Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

«Εάλω η πόλις » Μάγεψε και συγκίνησε η παράσταση από το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Αιγάλεω και ο σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαϊου στον πολιτιστικό χώρο του Δήμου «Ελληνικό μολύβι» με θέμα την Άλωση της πόλης.

Πράγματι, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια δραματοποιημένη παράσταση, με δρώμενα, γνήσια παραδοσιακή και Βυζαντινή μουσική, τραγούδι και χορό, οι συντελεστές της οποίας απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τον κρίσιμο χρόνο πριν την Άλωση καθώς και την γιγάντια προσπάθεια του τελευταίου Αυτοκράτορα, Κων/νου Παλαιολόγου να κρατήσει απόρθητα τα τείχη της Βασιλεύουσας.

Διάχυτη ήταν η συγκίνηση που δημιούργησε η εν λόγω παράσταση στο κοινό, το οποίο χειροκρότησε με θέρμη  τους συντελεστές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Χρήστος Καρδαράς, οι Αντιδήμαρχοι Αιγάλεω κ. Λάμπρος Σκλαβούνος, κ. Γιάννης Δημομελέτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Λάμπρου, κ. Γιώργος Τόλης και η κ. Διονυσία Σιγάλα. Επίσης η Βουλευτής Β΄Περιφέρειας
Αθηνών κ. Ρένα Δούρου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω» κ. Δημήτρης Μπίρμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Παπαντωνίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων κ. Θανάσης Λαγοδήμος, εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων καθώς και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Χρήστος Καρδαράς και εκ μέρους του συλλόγου η πρόεδρος του συλλόγου και Αντιδήμαρχος Αιγάλεω κ. Νίνα Τσιναρίδου και το μέλος του συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κουτούλιας.

Την επιμέλεια και παρουσίαση της παράστασης είχε το εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Καρδαράς χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε :

Κυρίες και Κύριοι ,
Φίλες και Φίλοι ,

Αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια στον σύλλογο Μικρασιατών για αυτή την ξεχωριστή πρωτοβουλία .

Σε όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της παρουσίασης .

Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της συλλογικής μας μνήμης και κρατούν ακλόνητο το ιστορικό νήμα που συνδέει το παρελθόν του Έθνους με το παρόν του , θέτοντας τις αναζητήσεις και τις προτεραιότητές μας για το μέλλον .

Η ιστορική επιστήμη μας παρέχει την δυνατότητα να ιχνηλατούμε το παρελθόν .

Να παρακολουθούμε  την πορεία του Έθνους και του Λαού μας , τις στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας του .

Ταυτόχρονα μας τροφοδοτεί με όλα εκείνα τα στοιχεία για να αποφύγουμε λάθη που οδήγησαν σε καταστροφές και Εθνικές τραγωδίες .

Αναμφισβήτητα , η πτώση της πόλης έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστοριογραφία ως ένα από τα τραγικότερα και συγκλονιστικότερα γεγονότα .

Εάλω η Πόλις

Η Πόλη των Αγίων , των Αυτοκρατόρων και των θρύλων .

Τα ξημερώματα της Τρίτης 29ης Μαΐου 1453, ο Αυτοκράτορας των Ρωμαίων Κωνσταντίνος Παλαιολόγος εφόρμησε για τελευταία φορά εναντίον των οθωμανικών στιφών τα οποία κατέκλυζαν την πύλη του Αγίου Ρωμανού, ρίχνοντας την αυλαία σε μία αυτοκρατορική ιστορία 1123 ετών , η οποία και αποτελεί την ιστορία της μακροβιότερης κρατικής οντότητας στην ιστορία της Ευρασίας, υπό την έννοια της νομικής και πολιτισμικής συνέχειας, συγκρινόμενη ίσως μόνο με το βασίλειο της Κίνας .
Ο τελευταίος αυτοκράτορας ουσιαστικά ενσαρκώνει το μεγαλείο της ψυχής των ολίγων υπερασπιστών και ταυτόχρονα αναδεικνύει την πολιτική και πολιτισμική ιδεολογία της «Βυζαντινής» Αυτοκρατορίας .
H «Βυζαντινή» Αυτοκρατορία γεννήθηκε ως «ρωμαϊκή», ανδρώθηκε ως «ρωμαιο-ελληνική», μεγαλούργησε ως «ελληνο-ρωμαϊκή» και πέρασε στην αιωνιότητα ως «ελληνική».
Αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους  τελευταίους αυτούς υπερασπιστές της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας , διατηρώντας αλώβητη την ιστορική μνήμη .
Η Πόλη έπεσε .
Όμως ο ελληνισμός εξακολουθεί να διανύει το ιστορικό του μονοπάτι και μετά την πτώση .
Οι παρακαταθήκες υπάρχουν ζωντανές και καθοδηγούν το Έθνος σε νέους αγώνες .
Είναι το 21 , οι αρματολοί και οι κλέφτες , οι νέοι υπερασπιστές του Έθνους και του Λαού .
Είναι το έπος της Αλβανίας , η Εθνική Αντίσταση , νέες στιγμές δόξας και ηρωισμού .
Σήμερα , στις δύσκολες αυτές συνθήκες που βιώνουμε , αντλούμε την δύναμη και την αγωνιστικότητα από το ιστορικό μας παρελθόν και συνεχίζουμε .
Για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς .
Να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας , να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας και να προφυλάξουμε τις κατακτήσεις μας .
Όλοι μαζί , με ενότητα και γνώμονα το Εθνικό συμφέρον μπορούμε να τα καταφέρουμε .
Τότε , Η Πόλις ουκ Εάλω .
Γιατί οι άνθρωποί της υπάρχουν ακόμη , Το Πατριαρχείο στέκει εκεί αγέρωχο. Γιατί ο Ελληνισμός με την οικουμενικότητά του συνεχίζει την πορεία του .
Σας ευχαριστώ     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου