Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις του Ιδρύματος Schwarz στη Σάμο





Samos Young Artists Festival | 7-13/8/14
Nevin Aladağ | Borderline | 20/7 – 10/10/14
Γυναίκες της Τροίας | 16/8 -18/8/14


Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Schwarz προσκάλεσε νέους ταλαντούχους διεθνείς καλλιτέχνες να περάσουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων και διαλόγου σε ένα κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Συναυλίες, εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις που χρηματοδοτούνται από ιδιωτική πρωτοβουλία και υποστηρίζονται ενεργά από Πρεσβείες, Ιδρύματα, τον Δήμο Σάμου και τοπικούς οργανισμούς έλαβαν χώρα και φέτος στη Σάμο.


Nevin Aladağ | Borderline | 20/7 – 10/10/14


Ο υπερσύγχρονος εκθεσιακός χώρος Art Space Pythagorion, άνοιξε τις πύλες του στις 20 Ιουλίου με μία έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για αυτόν. Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις Νevin Alada (γεννημένη Τουρκία και μεγαλωμένη στην Γερμανία) ήρθε στη Σάμο για να παρουσιάσει υπό τον τίτλο Borderline μία δουλειά που εστιάζει στα σύνορα, στο Πυθαγόρειο, στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 4 Αυγούστου με μεγάλη επιτυχία παρουσία της καλλιτέχνιδας και περισσότερων από 600 ατόμων και πολλών σημαντικών καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα σε άλλους στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι συγγραφείς Tom Morton και Ingo Niermann, η νέα διευθύντρια του Ινστιτούτου Τέχνης στην Ακαδημία Τεχνών της Βασιλείας Chus Martinez, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta 14 Adam Szymczyk, η διευθύντρια της Biennale της Κωνσταντινούπολης Biget Orer, η Γερμανίδα επιμελήτρια Sophie Goltz (state curator of Hamburg), Έλληνες εικαστικοί όπως ο Βαγγέλης Βλάχος και ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, δημοσιογράφοι από την Γερμανία και την Ελλάδα, διεθνείς ανταποκριτές και πολλοί άλλοι εκλεκτοί φίλοι της τέχνης και του νησιού ήταν εκεί και μοιράστηκαν μαζί με τους κατοίκους της Σάμου μια σπάνια γιορτή. Ο Δήμαρχος Σάμου χαιρέτισε την εκδήλωση και η Πρόεδρος του Ιδρύματος Schwarz κα Χιόνα Ξανθοπούλου – Schwarz καλωσόρισε την καλλιτέχνιδα και όλους τους καλεσμένους ενώ η ποιήτρια Ouinn Lattimer απήγγειλε ένα ποιητικό κείμενο για την σημασία και τα ζητήματα των συνόρων, της εθνικότητας, της μετανάστευσης. Αυτά ακριβώς τα θέματα τα οποία με δύναμη και καθαρότητα πραγματεύεται η Aladaστην έκθεσή της: οι συνοριακές γραμμές, η γειτνίαση και η απόσταση, ο τρόπος με τον οποίο συγκροτείται η πολιτιστική ταυτότητα. Η έκθεση αυτή έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, συνέβαλε στη δημιουργία δεσμών μεταξύ τους και με τους ντόπιους, έχτισε γέφυρες μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται για την τέχνη και τον πολιτισμό και των ανθρώπων που κατοικούν μόνιμα σε έναν τόπο ακριτικό. Ο διάλογος που άνοιξε σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος, στην συνοριακή γραμμή της Ελλάδας είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματος Schwarz που εστιάζει στην ευαίσθητη γεωπολιτική θέση του νησιού και στην επικοινωνία του με τις γειτονικές χώρες.

Στις 6 Αυγούστου στον ίδιο χώρο της έκθεσης, στο Art Space, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση με θέματα σχετικά με αυτά που ανεγείρονται μέσα από την δουλειά της Nevin Aladağ και καλεσμένους εκλεκτούς ακαδημαϊκούς, συγγραφείς και επιμελητές. Οι ομιλητές επιλέχθηκαν από την επιμελήτρια της έκθεσης της Nevin Alada την κα Μαρίνα Φωκίδη και την Πρόεδρο του Schwarz Foundation την κα Χιόνα Ξανθοπούλου – Schwarz. O Ayhan Aktar καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bilgi, στην Κωνσταντινούπολη εστίασε στις σχέσεις των μειονοτήτων στην σύγχρονη Τουρκία και ιδιαίτερα σε θέματα όπως ο εθνικισμός και ο οικονομικός μετασχηματισμός. Η Μαρία Γεωργοπούλου ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στην Μεσόγειο κατά την περίοδο του μεσαίωνα και διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα αναφέρθηκε στην ιστορική πλευρά των μετακινήσεων και ανταλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου και έδειξε πώς το Αιγαίο υπήρξε πάντα ένας τόπος συναντήσεων και ανταλλαγών, μετακινήσεων και εκτοπισμού. Ο Adnan Yildiz ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Künstlerhaus Stuttgart, με αφορμή την πρόσφατη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τα Ίμια, αναζήτησε εννοιολογικές πιθανότητες ενός πιθανού διαλόγου πάνω στις έννοιες της εγγύτητας, της απόστασης και της γειτνίασης. Η Basak Temur επιμελήτρια εκθέσεων και συνεργάτις της Alada αναφέρθηκε στο πως η δουλειά της Nevin Aladağ ξεπερνά και ελαχιστοποιεί τα σύνορα, γεφυρώνοντας έννοιες που έχουμε συνηθήσει να θεωρούμε εκ διαμέτρου αντίθετες, όπως δημόσιος και ιδιωτικός χώρος, σκηνή και ακροατήριο, αυθεντικό και τεχνητό. Ο συγγραφέας Ingo Niermann μίλησε για μια προσέγγιση μάλλον πολλαπλασιασμού παρά υπερνίκησης των συνόρων αλλά και για το σενάριο μιάς ενιαίας Βόρειας και Νότιας Κορέας το οποίο έχει αναπτύξει, καθώς και το πώς ή αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να έχει εφαρμογή στην περίπτωση Ελλάδας- Τουρκίας. Η Chus Martínez πρόεδρος του Ινστιτούτου της Τέχνης του FHNW Academy of Arts and Design στη Βασιλεία της Ελβετίας μίλησε για το πώς η τέχνη συναντιέται με κοινωνικά θέματα, αναφερόμενη σε φιλοσοφικές έννοιες γύρω από τους όρους της μετανάστευσης, της νομαδικής ζωής και του συνόρου.
Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις στο Art Space πραγματοποιήθηκε και μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ειδικά υψηλού επιπέδου ενημερωτικά εργαστήρια στους υπότροφους νέους επιμελητές 2014 από διεθνείς επαγγελματίες του χώρου της Τέχνης που προαναφέρθηκαν αλλά και τους: Filippa Ramos (αρχισυντάκτρια του κομβικού περιοδικού τέχνης ART AGENDA), Andrea Lissone (επιμελητή πολυμέσων στην Tate Modern), Chus Martinez, Ingo Niermann, Chus Martinez, Basak Temur, Sophie Golz
Samos Young Artists Festival – Ο γύρος του κ, ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽Τουρκl of Music, Willanny Darias zγόσμου σε επτά ημέρες
 
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου, μια εκλεκτή συνάντηση καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, από την Δύση ως την Ανατολή, το Samos Young Artists Festival. 'Ενα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ που φιλοξενήθηκαν στο υπέροχο αρχαίο θέατρο του νησιού, εκεί όπου πριν 2500 χρόνια ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της Μουσικής και των Μαθηματικών. Για άλλη μια χρονιά απολαύσαμε αναγνωρισμένους μουσικούς και ανερχόμενα αστέρια από ολόκληρο τον κόσμο, καλλιτέχνες που βρίσκονται στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας. Και πάλι στο πλαίσιο του Samos Young Artists Festival υψώθηκαν γέφυρες πάνω από τα εθνικά και τα μουσικά σύνορα, αποδείχτηκε ότι η μουσική έχει τη δύναμη να φέρει κοντά τους ανθρώπους κάθε πολιτισμού, θρησκείας ή γλώσσας. Oι νεαροί καλλιτέχνες του Manhattan School of Music, η Κουβανή Willanny Darias και ο Ισραηλινός Guy Mintus, το Silke Avenhaus Τρίο με καλλιτέχνες από την Γερμανία, την Κορέα και την Τουρκία, η Βουλγαρικής καταγωγής Vivi Vassileva, το τρίο των Jose Gallardo από την Αργεντινή και των Ούγγρων Barnabas Kelemen και Katalin Kokas, το jazz ensemble του Γερμανού Mulo Francel, ο διάσημος Γερμανός David Gazarov σε σόλο εμφάνιση και οι τραγουδιστές του Εργαστηρίου Όπερας της Βαυαρικής Κρατικής Όπερας μας πρόσφεραν έναν διαφορετικό και άκρως απολαυστικό γύρο του κόσμου μέσα σε επτά ημέρες με όχημα τη μουσική.

Γυναίκες της Τροίας | 16/8 -18/8/14

Αυτή τη χρονιά επίσης, σε συνέχεια της πρώτης παράστασης που παρουσιάστηκε μόλις πέρυσι, μια διεθνής θεατρική παραγωγή φιλοξενήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου. Ηθοποιοί από την Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα παρουσίασαν (η τελευταία παράσταση σήμερα το βράδυ) το έργο Γυναίκες της Τροίας που εμπνέεται από τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Θεάτρου και της Φιλαρμονικής της Θουριγγίας και του Tiyatro Medresesi  Şirince της Τουρκίας με την συμμετοχή αποφοίτων της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Ο ομότιμος καθηγητής της Αρχαιολογίας, Prof.Dr Ulrich Sinn, επέβλεπε το έργο υπό την διεύθυνση του σκηνοθέτη Bernhard Stengele. Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου