορεί να μην λαμβάνει υπόψιν συνολικά το κυκλοφοριακό της πόλης. Τα αιτήματα τα μαζεύω εγώ προσωπικά εδώ για να βλέπω καθημερινά πως τρέχει αυτό το εγχείρημα. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση, η αλήθεια είναι αυτή. Θα κοιτάξουμε μόλις τελειώσει η διαβούλευση να το κουβεντιάσουμε με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα έρθουμε σε επαφή με συγκοινωνιολόγους για να αξιολογήσουμε κάποιες αιτήσεις και παράλληλα με κάποιες σκέψεις που έχουμε και εμείς τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμα υλοποιήσιμες, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της Πετρουπόλεως, για πεζοδρόμια ,για ράμπες ,για συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης, θα αρχίσουμε σιγά σιγά να παίρνουμε κάποια μέτρα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το κυκλοφοριακό στην Πετρούπολη είναι ένα πρόβλημα καθημερινό.
Σημαντικό και δυστυχώς διαχρονικό ζήτημα για πολλούς δήμους είναι επίσης αυτό των απορριμάτων. Τι σχεδιασμός υπάρχει από τον δήμο σας;
Εμείς, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης συνολικά, έχουμε μια πάγια θέση ως συνδυασμός και ως κόμμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει ανοίξει κουβέντα. Άνοιξε με ένα έγγραφο που έστειλε η Περιφερειάρχης, η κ. Δούρου πριν από κάποιους μήνες στους δήμους, με το οποίο βέβαια εμείς διαφωνούμε σαν φιλοσοφία αλλά το κύριο είναι το εξής: πρέπει να δοθεί συνολικά από την κυβέρνηση ένας κεντρικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. Είναι αλήθεια ότι είναι ένα αναξιοποίητο κομμάτι ,και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Φούχτελ, αν θυμάμαι καλά, που λέει ότι τα απορρίμματα είναι χρυσός και για ποιο λόγο δεν τα έχετε αξιοποιήσει.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση. Γιατί όντως είναι ένα κομμάτι όπου οι ιδιωτικοί όμιλοι μπορούν να κερδοφορήσουν και σε μεγάλο βαθμό γιατί τα απορρίμματα είναι κάτι τελείως αναξιοποίητο όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες θέσεις που μιλάνε για διαλογή στην πηγή, κεντρικό σχεδιασμό ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής πρέπει να είναι μακριά από περιοχές οικιστικές και γι’ αυτό είναι και αίτημα μας να απομακρυνθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Βέβαια, το θέμα με τα απορρίμματα είναι μεγάλο και αυτή είναι μια θέση την οποία έχουμε επεξεργαστεί και ως κόμμα και με επιστημονικό προσωπικό. Δεν είναι απλά μια πολιτική θέση γιατί πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του και τις επιβλαβείς για την υγεία ουσίες που εκπέμπονται είτε από την καύση των απορριμμάτων είτε από την υγειονομική ταφή με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Εμείς σαν δήμος δεν μπορούμε να υποδείξουμε, και νομίζω κανένας δήμος μεμονωμένα δεν μπορεί να υποδείξει που θέλει να γίνει η χωματερή ή πως θα γίνεται αυτό. Γιατί εγώ μπορεί να πω να φύγει από εδώ η χωματερή και να πάει στο Γραμματικό ή στο Ελληνικό και το Ελληνικό μπορεί να πει να φύγει και να πάει στην Πετρούπολη. Αυτά πρέπει να γίνουν με κεντρικό σχεδιασμό και γι’ αυτό λέω ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης και ούτε καν της Περιφέρειας, γιατί μπορεί ο χώρος που θα θάβονται τα απορρίμματα –βέβαια έχω φτάσει στο τελικό στάδιο ,γιατί προηγείται η διαλογή και άλλα- να είναι εκτός των ορίων που θεσμικά έχει η Περιφέρεια Αττικής, μπορεί να είναι εκτός Αττικής ,δηλαδή, και να πρέπει να δημιουργηθούν σταθμοί μεταφόρτωσης, να μεταφέρονται με ειδικά τρένα εκεί τα απορρίμματα , γι’ αυτό και είναι δύσκολο ο κάθε δήμος να έχει θέση για τον δήμο του.
Αναφερθήκατε στην Περιφέρεια και στις αρχές του μήνα συναντήσατε τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Τζόκα ο οποίος δεσμεύτηκε για την άμεση δρομολόγηση των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ποια είναι η σχέση σας με τη νέα Περιφερειακή Αρχή; Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα δράση της;
Πολιτικά και ιδεολογικά διαφωνούμε, αυτό είναι δεδομένο. Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι έχουμε αιτηθεί αυτούς τους έξι- επτά μήνες έχουμε βρει ανταπόκριση, αλλά κι εμείς δεν ζητάμε πράγματα τα οποία είναι παράλογα, ζητάμε πράγματα τα οποία είναι υλοποιήσιμα. Κοιτώντας, δηλαδή και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και το τι μπορεί να «σηκώσει» το εθνικό της πρόγραμμα, ζητάμε πράγματα τα οποία όντως εξυπηρετούν καθημερινά τους δημότες και όχι πράγματα υπερβολικά, έξω από τα όρια της πραγματικότητας.
Πολιτικά και ιδεολογικά , με το κόμμα που στηρίζει την Περιφέρεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ ,έχουμε πολλές διαφορές όχι μόνο γενικά αλλά και στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως, δεν έχει γίνει λόγος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να μην έχουμε καλές σχέσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη.
Ο Δήμος Πετρούπολης παρέχει ένα πολύ μεγάλο εύρος υπηρεσιών, είτε με μηδενική οικονομική συμμετοχή, είτε με πολύ χαμηλό αντίτιμο όσον αφορά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Θεωρείτε τις δραστηριότητες αυτές αναγκαίες ή μια μικρή «πολυτέλεια» που ίσως και στο μέλλον να μειωθεί για οικονομικούς λόγους;
Όχι, είναι αναγκαίες, είναι σίγουρα αναγκαίες και μακάρι να μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των δημοτών. Το λέω αυτό γιατί, στις δομές πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου, δραστηριοποιείται περίπου 8.500 κόσμος. Αφήνω απ’ έξω τα αθλητικά σωματεία, τα πολιτιστικά σωματεία και τους τοπικούς συλλόγους. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός για μας είναι δικαίωμα, δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια και πρέπει να είναι προσβάσιμος για όλους. Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς και έχουμε αυτές τις συνδρομές. Δεν είναι απλά μια πολιτική θέση. Είναι ότι δεν θέλουμε κανένας, στις σημερινές συνθήκες να σταματήσει το παιδί του από το μπάσκετ επειδή δεν έχει να πληρώσει τη συνδρομή γιατί έχει μειωθεί ο μισθός του. Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να δείξουμε ότι στις σημερινές συνθήκες, γίνεται κι αλλιώς.
Δηλαδή όταν μας κάλεσε το Νοέμβριο το Υπουργείο να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο στους δήμους, δηλαδή ανταποδοτικότητα, για ότι κάνει ο δημότης , χρήστης, ωφελούμενος πρέπει να πληρώνει και την αντίστοιχη συνδρομή , οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι, με έγγραφο μας, είπαμε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Την ανυπακοή αυτή την κάνουμε και πράξη με αυτόν τον τρόπο, και μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε κι άλλες παροχές και να ήταν ακόμα χαμηλότερες οι συνδρομές αλλά παίρνοντας υπόψιν και το πλαίσιο στο οποίο ζούμε –γιατί ξέρετε και εμάς η θέση μας είναι δύσκολη, είμαστε μέλη ,στελέχη του ΚΚΕ και διαχειριζόμαστε έναν αστικό θεσμό μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις είναι καθημερινά μπροστά μας. Αυτή είναι μία από αυτές τις αντιφάσεις. Κανονικά για εμάς πρέπει να είναι δωρεάν. Εφόσον δεν μπορούμε να το κάνουμε δωρεάν, για παράδειγμα το ποδόσφαιρο για τα παιδιά, έχουμε μία εγγραφή των 15 ευρώ το χρόνο. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι και τίποτα, είναι όμως θέμα θέσης, θέμα αρχής ότι αυτά τα αγαθά τα οποία οφείλει να παρέχει ο δήμος , πρέπει να εξυπηρετούν το σύνολο των αναγκών του λαού της πόλης.
Σε πρόσφατη επιστολή σας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, τονίσατε την περιορισμένη ρευστότητα και τα μειωμένα αποθεματικά του δήμου, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ και την έγκριση 70 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Ποια ήταν η απάντηση από την πλευρά του Υπουργού;
Κάναμε αυτή την κίνηση γιατί όντως από το 2009 μέχρι και σήμερα, τα χρόνια δηλαδή που διανύουμε μέσα σε βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση ως 65% σε όλους τους δήμους. Αντίστοιχα, υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέχρι το τέλος του 2016. Το αποτέλεσμα είναι ,και δεν είναι μόνο δικό μας αίτημα, είναι όλων των δήμων όπως είχε εκφραστεί και μέσα από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ αλλά και της ΠΕΔ, ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Γιατί ο στόχος είναι ένας: κόβουμε την χρηματοδότηση, δεν δίνουμε προσωπικό άρα ο δήμος αναγκάζεται – κάποιοι μπορεί να θέλουν κιόλας αλλά αυτό εξαρτάται από τον πολιτικό άξονα στον οποίο βρίσκονται- να δώσει τις δράσεις του πολιτισμού , αθλητισμού ή των απορριμμάτων, στους ιδιώτες. Όταν δεν έχεις προσωπικό και όταν δεν έχεις χρήματα , αναγκαστικά θα ψάξεις να βρεις τη σύνταξη δημοσίου- ιδιωτικού τομέα. Είτε θα χρησιμοποιήσεις ΚΟΙΝ.ΣΕΠ- κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που είναι και της μόδας τώρα- είτε ΜΚΟ για να καλύψεις ανάγκες που πρέπει να είναι δημόσιες, δωρεάν και από το κράτος. Όλη αυτή η κατάσταση αυτά τα χρόνια, η μειωμένη χρηματοδότηση όντως έχει δημιουργήσει πρόβλημα με τα αποθεματικά όλων των δήμων και το προσωπικό συνεχώς μειώνεται. Δεν είχαμε κάποια απάντηση από τον υπουργό ,ευελπιστώ ότι θα μας καλέσει το επόμενο διάστημα ,γιατί σε αντίστοιχες επιστολές που έστειλαν ο δήμος Πάτρας, Καισαριανής και Ικαρίας ,τους κάλεσε να κουβεντιάσουν αυτά τα προβλήματα.
Τι επιπτώσεις θα υποστούν οι δημότες σας σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων σας; Θα υπάρξουν περικοπές υπηρεσιών ή θα αναζητήσετε εναλλακτικούς πόρους;
Ζητάμε εναλλακτικούς τρόπους για χρηματοδότηση ούτως ή άλλως, από την Περιφέρεια, από την ΕΕΤΑΑ, από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Από όλους τους φορείς που μπορούμε να διεκδικήσουμε , διεκδικούμε. Δεν πρόκειται να μειώσουμε κάποια λειτουργία, κάποια παροχή από τον κόσμο, είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να πιέζουμε μαζί με τον λαό της Πετρούπολης για να δικαιωθούν αυτά τα αιτήματα τα οποία θα καλύπτουν σε ένα βαθμό – γιατί δεν μπορείς στο σύνολο να καλύψεις τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες- αλλά σε ένα βαθμό θα καλύψουμε πραγματικές ανάγκες που έχει ο δήμος. Δηλαδή, τα 70 άτομα μόνιμου προσωπικού ή το ποσό το οποίο αναφέρουμε δεν είναι ουρανοκατέβατο, είναι όντως οι ανάγκες που χρειάζεται ο δήμος για να λειτουργήσει επαρκώς σε ένα καλό επίπεδο.
Πως χαρακτηρίζετε την σχέση του δήμου Πετρούπολης με τον ΑΣΔΑ? Πόσο κοντά στα προβλήματα του Δήμου βρίσκεται?
Έχουμε μία καλή συνεργασία -είναι και ο Θωμάς Κοτσαμπάς, ο πρώην δήμαρχος στην εκτελεστική επιτροπή του ΑΣΔΑ- στο να γίνουν μελέτες, να προχωρήσουν κάποια έργα ασφαλτόστρωσης σε όλους τους δήμους, μας έχει βοηθήσει στην χρηματοδότηση και στην ανακατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου , αλλά γενικά νομίζω ότι αυτό που πρέπει να δούμε είναι συνολικά το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ο ΑΣΔΑ, δηλαδή τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας. Επειδή και οι εποχές έχουν αλλάξει σε σχέση με τότε που ιδρύθηκε ο ΑΣΔΑ, πρέπει να δούμε και συστηματικά κάποια έργα τα οποία δεν τα κάνει μεμονωμένα ο ΑΣΔΑ για τον δήμο Πετρούπολης, Ιλίου, Περιστερίου αλλά κάποια έργα τα οποία θα ωφελούν συνολικά τη Δυτική Αθήνα, κάποια έργα υπερτοπικά που θα συνδέουν δύο ή τρεις δήμους. Αυτά μπορεί να είναι ποδηλατόδρομοι, ένα κοινό νεκροταφείο , ένα κοινό καταφύγιο για αδέσποτα ζώα ,κάτι δηλαδή από το οποίο θα ωφελούνται όλοι οι δήμοι που συμμετέχουν στον ΑΣΔΑ ταυτόχρονα και ξεκομμένα και μεμονωμένα έργα σε κάθε δήμο. Όχι ότι δεν βοηθάει αυτό ,αλλά σίγουρα ο ΑΣΔΑ έχει τη δυνατότητα, αν του προσδώσουν αυτόν τον χαρακτήρα να βοηθήσει και με τέτοια έργα και μελέτες τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει κάθε δήμος ξεχωριστά.
Αναφέρατε προηγουμένως κάποιες πολύ καλές ιδέες για τα αδέσποτα ,για το ποδηλατοδρόμιο. Τι έχετε θέσει στον ΑΣΔΑ;
Τις έχουμε θέσει ,ναι.
Δεν έχετε πάρει απάντηση ,όμως.
Όχι, είναι ακόμα σε επίπεδο όπου γίνεται η αναμόχλευση.
Τέλος, αν και ήδη έχετε κάνει κάποια σχόλια ,πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να δώσει μια «ανάσα» τόσο στις δημοτικές αρχές όσο και στους πολίτες;
Τα πράγματα τώρα είναι δύσκολα. Αν πάρουμε και τις δηλώσεις Βαρουφάκη στο twitter με τον Στέφανο Μάνο ,όπου έγραψε να κοπεί τελείως η κρατική χρηματοδότηση και οι δήμοι να δουλεύουν μόνο με τα ανταποδοτικά, εκεί θα μας βρουν σίγουρα απέναντι τους.
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση, ακριβώς γιατί ως αστικό κόμμα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει να εξυπηρετήσει τις ίδιες ανάγκες που εξυπηρετούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό φαίνεται από μία σειρά από κοινές συνεδριάσεις που έχουν με το ΣΕΒ, από κοινές θέσεις, κοινές προτάσεις , με τις τελευταίες εξελίξεις με τον ΟΟΣΑ , με το Eurogroup, φαίνεται ποιου τα συμφέροντα θέλουν να εξυπηρετήσουν. Από κει και πέρα, η αλήθεια είναι ότι το τοπίο αλλάζει στην τοπική διοίκηση επειδή πάντα η τοπική διοίκηση λειτουργούσε ως μοχλός αντιδραστικών μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι πρώτες ελαστικές εργασιακές σχέσεις (stage, 4ωρα ,πολλά πιλοτικά προγράμματα) πρώτα εφαρμόστηκαν στους δήμους ,πιλοτικά ,για να δουν πως θα πάει και μετά υλοποιήθηκαν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό. Αυτό το πράγμα και αυτές οι συμπράξεις , απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να ισχύουν. Τώρα αν θα δοθεί μια βαρύτητα παραπάνω στην κοινωνική πολιτική μέσω και του νομοσχεδίου που περνάνε για την ανθρωπιστική κρίση , ίσως να δοθεί κάποια ανάσα αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει το πρόβλημα.
Είπατε πριν για tweets. Είστε χρήστης των διαδικτυακών μέσων;
Όχι δεν ασχολούμαι καθόλου, δεν έχω ούτε Facebook, ούτε twitter. Ένα mail έχω για να μπορώ να επικοινωνώ.
Από άποψη ή γιατί δεν έχετε χρόνο;
Από άποψη. Δεν είχα ποτέ, δεν είναι ότι είχα αλλά σταμάτησα λόγω χρόνου. Είμαι κάπως ενάντια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αθλείστε;
Καθημερινά. Έχω σταματήσει τον πρωταθλητισμό αλλά ασχολούμαι με τον αθλητισμό.
Από άποψη. Δεν είχα ποτέ, δεν είναι ότι είχα αλλά σταμάτησα λόγω χρόνου. Είμαι κάπως ενάντια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αθλείστε;
Καθημερινά. Έχω σταματήσει τον πρωταθλητισμό αλλά ασχολούμαι με τον αθλητισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου