Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πάνω από τέσσερις χιλιάδες Περιστεριώτες γιόρτασαν τα 80 χρόνια Δήμος Περιστερίου.



Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε στις 18 Ιανουαρίου ο Δήμος Περιστερίου στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης.
 Ο Δήμος Περιστερίου γιόρτασε για τα 80 χρόνια του αναδεικνύοντας την ιστορία του, τιμώντας το παρελθόν, γιορτάζοντας το παρόν και στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον.
Το Περιστέρι γιορτάσε 80 χρόνια Δήμος με την Μεγάλη συναυλία με τον ερμηνευτή Δημήτρη Μπάση και με τη συμμετοχή των εθνικοτοπικών συλλόγων. 
Πάνω από τέσσερις χιλιάδες Περιστεριώτες γιόρτασαν τα 80 χρόνια Δήμος Περιστερίου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Περιστερίου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκανε μια δεκάλεπτη αναφορά στην ιστορία του δήμου λέγοντας ότι μια χούφτα γηγενείς περιστεριώτες δέχτηκαν τους πρόσφυγες που ήρθαν διωγμένοι από τις πατρίδες τους για να κάνουν μια νέα αρχή. Μίλησε για
την επικίνδυνη και κοπιαστική δουλειά στις στοές για την εξόρυξη του κάρβουνου. Τους νέους πρόσφυγες του μεταπολέμου που εγκαταστάθηκαν και αυτοί στο Περιστέρι και την όλη πορεία του Περιστερίου προς τις νέες στοές. Τις στοές τις εξέλιξης και των τριών σταθμών του Μετρό.
Στη συνέχεια ο κ. Παχατουρίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να αναφέρει τους πέντε εκλεγμένους δημάρχους πριν οπό τον ίδιο και όλους τους συμμετέχοντες στην διοίκηση καθώς επίσης και τους εργαζόμενους αλλά και τους δημότες.
Τέλος ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητα του λέγοντας: "Ελπίζω να μην σας έχω απογοητεύσει μέχρι τώρα και διαλέγω Αυτή τη στιγμή να δεσμευτώ υποσχόμενος σε όλους εσάς, σε κάθε περιστεριώτη και περιστεριώτισσα ξεχωριστά, ότι όσο η τοπική κοινωνία με τιμά με την εμπιστοσύνη της , θα υπηρετώ την πόλη μας προτάσσοντας πάντα τις αρχές και τις αρετές της συντροφικότητας της αλληλεγγύης της αδελφοσύνης και της ενότητας. Το παρελθόν μου επιβάλλει και το μέλλον απαιτεί


80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

της Δρ. Α. Τριανταφυλλοπούλου[1]

Με την δημοσίευση στο φύλλο με αριθμ. 22 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 18/1/1934 αναγνωρίζονται ως Δήμοι και Κοινότητες μία σειρά συνοικισμοί, που αποσπάστηκαν από το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιώς.

Οι νέοι Δήμοι και Κοινότητες, που δημιουργήθηκαν από το Δήμο Αθηναίων, ήταν οι Δήμοι Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου και οι Κοινότητες Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Σμύρνης, Νέων Σφαγείων, Κουκουβάουνων, Καματερού, Καλογρέζας, Υμηττού, Αιγάλεω, Νέας Αλεξάνδρειας.

Αντίστοιχα οι Δήμοι και οι Κοινότητες που δημιουργήθηκαν από το Δήμο Πειραιώς ήταν οι Δήμοι Κοκκινιάς και Ταμπουρίων και οι Κοινότητες: Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, Περάματος, Κορυδαλλού.

Στο Δήμο Περιστερίου περιγράφονται οι συνοικισμοί Χρυσαλίς, Άνω και Κάτω Γερμανικά, Κτιστά καθώς και οι συνοικισμοί Ποντίων, Αρμενίων, Π. Περιστερίου.

Η πρώτη[2] συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 1934. Την 22/4/1934 ο Στ. Πετρίδης, ο πλειοψηφών Δημοτικός Σύμβουλος, συγκαλεί σε Σώμα τους 18 Δημοτικούς Συμβούλους στο προσωρινό Δημαρχιακό Κατάστημα, στην κλινική Αγία Βαρβάρα, και εκλέγουν Προεδρείο και Δημαρχιακή Επιτροπή.

Η σύνθεση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς τις αλλαγές κατά τα έτη 1936, 1937 και 1938 ήταν:

Δήμαρχος: Στ. Καστριώτης

Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Στ. Πετρίδης

Ι. Καζούρης

Δρ. Νικολινάκης

Μ. Μάσχας

Αλ. Πρεδάρης

Κ. Ποριώτης

Ε. Ντόκος

Π. Μαυράκης

Ι. Ιωάννου

Σ. Ξηρίδης

Κ. Παππάς

Μ. Γαλανάκης

Η. Παπαφλωράτος

Ε. Πουρής

Φ. Σιταράς

Γ. Χατζηγιάγκος

Αθ. Γιαννακόπουλος

Δ. Βούλγαρης

Στη δεύτερη συνεδρίαση, την 23/4/1934, αποφάσισαν να εκμισθώσουν χώρο για την εγκατάσταση του Δημαρχείου, εξουσιοδοτώντας το Δήμαρχο για αυτό το σκοπό και να μετονομάσουν το Δήμο, με την διαδικασία του διαγωνισμού, ώστε να επιλεγεί το καταλληλότερο όνομα για το Δήμο. Το έπαθλο ήταν 2.000 ευρώ, όπου 1.000 ευρώ θα δίνονταν από το Δήμο και 1.000 ευρώ θα προσέφερε ο Δήμαρχος, Στ. Καστριώτης, ιατρός στο επάγγελμα. Στην ίδια συνεδρίαση αναγγέλθηκε ότι ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε 5 βυτία ιππήλατα για την ύδρευση του Δήμου Περιστερίου.

Η εικόνα που παρουσίαζε το Περιστέρι εκείνη την περίοδο ήταν η ύπαρξη μιας μικρής λεωφόρου ( Π. Τσαλδάρη), που αποτελούσε τη σύνδεση με την Αθήνα και μιας παρακαμπτηρίου. Κατά τα λοιπά, χωράφια, καλλιέργειες, κήποι, ελιές, ζώα, βουστάσια, ελάχιστα σπίτια, παράγκες. Οι κάτοικοι, που ανέρχονταν γύρω στις 22.000, ήταν γηγενείς, πρόσφυγες και από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εργάτες, τεχνίτες, χειρώνακτες σε κήπους και βουστάσια, πολυμελείς, άπορες οικογένειες.

Σήμερα, που έχουμε διανύσει 80 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Περιστερίου, 80 χρόνια λειτουργίας Δημοτικής Δομής στην πόλη, 80 χρόνια λειτουργίας του ΟΤΑ, τα χρόνια και οι γενεές που πέρασαν έχουν χαράξει με την ατομική και συλλογική ταυτότητά τους και την ιστορία τους τον τόπο μας. Το καλύτερο μέλλον, σε όλα τα επίπεδα, το αναζήτησαν και το διαμόρφωσαν, αρχικά χωρίς διάθεση υπερβολής, με τα ίδια τους τα χέρια.

Και επειδή η ιστορία των ανθρώπων, των συμβούλων, των συμβουλίων, των φορέων, των συνοικιών δεν είναι ευρέως γνωστή στην πόλη, είναι καιρός να διδαχθεί συστηματικά, οργανωμένα, όπως κάθε σχολικό μάθημα. Τότε, θα πάρει άλλη διάσταση η παράθεση στοιχείων, ονομάτων, ενεργειών, παρατάξεων, που έδρασαν και δρούν στον Περιστέρι, όπως και σε κάθε τόπο.

[1] Η Α. Τριανταφυλλοπούλου είναι πολιτικός επιστήμονας, περιφερειολόγος, διδάκτωρ αστικής κοινωνιολογίας και εργάζεται 20 και πλέον χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.

[2] Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο: Α. Τριανατφυλλοπούλου, Περιστέρι. Η ανάπτυξη της πόλης, η δομή και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, 2006, Βιβλιόραμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου