Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Το Αιγάλεω χρειάζεται μία φυγή προς τα μπρος, με εξωστρέφεια και δυναμισμό. τόνισε ο Γιάννης Γκίκας στην κοπή της πίτας του Συνδυασμού "ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω"







Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου Γιάννης Ρίτσος, έγινε η καθιερωμένη κοπή της πίτας του Συνδυασμού "ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω" στις 5/2/18.

Από την παράταξη τονίζεται: 
"Σε όλες και όλους, που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της δημοτικής μας παράταξης, χθες βράδυ, σε όλες και όλους που μας στείλατε τις ευχές και τη συμπαράστασή σας με κάθε τρόπο, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.






Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο επικεφαλής του Συνδυασμού "ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω" Γιάννης Γκίκας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Σας ευχαριστούμε θερμά που για άλλη μια φορά τιμάτε με τη μαζική παρουσία σας τη γιορτή μας αυτή. Αυτή η συμμετοχή είναι η δική μας δύναμη, το δικό μας κουράγιο, για να συνεχίσουμε σταθερά κι αποφασιστικά να διεκδικούμε για την πόλη μας, να διεκδικούμε για σας.
Φίλοι μου,
Η αυτοδιοίκηση συνεχίζει να δοκιμάζεται, καθώς ήταν από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα το εύκολο θύμα, αφού, όλα αυτά τα χρόνια, η εύκολη και «προφανής» για κάποιους λύση για την εξοικονόμηση πόρων ήσαν οι πόροι των Δήμων.

Είναι γνωστό, το χουμε ξαναπεί κι απ’ αυτό το βήμα, ότι τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που αναλογούν στου Δήμους έχουν περικοπεί κατά 65%, ενώ, ταυτόχρονα, καλείται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, που μαστίζεται από προβλήματα.

  • Ανάγκες βασικές.
  • Προβλήματα επιβίωσης.
  • Προβλήματα, που η κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί ν’ αντιμετωπίσει.
Στα αιτήματα των Δημάρχων για την εξασφάλιση κάποιων, ελάχιστων πόρων για την κάλυψη των βασικών αυτών αναγκών, το Κράτος κωφεύει. Ή, μάλλον, χειρότερα: αντιμετωπίζει τους τοπικούς άρχοντες ως εχθρούς.

Για την κεντρική κυβέρνηση ο δρόμος για την ευημερία περνάει από τις Συμπληγάδες «αύξηση φόρων – μείωση προϋπολογισμών των Δήμων». Μόνο γι’ αυτούς φαίνεται λογικό αυτό που για όλους εμάς τους υπόλοιπους φαίνεται παράλογο.
Στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων των Δήμων, όπως διατυπώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα, που υιοθετήθηκαν με ποσοστό 95%, το αρμόδιο Υπουργείο απαντά, ως συνήθως, με αοριστολογίες.

Αναφέρω το ποσοστό, αφ’ ενός, για να δείξω ότι η αυτοδιοίκηση στα σοβαρά και καίρια θέματα ομονοεί και συνεννοείται, για το καλό των δημοτών, αφ’ ετέρου, γιατί είναι συντριπτικό για τον αρμόδιο Υπουργό, για να το αγνοήσει.

Αλλά, όπως λέει ο λαός, «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».
Και μπορεί να είναι εύκολο για την κεντρική εξουσία να καλύπτεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και την γραφειοκρατία αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός της άμεσης δημοκρατίας. Εδώ πρέπει να κοιτάμε το δημότη στα μάτια, κάθε μέρα. Εδώ πρέπει να λύνουμε προβλήματα καθημερινότητας, άμεσα κι αποτελεσματικά. Δε γίνεται αλλιώς!

Το Υπουργείο, προφανώς, θεωρεί ως λύση για όλα αυτά τις εξαγγελίες περί αλλαγής του εκλογικού νόμου και περί μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών! Εκεί ξεκινά κι εκεί εξαντλείται το ενδιαφέρον του για τις τοπικές κοινωνίες.

Ακόμα και αυτό, όμως, μένει ακόμα θολό. Ένα χρόνο πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν γνωρίζει κανείς ούτε πώς θα γίνουν ούτε πότε θα γίνουν.

Όπως πολύ σωστά λέει και η ΚΕΔΕ «δεν χρειαζόμαστε απλή αναλογική αλλά απλή λογική», που, δυστυχώς, φαίνεται να μη διαθέτουν οι αρμόδιοι.
Αυτό που απαιτείται είναι να ενδυναμωθούν οι τοπικές κοινωνίες, να γίνει πράξη η έννοια της τοπικής διακυβέρνησης, ώστε να μπορεί ο κάθε τόπος, χωρίς κηδεμόνες, να αποφασίζει για την πορεία του προς το μέλλον.

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατόν να εξαντλείται στον εκλογικό νόμο. Πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειάζονται εργαλεία και μέσα, με τα οποία αυτή θα εξοπλιστεί, ώστε να μπορεί να δρα με αποτελεσματικότητα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και εξακολουθεί να είναι δύναμη κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, παρά τις αδυναμίες της και τα πενιχρά μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Ας έρθουμε και στα του Δήμου μας.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον με τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, η Διοίκηση του Δήμου μας, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική γραμμή, κρύβεται πίσω από την Κυβερνητική αναλγησία και προσπαθεί να την δικαιολογήσει. Πώς να δικαιολογήσεις τα’ αδικαιολόγητα;
Καμία διεκδίκηση προς όφελος του Δήμου μας, καμία ουσιαστική παρέμβαση προς την κεντρική εξουσία. Για τη Δημοτική μας Αρχή, όλα καλώς καμωμένα από την Κυβέρνηση.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να παρουσιάζουμε ως μέγιστα επιτεύγματα τα απολύτως απαραίτητα, τα απολύτως βασικά, τις ελάχιστες υποχρεώσεις ενός Δήμου προς τους δημότες του. Την καθαριότητα, ας πούμε.

Από την άλλη μεριά, χρόνια προβλήματα και αιτήματα δε βρίσκουν λύση αλλά παραπέμπονται στις καλένδες. Για τα έργα υποδομών, για τις αναπλάσεις ελευθέρων χώρων, για όλα όσα θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, θα δώσουν μια νέα πνοή ανάπτυξης στην πόλη μας έχουμε παραμείνει, όλ’ αυτά τα χρόνια, στις υποσχέσεις.

Η πόλη μας δίνει μια αίσθηση υποτονικότητας. Μοιάζει με μια πόλη που κλείνεται όλο και πιο πολύ στον εαυτό της . Είναι σα να έχουμε συμβιβαστεί με μια μίζερη καθημερινότητα.

Και η Δημοτική Αρχή τι κάνει; Αντί να συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας, αντί να φροντίσει για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την πολεμάει, στέκεται απέναντί της.

Το Αιγάλεω χρειάζεται μία φυγή προς τα μπρος, με εξωστρέφεια και δυναμισμό. Δεν είναι δύσκολο. Ας κοιτάξουμε γειτονικούς Δήμους, που τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα.

Όταν η απάντηση, όμως, σε πολλές παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, όταν η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι έχει το προνόμιο μόνον αυτή να βλέπει τα πράγματα σωστά, ότι έχει το αλάθητο στις κρίσεις και τις αποφάσεις της, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Όταν για ο,τιδήποτε δεν πάει καλά δεν φταίει αυτή, αλλά κάποιος άλλος - η αντιπολίτευση, οι εργαζόμενοι, η γραφειοκρατία - τότε υπάρχει πρόβλημα.

Όταν η συλλογιστική της κι ο τρόπος που διαχειρίζεται τα πράγματα εξαντλείται στο «εμείς και οι άλλοι», τότε υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχει πρόβλημα, φίλοι μου!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο θετικό, να προτείνει λύσεις, να δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας, να λειτουργεί ενωτικά, γιατί μόνο τότε μπορεί να λειτουργήσει και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
Από μερικούς έχουμε κατηγορηθεί ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση στον κο Μπίρμπα.

Η αρχή μας είναι απλή: στο Δήμο δεν υπάρχουν εχθροί και αντίπαλοι. Ο μόνος κοινός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα των δημοτών. Όπου, λοιπόν, θεωρήσαμε ότι υπήρχε θετική πρόταση, συμπαρασταθήκαμε και, αν χρειαστεί, θα το πράξουμε και πάλι.

Όμως, έχουμε διαφωνήσει με βασικές πολιτικές της διοίκησης, έχουμε ασκήσει πολύ έντονη κριτική και έχουμε καταψηφίσει όλα εκείνα τα οποία μας βρίσκουν αντίθετους (τοπική δημοκρατία, εργασιακά θέματα, αποθέματα, προϋπολογισμό κλπ.).
Είμαστε πάντα παρόντες στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Είμαστε πάντα παρόντες στις συνεδριάσεις των επιτροπών του Δήμου, όσες και όταν γίνονται.

Και είμαστε παρόντες με καίριες παρεμβάσεις, με καθαρό και έντιμο αντιπολιτευτικό λόγο.
Είμαστε παρόντες με άσκηση ελέγχου. Είμαστε παρόντες με προτάσεις.

Με την ψήφο σας μας έχει ανατεθεί ένας ρόλος, που υπηρετούμε με απόλυτο σεβασμό και συνέπεια.
Προσπαθούμε να ενώσουμε την αντιπολίτευση, όπου αυτό μπορεί να γίνει και με όσους μοιραζόμαστε κοινές ιδέες και κοινή αντίληψη για τα πράγματα, κάτω από μια κοινή σημαία, τη σημαία του Αιγάλεω.
Βρισκόμαστε στο Δήμο για να συνθέτουμε. Δε μας αντιπροσωπεύουν οι αφορισμοί, η στείρα κριτική και ο κενός, ξύλινος λόγος.

Κάποιοι που κινούνται από προσωπικές φιλοδοξίες και πολιτικά ελατήρια και κάνουν «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», προς ίδιον όφελος, ας αναλογισθούν τις ευθύνες τους.

Άλλοι κλείνουν το μάτι στη Διοίκηση! Πάντως, όχι εμείς.

Και ξέρετε όλοι πολύ καλά για τι μιλάω. Το ζήσαμε «στο πετσί μας» στις προηγούμενες εκλογές.
Πριν από 4 χρόνια, εμείς τολμήσαμε και δημιουργήσαμε μια πραγματικά ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, γιατί θέλαμε να αναδείξουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, σε όποιο κομματικό χώρο και αν βρίσκονται.

Ξεκινήσαμε με ανθρώπους, με γνώση, με δύναμη, με πάθος να προσφέρουν, νέους επιστήμονες, ανθρώπους του μόχθου που περπατούν στους δρόμους του Αιγάλεω ακούν και αφουγκράζονται.
Γιατί εμείς, όλοι εμείς, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αρνείται να ζει στη μετριότητα, που μας πληγώνει. Γι' αυτό ακριβώς τότε, πριν 4 χρόνια, αποφασίσαμε πως θέλουμε να δώσουμε τη μάχη μας για τον τόπο μας!

Γιατί θέλουμε και μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζούμε και θα ζήσουν και οι επόμενες γενιές.
Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη μιας πραγματικά ανεξάρτητης και αποτελεσματικής Αυτοδιοίκησης, έξω από τα στενά κομματικά πλαίσια, για να είναι ελεύθερη να διεκδικεί και να βρίσκει λύσεις.

Έχουμε τις θέσεις μας, ανήκουμε σε έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο και έχουμε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων στα οποία συμμετέχουμε όπως είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και πολύ περισσότερο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ. Όλοι μαζί, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Φίλοι, που είμαστε μαζί από παλιά αλλά και φίλοι συνδημότες που έρχονται για να συνεισφέρουν, να προτείνουν και να βοηθήσουν.

Θα μας βλέπετε πάντα δίπλα σας. Είμαστε πάντα εδώ για να ακούσουμε τις προτάσεις που θα αναδείξουν την πόλη μας, τις πρωτοποριακές ιδέες που θα της προσδώσουν χαρακτήρα μοναδικό και τις αγωνίες του κάθε Αιγαλεώτη που θα μας δείχνουν τον δρόμο για μια πόλη όπως την ονειρευόμαστε.

  • Πιστεύουμε στη συνεργασία, στην ομάδα, στην αλληλεγγύη, στο διάλογο, στη συμμετοχή και στη συμπόρευση για την λύση των προβλημάτων του τόπου.
  • Μακριά από μας οι «χρισμένοι ηγέτες»
  • Μακριά από εμάς η μικροπολιτική, οι κραυγές και η μιζέρια.
Λέμε ΟΧΙ λοιπόν στην σύγχυση και στη θολούρα που μόνο περισσότερα αδιέξοδα μπορεί να δημιουργήσει.

 

Λέμε ΝΑΙ στην ελπίδα για τον τόπο μας, στην ελπίδα που εμείς μπορούμε να δώσουμε σάρκα και οστά.
Έχουμε την πείρα, έχουμε τη γνώση, έχουμε τις λύσεις
Ο Θεός να δίνει σ’ όλους σας και σ’ όλους μας υγεία να προσπαθούμε
Σας ευχαριστώ πολύ.
Να είστε όλοι καλά.
Καλή Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου