Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Οι μνήμες «ξύπνησαν» με τη Μεγάλη Εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»



  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ “Ο ΦΑΡΟΣ”
  • Ο Ελληνισμός του Πόντου ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ……
  • 19η Μαϊου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 

  

Οι μνήμες «ξύπνησαν» με τη Μεγάλη Εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», την Κυριακή 13 Μαϊου 2018, στην πλατεία «19 Μάη», πλατεία αφιερωμένη στην ημέρα – σύμβολο της Γενοκτονίας.
 
Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα όλα έδειξαν ότι ο πόνος και ο θρήνος φωλιάζουν ακόμα και σήμερα στην καρδιά του Ελληνισμού, για τον ξεριζωμό από τον Πόντο. 353.238 άνθρωποι σφαγιάστηκαν με το χειρότερο τρόπο από νεότουρκους και κεμαλικούς ενώ άλλοι τόσοι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους.
 
Η εκδηλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από το κτίριο του Συλλόγου.
Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, με αναμμένες δάδες, με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί,  διέσχισαν τους δρόμους της πόλης και έφτασαν στη πλατεία “19η Μάη” όπου και εκεί τους περίμεναν εκατοντάδες άνθρωποι. Όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν αυτή τη μεγαλειώδη πομπή.

Είναι κάθε χρόνο εδώ και τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη όλων αυτών που έμειναν εκεί στα Άγια Χώματα του αγαπημένου μας Πόντου, θύματα της θηριωδίας του τουρκικού κράτους.
 
Μπροστά στο φωτισμένο μνημείο “Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού” τελείται επιμνημόσυνη δέηση και ακολουθούν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο της πόλης κ.Γ.Καπλάνη και τον Γραμματέα του Σ.Π.Ο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων κ.Π.Λεσγίδη.
 
Στη συνέχεια η Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, που είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση της Εκδήλωσης, από το βήμα μιας εντυπωσιακής και καλοστημένης σκηνής, ξετύλιξε όλα τα γεγονότα που σηματοδότησαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, υπό τους ήχους της λύρας του Σταύρου Σαββίδη  και μαζί με τα πολυάριθμα τμήματα του Συλλόγου, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από μια Θεατρική, Μουσική & Αφηγηματική Παράσταση, με τραγούδια μνήμης, μαρτυρίες, απαγγελίες, θεατρικά δρώμενα, αναπαράσταση της «Λευκής Πορείας», με αποκορύφωμα το δρώμενο αφιερωμένο στην Πόντια Μάνα, αφού την ίδια ημέρα γιόρταζαν όλες οι μητέρες του κόσμου. Υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα και δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα.
 
Καθήλωσαν τους καλεσμένους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, άγγιξαν τις ψυχές όλων και έφεραν στο νου μας τις σελίδες εκείνες που βάφτηκαν με αίμα και άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας. Εκεί που η ένδοξη πορεία του Πόντου, η ζωή, η δημιουργία και η χαρά έδωσαν τη θέση τους στο θάνατο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.
 
Σείστηκε η σκηνή και ρίγη διαπέρασαν τους παρευρισκόμενους με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη,  την απαγγελία της Ηθοποιού Δ.Γκίκα, και την αγγελική, μαγευτική φωνή της Φωτεινής Σαββατιανού,  με το ακορντεόν του Θ.Μπένου  να ερμηνεύει τραγούδια σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και Γιάννη Ρίτσου.


Και οι φωνές αυτές γεμάτες σπαραγμό και θλίψη, ενώθηκαν με τα βήματα των Μικρών και Μεγάλων Πυρριχιστών και αντήχησαν εκεί …. στην Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου.
Τίποτα δεν χάθηκε και δεν θα χαθεί. Συνεχίζουμε να Διεκδικούμε το Δικαίωμα στη Μνήμη και τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.
 
Μουσικά συνόδευσαν ο Σταύρος Σαββίδης (λύρα – τραγούδι) και ο  Παντελής Νικολαϊδης (νταούλι)
 
Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος κ.Γ.Καπλάνης, ο ο Γεν.Γραμματέας Σ.Πο.Σ.Ν.Ελλάδας & Νήσων  κ.Π.Λεσγίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.Σ.Σαββίδης,  κ.Θ.Ντάβιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Μ.Γιάγκας (Επικεφαλής Παράταξης «Δυνατή Πόλη»), κ.Δ.Σωτηρόπουλος, κ,Χρ.Καλή, ο κ.Κ.Μπατσάρας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Eκπρόσωποι του κόμματος «Ελληνική Λύση», ο Προπονητής Ελληνορωμαϊκής Πάλης Εθνικής Ελλάδος κ.Χρ.Σαξανίδης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Γρεβενών, Περιστερίου, Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων, Ερέτριας, Χανίων Κρήτης και Αρκαδίας καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητών Αγ.Βαρβάρας και Χορευτικού Ομίλου Ν.Περάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου