Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Να προχωρήσει η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων – Να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής

 
Η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση ένα νέο εναλλακτικό σχέδιο βασισμένο στην ανακύκλωση
με διαλογή στην πηγή, μέσα από την χρήση αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας που θα οδηγήσει στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το επόμενο διάστημα. Η εμπλοκή των δήμων και των πολιτών θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην εξοικονόμηση πόρων, όσο και στην δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Η πραγματικότητα που επικρατεί στο ζήτημα αυτό, όπου το σύνολο σχεδόν των παραγόμενων απορριμμάτων καταλήγει στην ΟΕΔΑ της Φυλής συνιστά ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που προστίθεται στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας που πρέπει να σταματήσει.
Η Περιφερειακή Αρχή αφού ακύρωσε τις συμβάσεις για τις τέσσερις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) – οι δύο εκ των οποίων προέβλεπαν την δημιουργία φαραωνικών εγκαταστάσεων καύσης στην ήδη επιβαρυμένη και κορεσμένη περιοχή της Φυλής, στην συνέχεια κάλεσε του Δήμους στην σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση σχεδόν το σύνολο των Δήμων της Αττικής έχει καταθέσει Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, με εξαίρεση τον Δήμο Φυλής! Είναι φανερό πως ο Δήμος Φυλής προκρίνει τα οφέλη από τις αντισταθμιστικές πληρωμές για την λειτουργία της χωματερής της Φυλής, σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής.
Σήμερα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης και αφού βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, να πάρει σάρκα και οστά και μέσω της κυκλικής οικονομίας να μειωθεί ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων, όπου με τις κατάλληλες διεργασίες να καταλήγουμε στην ταφή ενός μικρού μόνο ποσοστού ανενεργού υπολείμματος σε ΧΥΤΥ.
  • Έχει έρθει η στιγμή, οι πολίτες της Αττικής να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, για την αντιστροφή της υφιστάμενης κατάστασης, μέσα από ένα νέο φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης που θα έχει ως αποτέλεσμα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής.
Συμμετέχουμε στην ανοιχτή συγκέντρωση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής, στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στις 20.00.

Κώστας Κάβουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου