Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Στήριξε μόνο η Αντιπολίτευση - Απήχε η Διοίκηση - Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αιγάλεω;


Το θέμα της αναίρεσης κατά της απόφασης για το επίδομα των 176 ευρώ αλλά και για τις εφέσεις  που έχουν ασκηθεί κατά των 2 συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί  πρωτόδικα, συζητήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω.

Αν συνεχίζονταν τα ένδικα μέσα και κέρδιζε ο δήμος (υπήρχε και αυτή η απόμακρη περίπτωση) οι
εργαζόμενες θα έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα στο δήμο (120.000 Ευρώ) τα οποία είχαν ήδη εισπράξει με δικαστική απόφαση και μάλιστα έντοκα.

Οι εργαζόμενοι πίεσαν τη διοίκηση να σταματήσει τα ένδικα λόγω αλλαγής ευνοϊκότερου νόμου, η οποία ήθελε να φτάσει μέχρι το τέλος την αντιδικεία για να μην καταλογιστούν ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου μέσα και η αντιπολίτευση έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι παρευρίσκοντο στην αίθουσα. Εργαζόμενοι και ο σύλλογος επίσης παρόντες.

  • Δεν υπάρχει λόγος να συνεχισθεί ο δικαστικός αγώνας

Η νομική σύμβουλος των εργαζομένων κα. Βούκουτου αφού ανέλυσε την υπόθεση εξήγησε προς το σώμα και τη διοίκηση πως τα χρήματα που δικαιούντο οι εργαζόμενες έχουν ήδη εκταμιευθεί και ίσως "έχουν φαγωθεί" οπότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχισθεί ο δικαστικός αγώνας και πρότεινε να ανακληθούν οι εφέσεις κατά των δύο γυναικών.




  • Oι εργαζόμενοι δεν υφίστανται κάποια βλάβη διότι έχουν εισπράξει τα χρήματα

Η Νομική σύμβουλος του δήμου Αιγάλεω κα Βλαδίκα εξήγησε πως η εισήγηση της προς τη Δημοτική Αρχή δεν είναι δεσμευτική και πιστεύει πως να υπάρχει μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση, διότι παρόλο που ο νόμος άλλαξε και μπορεί ο δήμος να αποσύρει τις εφέσεις δεν είναι σίγουρο πως αργότερα δεν θα ζητηθούν ευθύνες. 

"Να συνεχίσει ο δήμος την εκδίκαση της αναίρεσης όχι για κανένα άλλο λόγο, γιατί ναι μεν ο νομοθέτης έδωσε αυτή τη διακριτική ευχέρεια, αλλά οι εργαζόμενοι δεν υφίστανται κάποια βλάβη διότι έχουν εισπράξει τα χρήματα.
Αν κερδηθεί η αναίρεση ο δήμος δεν κινδυνεύει με κανένα καταλογισμό ούτε και αν χαθεί η αναίρεση (κανείς δεν θα τον ελέγξει γιατί έδωσε 120.000 Ευρώ, αφού υπήρχε δικαστική απόφαση).
Αν παραιτηθεί τώρα που ο δήμος έχει πληρώσει και μάλιστα έντοκα, μετά από ένα χρόνο, προσωπικά δεν θα υπέγραφα ότι δεν θα καταλογιστούν αυτά τα χρήματα που δόθηκαν. Τόσο απλά.
Όταν με ρωτάει ο Δήμος θα καταλογιστούν; Εγώ δεν μπορώ να του πω όχι. Διότι το ελεγκτικό συνέδριο έχει τη δική του Ρότα. Αποδεδειγμένα!
Δεδομένου δε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από την εκδίκαση ή μη της αναίρεσης δεν υφίστανται την παραμικρή βλάβη, δεν μπορώ να εισηγηθώ να παραιτηθεί ο δήμος από την ήδη ασκηθήσα και με διαμορφωμένη υπέρ μας νομολογία αναίρεση."
Η Νομική σύμβουλος ρωτήθηκε ευθέως αν ο νέος νόμος καλύπτει το δήμο έτσι ώστε να κάνει ανάκληση της αναίρεση χωρίς επιπτώσεις.
"Όχι"  απάντησε "Γιατί να σας καλύπτει;" απάντησε.
"Η κάθε απόφαση πρέπει αφ' ενός να είναι αιτιολογημένη, γιατί ας πούμε παραιτείται ο δήμος εν όψη μιας διαφορετικής διαμορφωθείσας νομολογίας;
Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, ούτε πλάνη για να πεις στο ελεγκτικό συνέδριο ότι νόμιζα πως ο νόμος με καλύπτει.
Και ο νόμος σε καλύπτει αν ισχύουν τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρει: Όταν δεν προκαλείται βλάβη, όταν δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.
Στην περίπτωση του δήμου έχει ήδη επιβαρυνθεί.
Θα ήταν διαφορετική η εισήγηση μου αν είχαμε μια δευτεροβάθμια τελεσίδικη απόφαση και δεν την είχατε εκτελέσει. Θα μπορούσε ο δήμος να πεί, για να μην επιβαρύνω το δήμο με περιττά έξοδα, τόκους κλπ αποφασίζω να μην ασκήσω ένδικο μέσο. Καλώ τους εργαζόμενους τους λέω σταματάμε εδώ την αντιδικία πάρτε και τα λεφτά που δικαιούστε.
Τώρα όμως που έχει γίνει η εκτέλεση, ο δήμος έχει καταβάλει ήδη τους τόκους, μπορεί να του πει το ελεγκτικό "γιατί δεν πλήρωνες τα χρήματα από το 15 που βγήκε η απόφαση και ήταν τελεσίδικη και τα έδωσες το 2016 έντοκα και παραιτείσαι κι όλας;  Τι θα απαντήσουμε εκεί: Ξέρετε νόμιζα ότι ο νόμος με καλύπτει; Εγώ σαν νομικός σας λέω πως όχι.


  • Γιάννης Γκίκας: Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική. Άσχετα άν υπάρχει καταλογισμός ή όχι!

Ο κ. Γκίκας παίρνοντας το λόγο είπε:
Ακούσαμε την άποψη και των δύο νομικών. Η απόφαση κατά την άποψη μου είναι καθαρά πολιτική. Και πολιτική απόφαση πρέπει να πάρουμε. Άσχετα άν υπάρχει καταλογισμός ή όχι!
Ξέρουμε ότι το ελεγκτικό μπορεί να κάνει καταλογισμό αλλά τουλάχιστον ο νόμος μας καλύπτει.
Εδώ σε άλλες εποχές που δεν μας κάλυπτε ο νόμος παίρναμε πάλι αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων με ρίσκο.
Με τον καινουργιο νόμο, παρ όλο που μπορεί να υπάρχουν νομικές ερμηνείες, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση καταλογισμού. Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και ο δήμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν πάρει μια γενναία απόφαση το δημοτικό συμβούλιο.

  • Βιβή Δάγκα: Να παραιτηθεί ο δήμος από τα ένδικα μέσα!


Η κα Βιβή Δάγκα τόνισε: "Εμάς από την αρχή η θέση μας είναι να παραιτηθεί ο δήμος από τα ένδικα μέσα! Υπάρχει η εξής αντίφαση κερδίζουν οι εργαζόμενοι και σεις θέλετε να φτάσετε τη δικαστική διαμάχη μέχρι τέλους. Εμείς λέμε ότι η απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι πολιτική.
Με αυτή την έννοια πρέπει όλοι μας να μπούμε στην ουσία. Εμείς δε λέμε ότι αυτά τα 176 Ευρώ θα λύσουν όλα τα προβλήματα των εργαζομένων.
Υπάρχει και η εμπειρία του Χαϊδαρίου.
Πήρε μια τέτοια απόφαση  να μην ασκήσει ένδικα μέσα και χωρίς την ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου του νόμου. Και μπόρεσε και κάλυψε τα έξοδα από διάφορους κωδικούς, αν θέλετε να σας πούμε και συγκεκριμένα τους κωδικούς. Ούτω ή άλλως έχετε και το κονδύλι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.


  • Γιάννης Κάντζος: "Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, ζητάμε από την διοίκηση να παραιτηθεί από την αναίρεση."


Ο κ. Γιάννης Κάντζος παίρνοντας το λόγο είπε:
"Κάποια πράγματα σε εξοργίζουν.  Έχουμε γνωρίσει τον Μπίρμπα αντιπολίτευση, τον Μπίρμπα αντιδήμαρχο, τον Μπίρμπα Δήμαρχο. Τρία διαφορετικά πρόσωπα!
Δεν ξέρω αν η κα Βλαδίκα πήρε "γραμμή" από τον δήμαρχο να κινδυνολογήσει σήμερα σε σχέση με τους καταλογισμούς. Είναι απαράδεκτο μια νομική σύμβουλος του δήμου, να απευθύνεται κινδυνολογόντας προς το σώμα των δημοτικών συμβούλων. Λυπάμαι πολύ!
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε ένα νόμο για να καλύψει τα νότα μας ο δήμαρχος μας, εκπρόσωπος στην ΚΕΔΕ γιατί κάνει λάθη: Τι είναι το απολωλό πρόβατο:
Είναι ένα υπάκουο παιδί δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα δεν ξέρω αν είναι πολιτικό. Είναι οικονομικό. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση να λύσει αυτό το οικονομικό θέμα. Διότι θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά 176αρια. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, ζητάμε από την διοίκηση να παραιτηθεί από την αναίρεση.

  • Γιάννης Περάκης:  Η διοίκηση μπορεί να αποσύρει τα ένδικα μέσα λόγω του ευνοϊκού νόμου 


Ο κ. Γιάννης Περάκης, αφού ανέγνωσε απόσπασμα του νόμου τόνισε πως δεν θα πρέπει να ασκηθούν τα ένδικα μέσα και πως η διοίκηση μπορεί να τα αποσύρει λόγω του ευνοϊκού νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε.


  • Νίκος Νικητάκης "Ο δήμος δεν είναι απέναντι στους εργαζόμενους"

Ο κ. Νίκος Νικητάκης έκανε μια αναδρομή της υπόθεσης Τόνισε μεταξύ των άλλων πως ο δήμος δεν είναι απέναντι στους εργαζόμενους.
Άν ήθελε να είναι είχε τον τρόπο του. Δεν πάμε απέναντι και το έχουμε αποδείξει σαν διοίκηση. Για την παρούσα υπόθεση και για το πως εξελίχθηκε έριξε τις ευθύνες στο δικηγόρο των εργαζομένων που, όπως ισχυρίζεται ο κ. Νικητάκης, ουδέποτε εμφανίσθηκε για να γίνει ένας εξωδικαστικός διακανονισμός τότε, και τελικά επέλεξε τη δικαστική διένεξη με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν πάρει τα χρήματα τους, και καλώς τα πήραν, τόνισε. Φυσικά, αποδέχθηκε, πως η απόφαση είναι πολιτική.



  • Δημήτρης Μπίρμπας: "Ο μοναδικός λόγος που ασκούμε την αναίρεση είναι για να μην υπάρχουν βέβαιοι καταλογισμοί."

Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Μπίρμπας ο οποίος ήταν κάθετος και είπε:
Η θέση της διοίκησης είναι η ίδια με τη θέση της νομικής Συμβούλου του Δήμου. Την έχουμε αποδεχθεί.
Δεν ερχόμαστε σε αντίθεση με τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή έχουν εισπράξει τα χρήματα. Αν δεν είχαν εισπραχθεί τα χρήματα θα ερχόμασταν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το σημερινό νόμο.
Ο μοναδικός λόγος που ασκούμε την αναίρεση είναι για να μην υπάρχουν, κατά τη γνώμη μας, βέβαιοι καταλογισμοί.
Εγώ θέλω οι εργαζόμενοι πραγματικά να κερδίσουν στον Άριο Πάγο.
Όμως ασκούμε ένδικα μέσα σε κάθε περίπτωση όταν θεωρούμε ότι αυτό βλάπτει το συμφέρον του δήμου και σε νομικούς κινδύνους τους δημοτικού συμβούλους. Διότι τα έχουμε υποστεί.
Η θέση μας είναι αμετακίνητη διότι έχουμε και την ερμηνευτική εγκύκλιο. Αν θέλετε να ψηφίσετε δεν θα πάμε ενάντια στους εργαζόμενους.
Η θέση μας είναι να απέχουμε από τέτοια ψηφοφορία. Όσοι θέλουν να ψηφίσουν και να έχουν την ευθύνη της απόφασης, ονομαστικά και εύχομαι να μην γίνει ποτέ κανένας καταλογισμός.

Γιάννης Γκίκας:  Αυτά πρώτη φορά γίνονται! Πρέπει να πάρετε θέση!

Ο κ. Γκίκας απάντησε: Σοβαρολογείτε κ. Μπίρμπα; Δήμαρχος είστε! Είσαστε διοίκηση! Πάρτε το χαμπάρι!
Άρνηση ψήφου από τη διοίκηση: Αυτά πρώτη φορά γίνονται!
Δεν έχετε το δικαίωμα γιατί είστε διοίκηση! Πρέπει να πάρετε θέση!
Κινδυνολόγησε ο δήμαρχος για καταλογισμούς στο δήμο.
Ένας καταλογισμός έχει γίνει και για τελείως άλλο πράγμα. Και αυτό παλιά. Τότε που ο δήμαρχος δεν ήταν ούτε καν δημοτικός σύμβουλος.  Το οποίο είναι μαχητό μέχρι σήμερα!
Εν γνώση του η παράταξη του δημάρχου, τότε είχε ψηφίσει με καταλογισμό και είχε παραιτηθεί. Τώρα θυμήθηκε τα ένδικα μέσα; Κάποτε ήταν στα κάγκελα!
Για το νόμο Μιχελάκη, για τις παραιτήσεις υπέρ των εργαζομένων με κίνδυνο καταλογισμών! Και τώρα μιλάει για το συμφέρον του Δήμο. Πόσες φορές σαν δημοτικό συμβούλιο έχουμε πάει "απέναντι" σε οποιαδήποτε νομική συμβουλή και υπέρ των εργαζομένων.
Η διοίκηση κάνει το "λαγό" και προσπαθεί να αποδείξει πως είναι υπέρ των εργαζομένων. Η όλη σας πορεία σαν παράταξη μέχρι σήμερα υπερασπίζονταν πάντα τα δίκια των εργαζομένων.
Και τώρα που έρχεται μια νομολογία ευνοϊκή, που μας λύνει τα χέρια, δεν καταλαβαίνω γιατί αλλάξατε στάση.
Εφευρίσκετε λόγους να μην ψηφίσετε την αναίρεση και δείχνετε πως κρατάτε μια στάση κατά των εργαζομένων. Και δεν μπορώ να διανοηθώ αυτή σας τη μετάλλαξη!
Θέλετε να απέχετε και να κάνετε ονομαστική ψηφοφορία. Εμείς είμαστε κατασταλαγμένοι και την δεχόμαστε. Εσείς που δεν έχετε συνηδειτοποιήσει πως είστε διοίκηση, νομίζετε πως κάνετε κάτι έξυπνο αυτή τη στιγμή και με την αποχή σας πλέετε σε πελάγη ευτυχίας!

  •  Γιάννης Κάντζος:  κ. Μπίρμπα, ο "πολιτικός πολιτισμός" με σας δήμαρχο, σταματάει.

Ο κ. Γιάννης Κάντζος, ο οποίος αποκάλεσε ψεύτη τον δήμαρχο στην αρχή της συνεδρίασης διότι είχε πει ότι δεν καλύπτει πάγιες ανάγκες  η συμβασιούχος στην οποία έχει ασκήσει έφεση η δημοτική αρχή, στην δευτερολογία του τόνισε.
"Λυπάμαι πάρα πολύ. Εγώ 30 χρόνια στο δημοτικό Συμβούλιο, ο  Γιάννης Γκίκας 36, με μια ενωμένη αριστερά τότε δεν έχουμε δει τέτοια πράγματα!
Σήμερα ο κ. Νικητάκης ήταν σε δύσκολη θέση. Γι αυτό και κανείς δεν πρόκειται να του απαντήσει. Πρώην εργαζόμενος του Δήμου να μην υποστηρίζει το αυτονόητο για τους εργαζόμενους σήμερα!
 Όσο για το δήμαρχο και την απόφαση του να αποσύρει τα ¨παιδιά" του έτσι κάνει ένας καλός πατέρας, 3 του φύγανε μέχρι τώρα, μέχρι τις δημοτικές εκλογές τον βλέπω να μένει μόνος του! Ακόμα και το σωματείο δεν εκφράζεται με "μία φωνή"... Έργο Μπίρμπα και αυτό!!!
Λυπάμαι κ. Μπίρμπα, και έχω να σας πω πως ο "πολιτικός πολιτισμός" με σας δήμαρχο, σταματάει.


Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Γιώτης Σαντζαρίδης απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους της ΝΔ και του Πασοκ δήλωσε ότι ο Δημήτρης Μπίρμπας και η διοίκηση του , εναντίον των εργαζόμενων, "Σας έδωσαν το δικαίωμα να το παίζετε όλοι λαϊκοί αγωνιστές"

Ο σύλλογος εργαζομένων έκανε έκκληση προς το δημοτικό συμβούλιο να πάρουν πίσω την έφεση. Σαν σωματείο θα μας κρίνουν οι εργαζόμενοι αλλά, στο συγκεκριμένο θέμα η απόφαση μας είναι ομόφωνη. Πάρτε πίσω την έφεση!

  • Αποχή αλλά.... και αποχώρηση

Ο δήμαρχος επέμενε στην αρχική του θέση και έκλεισε επαναλαμβάνοντας:
"Εμείς εκτιμάμε ότι θα υπάρξει καταλογισμός. Άλλοι συνάδελφοι εκτιμούν το αντίθετο.
Η θέση μας είναι αποχή. Η αποχή είναι αρνητική ψήφος. Όσοι από τους συναδέλφους δεν θέλουν να ψηφίσουν αποχή, θέλουν μπορούν να αποχωρήσουν για να βγει η απόφαση που θέλει η αντιπολίτευση. Εύχομαι να είναι αρνητική η εισήγηση για την αναίρεση ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα."

  • Στρίβειν δια του... αρραβώνος!

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ του κ. Γκίκα και του κ. Μπίρμπα είναι χαρακτηριστικός και θυμίζει παλιό ελληνικό κινηματογραφο:
- Γ. Γκίκας: Τι είναι αυτά που κάνετε;
Κάποτε δήμαρχε είχες πει στον Καρδαρά "Είσαι δήμαρχος πρέπει να αποφασίσεις"
- Δ. Μπίρμπας Αποφάσισα....
- Γ. Γκίκας:  Ε! Δεν αποφάσισες
 Δεν αποφασίζεις! Στρίβεις δια του... αρραβώνος!
Δ. Μπίρμπας: Αποφάσισα! Η θέση μας είναι "Αποχή και ονομαστική ψηφοφορία"
- Γ. Γκίκας: Άρα...Στρίβεις!

Υπέρ των εργαζόμενων τάχθηκε και η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού "ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ", Π. Μερκουράκη η οποία από την αρχή τόνιζε πως κακώς ο δήμαρχος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο αφού οι εργαζόμενοι δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ.

Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού "ΩΡΑ ΑΙΓΑΛΕΩ", Ηλίας Μάνδρος ψήφισε υπέρ των εργαζόμενων ζητώντας την ανάκληση των ενδίκων μέσων από τη διοίκηση του Δημήτρη Μπίρμπα καθώς ο νόμος τον διευκολύνει.
Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού "ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" κ Ι. Δημομελέτης τόνισε και στο δημοτικό συμβούλιο και στο nlpradio.gr στην εκπομπή Στον Παλμό του Αιγάλεω:
"Ο δήμαρχος κακώς απομακρύνει τα παιδιά του. Δεν υπάρχει περίπτωση καταλογισμού και μάλιστα με τόσο ευνοϊκό νόμο. Εμείς σαν παράταξη δεν ¨κωλώνουμε"  είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και με κάθε ενδεχόμενη επίπτωση."
Η διοίκηση του δήμου Αιγάλεω στη συνέχεια, αφού είχε φροντίσει να είναι το τελευταίο θέμα συζήτησης, αποχώρησε ως προς το μεγαλύτερο μέρος της και άρχισε ονομαστική ψηφοφορία.

Όσοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έμειναν ψήφισαν χωρίς ενδοιασμούς υπέρ των εργαζομένων και χαρακτηριστικό όσο και ενδεικτικό της αποφασιστικότητας είναι η ατάκα - μονόλογος του κ. Μανδραφλή ο οποίος μόλις ψήφισε, αποχωρώντας είπε: "Εντάξει μωρέ, και να φάμε ένα δυό μηνάκια φυλακή για τους εργαζόμενους και τί έγινε;"

Είναι αρκετοί οι ψήφοι; 
Ο κ. Γιάννης Γκίκας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο nlpradio.gr στην εκπομπή Στον Παλμό του Αιγάλεω καυτηρίασε τη στάση της διοίκησης, αλλά εξέφρασε και την ευχή να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποκεντρωμένη διοίκηση διότι, όπως τόνισε, θεωρούνται λίγοι οι 10 - 11 θετικοί ψήφοι για το συγκεκριμένο θέμα.

*Για το ρεπορτάζ Ανδρέας Τασόπουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου