Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Διαφθορά στους δήμους βλέπουν οι 8 στους 10 (!)

ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ Η ΔΙΚΗ * ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΚΑΙ ΣΔΟΕ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ενας δήμαρχος στη φυλακή με ισόβια είναι ισχυρό μήνυμα προς όλους πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ακόμα κι αν οι χειροπέδες καλύπτονται επιμελώς... ατημέλητα από μια καπαρντίνα, ακόμα κι όταν όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ποινή σε ένα βαθμό εξυπηρετεί τη διαχείριση του θυμού των πολιτών για όσα έχουν υποστεί επειδή απλώς... κάποιοι έκλεβαν ανενόχλητα, η είδηση για τα ισόβια του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης έπεσε σαν βόμβα. Και όπως συμβαίνει στη νεοελληνική πραγματικότητα,άλλη μία φορα πέσαμε από τα σύννεφα...
Τι συμβαίνει επιτέλους στους δήμους; Γιατί αποτελούν χρόνια τώρα φωλιές διαφθοράς;
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή...


Φαίνεται ότι σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει μικρές ιστορίες καθημερινής... «λοβιτούρας» στους δήμους. Κι αυτή η σωρευμένη εμπειρία όλων μας έχει μεγαλύτερη δυναμική στην κοινωνία από όλες τις εκθέσεις όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Ετσι, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την εταιρεία δημοσκόπησης Opinion Poll για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης, οκτώ στους δέκα πολίτες (ποσοστό 83%) πιστεύουν ότι η διαφθορά ενδημεί στους δήμους και επτά στους δέκα (ποσοστό 69%) ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών. Αντίστοιχα, μόνο 7% θεωρούν ότι οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και μόλις 15% ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής.Τέλος, ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 52%) πιστεύει ότι οι δήμοι πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις οικονομικές «τρύπες» που οι ίδιοι δημιουργούν, ενώ ένα ποσοστό 36% πιστεύει ότι αυτά πρέπει να καλύπτονται από την κεντρική διοίκηση.

Γιατί στους δήμους

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έδωσε τη δική του εξήγηση για τη διαφθορά που υπάρχει σε περιφέρειες και δήμους μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Εκεί υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιο εύκολο στους δήμους να στηθούν «κλίκες» που εξαπατούν για χρήματα, γιατί υπάρχει ελάχιστος «φυσικός» έλεγχος, όπως αυτός που ασκείται στην κεντρική διοίκηση από την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Σε συνεντεύξεις αλλά και στις ετήσιες εκθέσεις του έχει μιλήσει για εξωφρενικές δαπάνες, όπως η καταβολή 8.200 ευρώ για λεωφορεία που θα μετέφεραν διαδηλωτές στην Αθήνα ή 5.300 ευρώ για αγορά... πούρων και επιδόματα στέγασης για άτομα που είχαν ήδη στέγη. Το 2011 στην έκθεσή του παρουσιάζει τους δήμους, τα νοσοκομεία και τις εφορίες να είναι η τριάδα της διαφθοράς, εξετάζοντας 1.403 υποθέσεις με παραπομπή στον εισαγγελέα 393. Η πλειονότητα των υποθέσεων (33,1%) αφορούσε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις και μόλις το 24,2% δημόσιες υπηρεσίες.Πρώτη γεωγραφική περιφέρεια στη διαφθορά για το 2011, η Αττική.

500 στο ΣΔΟΕ

Περισσότεροι από 500 πρώην και νυν αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, που έχει ζητήσει άρση του τραπεζικού απορρήτου των ιδίων αλλά και συγγενικών τους προσώπων. Στην περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητηθεί το άνοιγμα 127 λογαριασμών και 20 από αυτούς ανήκουν σε αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είχαν προηγηθεί 2.000 καταγγελίες. Σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, η πιο διαδεδομένη μέθοδος για παράνομο πλουτισμό είναι η απευθείας ανάθεση έργων. Οι τοπικές αρχές έσπαγαν το κόστος σε επιμέρους έργα κάτω των 45.000 ευρώ για να μην είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διαγωνισμό. Αντιδήμαρχοι κατηγορούνται ότι συνέστηναν εταιρείες μέσω τρίτων προσώπων και, ουσιαστικά, έδιναν το έργο στον... εαυτό τους.

Οι «ωραίοι» και τα χρέη

Καρφί στο μάτι της τρόικας από τις πρώτες μνημονιακές... ώρες ήταν η τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα, οι πόροι προς δήμους έχουν μειωθεί κατά 60%. Με τον «Καλλικράτη» μπήκαν ασφυκτικά όρια στη δανειοδότηση των δήμων και προβλέφθηκε πρόγραμμα εξυγίανσης. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2010 πρωταθλητές στη δανειοδότηση ήταν:

- Δήμος Φυλής 358%.

- Δήμος Αμαρουσίου 284%.

- Δήμος Περάματος 264%.

- Δήμος Αχαρνών 264%.

- Δήμος Πειραιώς 229%.

-Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος 209%.

- Δήμος Αγιάς 206%.

- Δήμος Δίου-Ολύμπου 195%.

- Δήμος Ρόδου 191%.

- Δήμος Καρδίτσας 188%.

Λίγο έλειψε να μπλοκαριστεί η δόση του δανείου για την Ελλάδα από πλευράς ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2011 από δάνεια που είχαν λάβει και δεν είχαν ούτε καν διακανονίσει οι δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών.

Υπάρχουν όμως και δήμοι που όχι μόνον δεν εμφανίζουν ελλείμματα, αλλά βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης προσφέροντας πρότυπες υπηρεσίες στους δημότες. Μερικοί από αυτούς είναι οι δήμοι Ιλίου, Αμφιλοχίας, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου. Το μυστικό της επιτυχίας, όπως οι ίδιοι το ορίζουν, είναι απλό: «διαφάνεια - δουλειά -νοικοκύρεμα». Δηλαδή δεν παίρνουν δάνεια αλλά και αν πάρουν δεν αφήνουν τις δόσεις να λήξουν απλήρωτες, απορροφούν ευρωπαϊκά προγράμματα, υλοποιούν με σύνεση και εκτελούν έργα που είναι μέσα στις δυνατότητές τους.


Και βεβαίως διορισμοί

Τα τελευταία 25 χρόνια οι δημοτικές αρχές προσλάμβαναν συμβασιούχους χωρίς διαγωνισμούς, με κριτήρια ρουσφετολογικά. Σε αυτού του είδους τις προσλήψεις «χτίστηκαν» πολλές καριέρες αιρετών.Τα πράγματα εκτροχιάστηκαν με τις δημοτικές επιχειρήσεις. Διαβατήριο σε όλα οι πολιτικές ταυτότητες και οι φιλίες. Το ΑΣΕΠ ήταν λέξη άγνωστη για ορισμένους τοπικούς άρχοντες. Κι ύστερα ήρθε η τρόικα.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
πηγη: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου