Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

«Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» στο Δήμο Χαϊδαρίου



 Μια πολύ σημαντική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/2, με τίτλο «Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», από το Δήμο Χαϊδαρίου σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Δ/νση εκπαίδευσης, την οργάνωση «ορίζοντες-ανθρώπινες και πολιτιστικές δράσεις-Σπ. Μερκούρης, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος τόνισε:
«Μια εκδήλωση που έχει σαν στόχο την ανάδειξη του προσφυγικού προβλήματος, τις αιτίες που το γεννούν, την ευαισθητοποίηση του λαού μας και την ενεργοποίησή του για να στείλει ένα μεγάλο, ηχηρό μήνυμα φιλίας, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Για να απομονωθούν όσοι προσπαθούν με διάφορες προφάσεις να περάσουν στην κοινωνία το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα τους, τη θρησκεία, την εθνικότητά τους.»
«Η απελπισία των ανθρώπων να γλιτώσουν απ' την εξαθλίωση και τον πόλεμο, δημιουργεί τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών.
Η φυγή με κάθε τρόπο απ’ αυτή τη φρίκη δεν έρχεται από μόνη της, υπάρχουν αιτίες που πρέπει να τις δούμε και να τις αντιμετωπίσουμε.
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα.
Είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του αδηφάγου αγώνα δρόμου που κάνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Είναι αποτέλεσμα γεωπολιτικών σχεδιασμών για τον έλεγχο της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και περιοχών στρατηγικής σημασίας.
Μια χούφτα ανθρώπων πλουτίζει πάνω στο αίμα των λαών.
Κι αφού διαλύσουν, ισοπεδώσουν, συνθλίψουν μια χώρα, έρχονται πάνω στα ματωμένα ερείπια να μιλήσουν για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση.
Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, όπως και οι άλλες καπιταλιστικές χώρες, η κάθε μια για τα δικά της συμφέροντα, παίρνουν μέρος στις επεμβάσεις, στα εγκλήματα, στους βομβαρδισμούς, στις καταστροφές. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί αλλά και οι εκτελεστές διαχρονικών εγκλημάτων σε βάρος των λαών.
Μεγάλες ευθύνες όμως έχει και η κυβέρνηση της χώρας μας που εμπλέκεται δίνοντας στρατιωτικές βάσεις και κάλυψη για τις επεμβάσεις και γιατί στηρίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα.»
«Στο Χαϊδάρι δεν πέρασε και δεν θα περάσει ο Φασισμός!!
Γιατί η πόλη μας ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά. Χαϊδάρι σημαίνει ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι Πόντιοι, Νεοφωκαείς και Μικρασιάτες που ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης μας, σημαίνει εσωτερικοί μετανάστες απ΄ τη Χίο, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, σημαίνει Πακιστανοί μετανάστες που ιδρώνουν για το μεροκάματο στα ναυπηγεία, σε βιοτεχνίες της περιοχής και στα εργοστάσια του Θριάσιου Πεδίου.
Το Χαϊδάρι όμως έχει κι άλλες μνήμες, σκληρές, οδυνηρές από τη λειτουργία του Στρατοπέδου συγκέντρωσης και του Μπλοκ 15.
Τόπος μαρτυρικός. Χιλιάδες Έλληνες πατριώτες, αγωνιστές, βασανίστηκαν, μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου της Γερμανίας ή εκτελέστηκαν δίνοντας τη ζωή τους για την αξιοπρέπεια και τη λευτεριά.»
«Κάποιοι φυσικά, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι Κυβερνήσεις, θα έπρεπε να τους πουν ένα μεγάλο "συγνώμη" για τη ζωή και τα όνειρα που τους στερήσανε.
Σαν Δήμος Χαϊδαρίου απαιτούμε:
• Να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές συγκρούσεις που προκαλούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό
• Να απαιτήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα βρίσκονται οι πρόσφυγες στα hot spot, άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής τους και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού προορισμού τους.
• Να έχουν δικαίωμα φοίτησης στα σχολεία όλα τα παιδάκια με πλήρη κάλυψη δασκάλων και μεταφραστών.
• Να απομακρυνθούν όλες οι ΜΚΟ που λυμαίνονται το χώρο και να έχει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία των hot spot το κράτος.
Η καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε είναι να υποσχεθούμε ότι θα αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους. Χωρίς ρατσισμό, ξενοφοβία, φασισμό.
Έναν κόσμο που θα έχουν όλοι δικαίωμα στη ζωή, μια κοινωνία που θα τη χαρακτηρίζουν η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση, η ειρήνη.
Αυτό το χρωστάμε στη νέα γενιά σ’ όλο τον κόσμο, για να ζήσει με σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον.»
Η όμορφη εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια από όλα τα παιδάκια, και φυσικά με τα αποκαλυπτήρια μιας «σύγχρονης» Guernica, με ζωγράφο μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και προσφυγόπουλα από το Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά!
Τέλος, ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την πόλη μας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και μάλιστα όχι για μια εθιμοτυπική συνάντηση αλλά για να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον γι’ αυτό το σημαντικό πρόβλημα, της προσφυγιάς και του δικαιώματος των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, μας εκτιμώντας αυτή τη στάση, προσέφερε ένα δώρο-ενθύμιο στον κ. Παυλόπουλο και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.







Γραφείο Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου