Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Σκουρλέτης: Φθινόπωρο του 2019 οι δημοτικές εκλογές και θέσπιση απλής αναλογικής




Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και για θέσπιση απλής αναλογικής στην ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων επανέλαβε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Πάτρα, στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση σημειώνοντας «ελπίζουμε το επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί».

Για τον χρόνο των τοπικών εκλογών του 2019 υπογράμμισε ότι «τις επόμενες ημέρες» πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα διαχωριστούν οι ευρωπαϊκές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Άρα λογικό είναι ότι θα προσδιοριστεί μία ημερομηνία το Φθινόπωρο του 2019», πρόσθεσε για τις κάλπες σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ως προς το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει είπε:

«Η απλή αναλογική θα είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει το πιο αντιδημοκρατικό, θα έλεγα, και παραμορφωτικό σύστημα εκλογών που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, μοναδικό στην Ευρώπη.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε ένα σύστημα, πράγματι δημοκρατικό, γνήσια αντιπροσωπευτικό που θα εισαγάγει μία νέα κουλτούρα συνθέσεων και συναινέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θέλω πάλι να επισημάνω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει πάνω από όλα συνεργασία, συναινέσεις και συνθέσεις και σε αυτό βοηθά ο χαρακτήρας της τοπικότητας της τοπικής διάστασης των προβλημάτων.

Οι αποφάσεις στα περισσότερα προβλήματα, το 90% των αποφάσεων στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, παίρνονται ομόφωνα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να εμμένουμε σε μονοπαραταξιακές αντιλήψεις«.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου