Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Καταργούνται-Συγχωνεύονται οι ΔΟΥ Ιλίου , Πετρούπολης , Χαϊδαρίου και Άνω Λιοσίων

 Συνολικά 200 εφορίες αναμένεται να συγχωνευθούν ή και να καταργηθούν μέχρι το τέλος του έτους καθώς το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο 88 εφορίες σε όλη την χώρα.
 
Με επείγουσα απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεμπλοκάρει έπειτα από πολλούς μήνες το σχέδιο «Καλλικράτης» στις εφορίες, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.


Από τις 287 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν τελικά σε λειτουργία περίπου 80, με τις 30 από αυτές να βρίσκονται στην Αττική. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις έχουν καταργηθεί 50 εφορίες.

Σύμφωνα με  το  υπουργείο Οικονομικών για την αναδιάρθρωση των εφοριών προβλέπει:

Το πρώτο μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ΔΟΥ έρχεται την 1η Οκτωβρίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει «λουκέτο» σε 50 εφορίες, μεταξύ των οποίων δεκατέσσερις εφορίες της Αττικής. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο καταργούνται οι ΔΟΥ Χολαργού, Μοσχάτου, Αργυρούπολης, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Ιλίου, ΙΕ΄, ΙΘ΄, ΚΒ΄ και ΚΓ΄Αθηνών, Κορυδαλλού, ΚΑ΄Αθηνών, Πετρούπολης, Β΄Καλλιθέας.

Οι εφορίες των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία συγχωνεύονται με γειτονικές εφορίες.

Συγκεκριμένα η εφορία Ιλίου συγχωνεύεται με την εφορία Αγίων Αναργύρων και το ίδιο ισχύει και για την εφορία Άνω Λιοσίων.(παραπάνω πίνακας)

Η εφορία της Πετρούπολης συγχωνεύεται με την Β΄ ΔΥΟ Περιστερίου.(παραπάνω πίνακας)

Την 1η Νοεμβρίου κατεβάζουν «ρολά» 49 εφορίες σε όλη τη χώρα. Στην Αττική θα κλείσουν δέκα εφορίες, μεταξύ των οποίων οι ΔΟΥ Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Χαϊδαρίου, Ν. Ηρακλείου και Ν. Φιλαδέλφειας.

Η εφορία του Χαϊδαρίου συγχωνεύεται με τη ΔΥΟ Αιγάλεω.

Οι υπάλληλοι των εφοριών που καταργούνται θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση. Ειδικότερα με την υπουργική απόφαση ορίζεται ότι «Οργανικές θέσεις των ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις ΔΟΥ, στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ΄ ύλην αρμοδιότητά τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών».

Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών. Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας. Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και οι βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού συνοδεύεται με την πληρωμή κάθε είδους φόρου και τέλους μέσω των τραπεζών προκειμένου να εκλείψουν οι ουρές στις εφορίες αλλά και να απελευθερωθούν υπάλληλοι από γραφειοκρατικές εργασίες οι οποίοι θα μπορούν να ασχοληθούν με πιο παραγωγικές δραστηριότητες όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και η βεβαίωση φόρων και προστίμων για φοροδιαφυγή. Επίσης οι περισσότερες συναλλαγές με την εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr ) παρέχεται ήδη μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι πληροφορούνται κάθε είδους οφειλή που έχουν προς την εφορία, είτε αυτή είναι ενήμερη, είτε είναι ληξιπρόθεσμη. Σύντομα δίπλα από κάθε οφειλή θα εμφανίζεται ένας ειδικός κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής. Με τον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν το ταμείο οποιασδήποτε τράπεζας για να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πληρωμή μέσω web banking που προσφέρουν οι περισσότερες τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά φόρων και τελών που εξοφλούνται μόνο με επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία. Πιο συγκεκριμένα αποκλειστικά στα ταμεία των εφοριών γίνεται:

- Η πληρωμή δόσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο για τις οποίες ο φορολογούμενος έχει υπαχθεί σε ρύθμιση για την τμηματική εξόφλησή της. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες αναγκάζονται κάθε μήνα να επισκέπτονται την εφορία.

- Η πληρωμή φόρου μεταβίβασης ή κληρονομιάς ακινήτων.

- Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τις οφειλές τους με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου