Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Φόλες και αδέσποτα στο Περιστέρι. Αδιαφορεί να μεριμνήσει η διοίκηση του Δήμου;

Ενώ οι γειτονικοί Δήμοι έχουν εδώ και χρόνια έντονη φιλοζωική δραστηριότητα, ο Δήμος Περιστερίου για άγνωστους λόγους , δεν είχε μπει σε προγράμματα προστασίας και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που μεγάλο μέρος τους, από ότι γνωρίζουμε, χρηματοδοτείται εξάλλου και από κρατικά κονδύλια, παρόλο που ήταν υποχρεωμένοι από τον εκάστοτε ισχύοντα νόμο και τώρα βέβαια και με τον τελευταίο Νόμο 4039/2012, άρθρο 9.


φόλες
Οι φόλες φυσικά με τον οποίο τρόπο κάποιοι συντοπίτες μας λύνουν το θέμα των αδέσποτων , είναι βάρβαρη, απάνθρωπη αλλά και παράνομη συνήθεια και ως τέτοια τιμωρείται από τον νόμο με
χρηματικό πρόστιμο έως €15.000 και ποινή φυλάκισης 1 έως 5 έτη (Ν.4039/12). Στις σύγχρονες και πολιτισμένες κοινωνίες το θέμα λύνεται με στειρώσεις. Και για αυτό σας προτρέπουμε αν κάποιος αντιληφθεί και έχει αποδείξεις ότι συντρέχει τέτοια περίπτωση δηλητηρίασης ζώων, να το αναφέρει αμέσως στην αστυνομία και να μην το καλύπτει.

Πρέπει και ο Ελληνας πλέον να μην ανέχεται την παράνομη συμπεριφορά και να την σταματάει όποτε μπορεί.

Με απλά μαθηματικά, αν θεωρήσουμε ότι ένα αδέσποτο σκυλί που καταφέρνει βέβαια να επιβιώσει, ζει μέσο όρο 3 χρόνια και ένα θηλυκό γεννάει 2 φορές τον χρόνο από 8 περίπου κουτάβια, δηλαδή γεννιούνται 3Χ2Χ8=48 σκυλάκια.

Μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια στειρώνοντας ένα θηλυκό σκυλί, γλυτώνεις την γειτονιά σου από 48 περίπου αδέσποτα σκυλιά. Δηλαδή ακόμα και αυτές οι φαινομενικά λίγες στειρώσεις θα ελαφρύνουν τον δήμο από 20Χ48=960 σκυλιά σε μόλις 3 χρόνια. Απίστευτο; Και φανταστείτε αν τα μισά από αυτά με την σειρά τους γένναγαν. Για αυτόν τον λόγο οι στειρώσεις είτε των αδέσποτων είτε των δεσποζόμενων -αυτών δηλαδή των σκυλιών που έχουμε στα σπίτια μας- είναι απαραίτητες (είτε είναι ράτσας ή όχι). Γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που να θέλουν και να έχουν την δυνατότητα να υιοθετήσουν όλα αυτά τα κουτάβια που γεννιούνται. Επίσης αξίζει να πούμε ότι στειρώνοντας ένα ζώο προλαμβάνεις ένα σωρό ασθένειες που θα τα ταλαιπωρούσαν στην ζωή τους.

'Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αδυνατούν να τα συντηρήσουν και τα εγκαταλείπουν στους δρόμους"

Παρέμβαση ΠΕΣΥΔΑΠ υπέρ των αδέσποτων ζώων
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας


Στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου (28.08.2013) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξε επεξεργασία  θεμάτων περιβάλλοντος, χωροταξίας και αειφόρου ανάπτυξης που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, κατατέθηκαν προτάσεις στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ και στα αρμόδια υπουργεία και ενημερώθηκαν αιρετοί και στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει συντονισμός ενεργειών και δράσεων.

Η παρέμβαση του Προέδρου

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ στην παρέμβασή του τόνισε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της συνεχιζόμενης πρακτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο με διάφορα προσχήματα δεν αποδίδει την προβλεπόμενη από το νόμο επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων. Όπως μάλιστα είπε, το πρόβλημα χειροτερεύει αφού λόγω της οικονομικής συγκυρίας όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αδυνατούν να τα συντηρήσουν και τα εγκαταλείπουν στους δρόμους.

«Ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, ό,τι πρόοδος έχει γίνει στο θέμα αυτό υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί», τόνισε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και στον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Γρ.Γουρδομιχάλης.

Η ΚΕΔΕ πρέπει να δραστηροποιηθεί άμεσα και να θέσει το υπουργείο προ των ευθυνών του είπε με έμφαση ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ. Είναι άδικο από τη μία η κυβέρνηση να μην αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους και από την άλλη να διώκονται ποινικά και αστικά οι αιρετοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι για θέματα των αδέσποτων.

Επιπλέον, ζήτησε από την ΚΕΔΕ να ενημερώσει επίσημα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την ηγεσία της δικαιοσύνης, καθώς και τον εισαγγελέα που έχει ορισθεί με αρμοδιότητα τα ζώα, ώστε να αποφεύγονται περιττές διώξεις που για τους αιρετούς μπορεί να οδηγήσουν σε αργία ή έκπτωση. Για το λόγο αυτό πρέπει να ανημερωθεί η κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησε να ληφθούν επιτέλους μέτρα από το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του καλα-αζάρ και της λύσσας.

Ο σύνδεσμος και οι 17 δήμοι μέλη του περιμένουν επιτέλους δράση στον τομέα αυτό από την ΚΕΔΕ τόνισε ο Γρ.Γουρδομιχάλης.

Το θέμα των αδέσποτων προκάλεσε το ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής, ενώ τόσο ο κ. Ασκούνης όσο και ο κ. Κοτρωνιάς δεσμεύθηκαν να παρέμβουν άμεσα στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο για την απόδοση της επιχορήγησης, τουλάχιστον του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου