Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Οι ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ από την Κέρκυρα στο nlpradio

  "Είμαστε αισιόδοξοι γιατί δημιουργούμε και δημιουργούμε γιατί επιλέγουμε να μείνουμε ζωντανοί σε πείσμα ενός συστήματος"
  
1.Kαλοσωρίζουμε τους ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥΣ από την Κέρκυρα. Ποιοί είναι οι Μικρόκοσμοι?
Ως μουσικό σχήμα υπάρχουμε από τον Απρίλιο του 2009. Αποφασίσαμε να δουλέψουμε ως συγκρότημα μετά από την πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών μας στην Κέρκυρα, η οποία είχε πολύ καλή αποδοχή και μας έκανε να νιώσουμε ότι κάτι καλό μπορεί να βγει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το σχήμα αρχικά αποτελείτο από πέντε μέλη, την Μαρία Γιαννικοπούλου, φωνή, κλασική κιθάρα και μαντολίνο, το Νίκο Παπαδημητρίου στο πιάνο, το Ναπολέοντα Σαββανή, σοπράνο σαξόφωνο και φλάουτο, τον Γιάννη Κουτάγιαρ στο κοντραμπάσο και τον Παναγιώτη Κελάνδρια, κιθάρα, φωνή, μουσική και στίχους. Το 2011 τα τρία πρώτα μέλη αποχώρησαν και στη θέση τους ήλθαν ο Γιώργος Λεούσης, φωνή και πιάνο, ο Κώστας Σκριμπόνης, βιολί και φωνητικά και ο Θοδωρής Γκατζέλης στα τύμπανα. Το σχήμα ήταν και παραμένει ακουστικό και αν μας ζητήσετε να περιγράψουμε τη μουσική μας θα λέγαμε ότι ανήκει στην κατηγορία του λεγόμενου έντεχνου ελληνικού τραγουδιού αν και δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα οι κατηγοριοποιήσεις. Η μουσική είναι ελληνική βεβαίως, όπως και ο στίχος
αλλά κι εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να την εντάξουμε σε μια κατηγορία. Και δεν νομίζουμε ότι έχει και τόση σημασία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα τραγούδια που παρουσιάζουμε ν’ αρέσουν πρώτ’ απ’ όλα σ’ εμάς και να τα παίζουμε με την ψυχή μας διότι μόνο έτσι μπορούν να περάσουν και στον κόσμο. Από κει και πέρα ο κάθε ακροατής μπορεί να κάνει τους δικούς του συσχετισμούς και παραλληλισμούς που είναι συνάρτηση των δικών του προσωπικών ακουσμάτων. Σε κάποια δισκοκριτική, για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι αυτό που κάνουμε είναι ανάλογο, αν και όχι ίδιο, με εκείνο που έκαναν οι Χάνομαι γιατί ρεμβάζω τη δεκαετία του ’80, κάπου αλλού γράφτηκε ότι ορισμένα τραγούδια μας παραπέμπουν στην Ιταλική μπαλάντα του Fabrizio de André. Μας άρεσαν αυτά που διαβάσαμε για τον απλό λόγο ότι κανείς δεν μας κατηγόρησε για μιμητισμό. Από την άλλη μεριά στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση οπότε οι επιρροές είναι αναπόφευκτες. Σε ό,τι μας αφορά, δεν προσπαθούμε να μιμηθούμε κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη γιατί δεν έχει και νόημα κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να δώσουμε ένα δικό μας στίγμα. Το αν το καταφέρουμε είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.
2.Το 2011 κυκλοφορήσατε την 1η δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ»,  πείτε μας λίγα λόγια ?
Ο δίσκος αυτός περιέχει δεκατρία τραγούδια, δικά μας όλα. Δυσκολευτήκαμε να διαλέξουμε ποια θα δισκογραφηθούν διότι είχαμε –και έχουμε- πολύ περισσότερα και μας αρέσουν όλα. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε ένα δίσκο με κομμάτια που να αντιπροσωπεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη μουσική μας πρόταση και με ισορροπία μεταξύ ρυθμικών και καθαρά ακουστικών τραγουδιών. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η ηχοληψία, η μίξη και το master του δίσκου έγιναν στο στούντιο X-Sound στην Κέρκυρα από τον Γιώργο Λεούση, που είναι και τεχνικός ήχος εκτός από εξαιρετικός μουσικός και μέλος, πλέον, του σχήματος. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2011 και πήγε καλά. Τι εννοούμε όταν λέμε ότι πήγε καλά; Είχαμε εξαιρετικές δισκοκριτικές, καλύτερες από ό,τι κι εμείς οι ίδιοι περιμέναμε. Τα τραγούδια μας παίζονται σε πάρα πολλούς ραδιοσταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα και αρέσουν πολύ τόσο στους παραγωγούς όσο και στους ακροατές των σταθμών αυτών. Δώσαμε και πάρα πολλές συνεντεύξεις, πράγμα που δείχνει ότι η δουλειά μας κίνησε το ενδιαφέρον των ραδιοφωνικών παραγωγών. Μάλιστα, η Ελληνική Εναλλακτική Σκηνή περιέλαβε το δίσκο μας στους καλύτερους είκοσι του 2011. Όλα αυτά μας έχουν δώσει πολλή χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον, κυρίως διότι είμαστε νέο σχήμα που προσπαθεί σε πολύ δύσκολους καιρούς να καθιερωθεί στη μουσική σκηνή της χώρας και κανείς από εμάς δεν είχε μέχρι τώρα σχέση με το χώρο της δισκογραφίας και της μουσικής παραγωγής γενικότερα, χώρια που οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν μ’ εμάς μάς ήταν τελείως άγνωστοι και μας γνώρισαν μέσα από τη δουλειά μας. Οφείλουμε όμως να ευχαριστήσουμε την Μάριαν Νικολάου, τον άνθρωπο που ανέλαβε την προώθηση του δίσκου μας και που, χωρίς τις προσπάθειές της, δεν θα είχαμε σε καμία περίπτωση την διάδοση και την αποδοχή που έχουμε μέχρι τώρα. Από πλευράς πωλήσεων, μας έχουν πει ότι και αυτές πήγαν καλά, όσο καλά μπορούν να πάνε βέβαια στη σημερινή εποχή οι πωλήσεις των CD με την κρίση που μαστίζει τη δισκογραφία και τον τόπο μας, αλλά ακόμα προσπαθούμε να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των κομματιών που έχουν πουληθεί! Και βέβαια, ακόμα δεν έχουμε πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ από τις πωλήσεις, γεγονός που μας στενοχωρεί ιδιαίτερα δεδομένου ότι έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας ολόκληρη την παραγωγή και, παρ’ όλο που ξέραμε εξ αρχής ότι δεν πάμε να βγάλουμε κέρδος από αυτή τη δουλειά, περιμέναμε τουλάχιστον σιγά-σιγά να ξεκινήσει κάποια απόσβεση της δαπάνης μας. Αυτό όμως είναι προς επίλυση πρόβλημα που αφορά εμάς και όχι τους φίλους του σταθμού σας.
3.Το ότι ζείτε στην Κέρκυρα αυτό σας έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην δουλειά σας?
Σε κάποιες πλευρές της ναι, σε κάποιες άλλες όχι. Τα θετικά της διαμονής μας στην Κέρκυρα είναι ότι βρισκόμαστε πολύ εύκολα για πρόβες επειδή οι αποστάσεις είναι μικρές, αστείες σε σύγκριση με εκείνες της Αθήνας ή ακόμα και της Θεσσαλονίκης. Μας διευκόλυνε επίσης την εποχή που ηχογραφούσαμε το δίσκο. Είναι αλλιώς να χρειάζεσαι δέκα, το πολύ δεκαπέντε λεπτά για να πας στο στούντιο και αλλιώς να χρειάζεσαι μια ή και δύο ώρες για να φτάσεις –και όταν φτάσεις να έχουν σπάσει και τα νεύρα σου. Επίσης, το στούντιο στο οποίο έγινε η παραγωγή του δίσκου, από την ηχογράφηση μέχρι το mastering, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα στούντιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από πλευράς εξοπλισμού αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Αυτά είναι τα θετικά. Αν αντιμετωπίζουμε κάποια δυσκολία, αυτή έχει να κάνει με τις ζωντανές εμφανίσεις. Οι χώροι όπου μπορείς να παρουσιάσεις τη δουλειά σου στην Κέρκυρα είναι ελάχιστοι και συγκεκριμένοι εφόσον πρόκειται για μικρό τόπο και, κατ’ αναλογία, μικρό κοινό. Αυτό επηρεάζει άμεσα τη συχνότητα των εμφανίσεών μας και ξέρετε πολύ καλά ότι η μεγαλύτερη χαρά ενός μουσικού είναι να ανεβαίνει στη σκηνή και να παίζει. Επίσης, το γεγονός ότι η Κέρκυρα βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας συνεπάγεται υψηλό κόστος μετακίνησης, το οποίο, ιδίως σήμερα με την οικονομική κατάσταση που ζούμε, επηρεάζει σημαντικά την απόφαση κάποιας μουσικής σκηνής, ακόμα και στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, να μας καλέσει να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Από την άλλη μεριά, κι εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τις μετακινήσεις μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εμφανίσεις μας εκτός Κέρκυρας είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα θέλαμε. Τι να γίνει όμως; Δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα σε αυτή τη ζωή.
4.Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι σας στο άμεσο μέλλον?
Αυτό που θέλουμε, για τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον, είναι να παίξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και να ακουστεί η δουλειά μας από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Οι ζωντανές εμφανίσεις άλλωστε είναι το πιο όμορφο κομμάτι της δουλειάς ενός μουσικού Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόσκληση, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον δεν θα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Το καλό με την περίπτωσή μας είναι ότι δεν περιμένουμε να ζήσουμε από αυτή τη δουλειά με αποτέλεσμα να είμαστε πιο απελευθερωμένοι ως προς το δημιουργικό της σκέλος. Από την άλλη μεριά όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να αυτοχρηματοδοτούμε και τις εμφανίσεις μας.
5.Περιμένουμε μία νέα δισκογραφική δουλειά?
Θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για καινούργιο δίσκο από του χρόνου, να κλείσουν πρώτα δύο χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου, να δούμε και τι χρήματα θα έχουμε τότε γιατί, εκτός απροόπτου, και ο επόμενος από εμάς θα χρηματοδοτηθεί. Όπως είπαμε και προηγουμένως, ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τις πωλήσεις. Υλικό πάντως έχουμε για δύο τουλάχιστον δίσκους ακόμα και συνεχίζουμε να βγάζουμε τραγούδια, η έμπνευση δεν έχει στερέψει προς το παρόν.
6.Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο, αυτό έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και φυσικά και την Μουσική Σκηνή,  πόσο σας έχει επηρεάσει εσάς ?
Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας από εμάς έχει επηρεαστεί σημαντικά δεδομένου ότι οι αποδοχές όλων μας έχουν μειωθεί σημαντικά έως και εξωφρενικά. Επηρεάζει, όπως είπαμε και πριν, τις εμφανίσεις μας. Όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα, όταν δεν μπορεί καλά-καλά να συντηρήσει την οικογένειά του, το πρώτο που θα κόψει είναι η διασκέδασή του, με αποτέλεσμα να πλήττεται ολόκληρος ο μουσικός κλάδος. Αυτό με τη σειρά του κάνει πολύ πιο διστακτικούς τους ιδιοκτήτες των μουσικών σκηνών να “ποντάρουν” σε νέους δημιουργούς. Πιστεύουμε ότι αν οι εποχές ήταν καλύτερες θα είχαμε ήδη πολύ περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις. Παρ’ όλ’ αυτά δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί δημιουργούμε και δημιουργούμε γιατί επιλέγουμε να μείνουμε ζωντανοί σε πείσμα ενός συστήματος που μας θέλει όλους πεθαμένους.
7. Που μπορεί κάποιος να σας δει αυτή την περίοδο και να ενημερώνεται για εσάς?
Μπορεί ο οποιοσδήποτε να ενημερωθεί για εμάς από τις σελίδες μας στο facebook, στο myspace και στο reverbnation. Προσωπική ιστοσελίδα δεν έχουμε φτιάξει ακόμα, η κατασκευή της όμως είναι στους άμεσους στόχους μας. Στην Κέρκυρα σταθερές εμφανίσεις δεν κάνουμε διότι, όπως σας είπαμε και πριν, ο τόπος είναι μικρός και το κοινό συγκεκριμένο, γεγονός που δεν ευνοεί εμφανίσεις σε εβδομαδιαία βάση για παράδειγμα. Μετά το Πάσχα έχουμε κλείσει δύο εμφανίσεις στο νησί, μια στην πόλη της Κέρκυρας και μια στην Αχαράβη, στο βόρειο τμήμα του νησιού και υπάρχουν και συζητήσεις για μερικές ακόμα, και εκτός νησιού, αλλά πριν οριστικοποιήσουμε κάτι προτιμούμε να μην μιλάμε γι αυτό.
8.Η σχέση σας με το διαδίκτυο? Πιστεύετε ότι είναι ένας τρόπος ενημέρωσης και προώθησης?
Οι σχέσεις μας με το διαδίκτυο είναι καλές, με την έννοια ότι αξιοποιούμε όλα τα μέσα που μπορεί να προσφέρει σε έναν καλλιτέχνη. Σαφώς και είναι τρόπος ενημέρωσης και σε ό,τι αφορά την προώθηση σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Το διαπιστώσαμε κι εμείς βλέποντας να μας ακούνε και να μιλάνε για εμάς άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε. Βέβαια, και στο διαδίκτυο χρειάζεσαι κάποιο σπρώξιμο. Δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες προώθησης ένας καλλιτέχνης που το παλεύει μόνος του και ένας που, για οποιονδήποτε λόγο, προωθείται συστηματικά από διαδικτυακά έντυπα και σταθμούς.
Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας .
Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και τη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου