Έντονο παραμένει το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Τρίπολη και στα χωριά του δήμου, αφού συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας όπου τα σκουπίδια στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στους δρόμους, ελλείψει νόμιμου χώρου που θα λειτουργήσει ως σταθμός μεταφόρτωσης.Είναι γεγονός, ότι έχει ξεκινήσει συστηματικά η αποκομιδή απορριμμάτων κυρίως από το κέντρο της πόλης και από σημεία που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και η μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου
εξυπηρετείται ο δήμος λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται, όμως τα σκουπίδια είναι πολλά και στις περισσότερες γειτονιές της πόλης βρίσκονται στο δρόμο σχηματίζοντας λόφους.
Η κατάσταση σε κάποια σημεία από την δυσοσμία και τη σήψη των απορριμμάτων που δεν έχουν μαζευτεί καθόλου τον τελευταίο μήνα είναι ανυπόφορη.
Παράλληλα, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει προσωρινό νόμιμο σταθμό μεταφόρτωσης σε ιδιόκτητο δημοτικό χώρο στη θέση Τουρκοδένδρι, έχει σκοντάψει στην άρνηση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα στην δικαιοσύνη, τα οποία θα εκδικαστούν στις 17 Οκτωβρίου, ενώ με προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε το Πρωτοδικείο, έχει παγώσει κάθε εργασία έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
- Ερώτηση στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου από την παράταξη Ο. Βουδούρη
Ειδικότερα, ερωτάται ο περιφερειάρχης:
«1. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, για να γίνει αποδεκτή η νέα σύμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπρεπε να προηγηθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) γι' αυτό και βιαστικά και πρόχειρα ο περιφερειάρχης υπέγραψε από 23/5/2014 σύμβαση με το μελετητικό γραφείο «Φραντζή Συνεργάτες ΕΠΕ». Επειδή έχει παρέλθει ο χρόνος των 63 ημερών της σύμβασης χωρίς να γίνει διαβούλευση με την κοινωνία και χωρίς να εκφράσει γνώμη ο ΦοΔΣΑ, ποια τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης και γιατί δεν γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο;
2. Τι γίνεται με το πρόγραμμα αποκατάστασης των 82 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην περιφέρειά μας, μιας και από 8/7/2014 δεσμευόσασταν μαζί με το ΥΠΕΚΑ, ότι σε 10 μήνες θα υπάρχει η αποκατάστασή τους και θα γίνουν έργα προσωρινής διαχείρισης;
3. Σκοπεύετε ν' αντιμετωπίσετε σ' αυτό το μεγάλο μεταβατικό στάδιο τα οξυμμένα προβλήματα με τα απορρίμματα στην περιοχή μας και με ποιο τρόπο; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε πάλι αποτυχημένες πανάκριβες μεθόδους όπως τους δεματοποιητές.
4. Αντί να στέλνετε πρόστιμα θα συνεργαστείτε με τους δήμους της περιοχής για ν' αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν και πότε προβλέπεται να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων ο νεοσυσταθείς ΦοΔΣΑ της Πελοποννήσου;»
πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου