26, 27, 28 και 29 Ιουλίου 2011 Όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι, παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα παρουσιαστεί εκτός Φεστιβάλ. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη και η μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, ενώ οι ημερομηνίες που θα ανέβει είναι 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου.
Λυρικό δράμα σε τέσσερα μέρη Ποιητικό Κείμενο Τεμίστοκλε Σολέρα Έναρξη 21.00Η ύβρις, η οργή των θεών, ο έρωτας και η τιμωρία είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η περίφημη όπερα που καθιέρωσε τον Βέρντι ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ιταλίας.
Η δύναμη της μουσικής, οι ξεχωριστές μελωδίες και τα κορυφαία χορωδιακά όπως αυτό των Εβραίων «Va, pensiero….» (Πέτα σκέψη…) δημιουργούν θριαμβευτικές παραστάσεις που μαγεύουν το κοινό. Η ένταση των διαλόγων και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, στο πλήθος και σε όσους συμμετέχουν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα πραγματικά μεγαλειώδες θέαμα.
Στη νέα αυτή παραγωγή, την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαϊδης ενώ τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έχουν κληθεί για την ερμηνεία των πρωταγωνιστικών ρόλων. Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ.
Στο ρόλο του Ναμπούκο εναλλάσσονται οι Δημήτρης Πλατανιάς και Αλεξάντρου Αγκάκε, της Αμπιγκαΐλλε οι Αμαρίλλι Νίτσα και Άντα Λουΐζ Μπόγκτζα, του Ζαχαρία οι Παάτα Μπουρτζουλάτζε και Λουίζ – Οττάβιο Φαρία, της Φενένα η Χαρίκλεια Μαυροπούλου και του Ισμαήλ ο Αντώνης Κορωναίος.
Διεύθυνση χορωδίας Νίκου Βασιλείου.
Όπως μας περιγράφει ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαϊδης, η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε στο Ηρώδειο, ξετυλίγεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το θεατρικό έργο απ’ όπου προήλθε το λιμπρέτο της όπερας μέσα από την αισθητική και τον μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Ρέμπραντ – που κατ’ εξοχήν ζωγράφισε σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.
Η υπόθεση αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνος Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο). Όταν στην αλαζονεία του εκείνος ζητά απ’ όλους να τον υμνούν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Στρεφόμενος προς τον Ιεχωβά βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στην σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του.
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου