Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ανεργία στο Αιγάλεω – Πρόταση για Γραφείο Απασχόλησης από τον Ανεξάρτητο Δημ. Σύμβουλο Στ. Τασιόπουλο και 12 νέους επαγγελματίες


Μια ιδέα για γραφείο απασχόλησης από τον Ανεξάρτητο Δημ. Σύμβουλο Στ. Τασιόπουλο και 12
νέους επαγγελματίες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω.

"Η κατάσταση της ανεργίας και ιδίως στους νέους, είναι κάτι παραπάνω από γνωστή στη χώρα μας, και στο Αιγάλεω που αποτελεί περιοχή με διαχρονικά προβλήματα και ανάγκες, το πρόβλημα της ανεργίας αφορά σχεδόν κάθε οικογένεια. Ακόμη ενώ πολλοί νέοι και άνεργοι επιθυμούν να εργαστούν δεν έχουν μία ουσιαστική και μεθοδική υποστήριξη και ταυτόχρονα πολλές φορές απουσιάζει μια έγκυρη ενημέρωση των δυνατοτήτων ενίσχυσης που υπάρχουν.

Τα ποσοστά της ανεργίας είναι αμείλικτα και η αντιμετώπιση δεν μπορεί να επαφίεται στην τύχη και στην καλή βούληση, ούτε στις κεντρικές κρατικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας. Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως όσο πιο άμεση και τοπική είναι η διενέργεια δράσεων υποστήριξης τόσο μεγαλύτερες είναι οι προοπτικές ανεύρεσης εργασίας.

Ενώ οι δυνατότητες ιδίως των νέων ανθρώπων είναι μεγάλες, η απουσία των κατάλληλων μεθόδων διασύνδεσης δημιουργεί κενά στην προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται στοιχεία από έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ (statistics.gr):
α)τα ποσοστά ανεργίας ανά ηλικιακή ομάδα



Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αναλογικά και για όλες τις ειδικότητες
*στο Δήμο Αιγάλεω υφίστανται από 90 ως 150 κενές θέσεις εργασίας



Η κατάσταση σήμερα

Μέχρι σήμερα στο Δήμο μας δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δομή που να υποστηρίζει όσους αναζητούν εργασία, πέραν των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ενώ οι δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας καθώς και το νεοσύστατο Κέντρο Κοινότητας αφορούν κατά βάση τις κοινωνικές παροχές και δράσεις.

Ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται εκδηλώσεις είτε μέσω ΟΑΕΔ είτε μέσω εταιριών εύρεσης εργασίας, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε και αποτελούν την καταλληλότερη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Απουσιάζει δηλαδή μια συγκροτημένη αντιμετώπιση με συγκεκριμένη δομή ενώ σε αρκετούς Δήμους και της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, υπάρχουν αρκετά χρόνια δημοτικές δομές υποστήριξης των ανέργων.

Ενώ λοιπόν το πρόβλημα είναι και γνωστό και μεγάλο στην περιοχή μας, ο Δήμος δεν παρουσιάζει καμία συγκεκριμένη δράση προς την κατεύθυνση της λύσης, παρόλο που η αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση και επειδή θεωρούμε ότι πρωταρχική προτεραιότητα του Δήμου θα πρέπει να είναι η υποστήριξη των πολιτών σε όλα τα θέματα της ζωής τους, κατατίθεται έπειτα από ενδελεχή έρευνα η παρακάτω συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση.

Η πρόταση – Γραφείο Απασχόλησης Δήμου Αιγάλεω

Για την ουσιασική αντιμετώπιση της ανεργίας στο Δήμο Αιγάλεω χρειάζεται μία συγκροτημένη δομή με θεσμική λειτουργία σε σταθερή βάση καθόλη τη χρονική διάρκεια του έτους, όπου μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη των άνεργων συμπολιτών μας.

Η λειτουργία του Γραφείου Απασχόλησης από το Δήμο Αιγάλεω θα γίνεται ηλεκτρονικά αξιοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα και δια ζώσης, έχοντας τους εξής στόχους:

την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης προς τους ανέργους μέσω δράσεων κατάρτισης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας

τη διασύνδεση με επιχειρήσεις και φορείς και την απορρόφηση σε θέσεις εργασίας εντός των ορίων του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής

την ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση για θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και για εκπαιδευτικά προγράμματα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς

την ολοκληρωμένη πληροφόρηση και υποστήριξη σε υποψήφιους και νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν την έναρξη της επιχείρησης τους

την ενίσχυση και τη συμβουλευτική των καλλιτεχνών και των ανθρώπων της τέχνης

Για τους σκοπούς αυτούς θα δημιουργηθεί μητρώο ανέργων με βάση την επαγγελματική και εκπαιδευτική εξειδίκευση του καθενός και ταυτόχρονα το Γραφείο θα αναζητά θέσεις εργασίας τηρώντας αρχείο των επιχειρήσεων και εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη η λειτουργία θα γίνεται στη βάση της εξειδικευμένης και εξατομικευμένης προσέγγισης ανά ηλικιακή ομάδα και επίπεδο εκπαιδευτικής βαθμίδας και επαγγελματικής εμπειρίας, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή υποστήριξη του κάθε πολίτη.

Το Γραφείο θα έχει μηνιαίο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, γνωριμίας με φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς και συνεργασίες με κρατικές και ιδιωτικές δομές για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ανάπτυξη των ευκαιριών απασχόλησης.

Ακόμη προτείνεται η διενέργεια δύο σταθερών ετήσιων τριήμερων εκδηλώσεων το Μάρτιο και το Σεπτέμβριο όπου θα παρουσιάζονται δυνατότητες απασχόλησης σε εταιρίες της περιοχής και ταυτόχρονα ενημέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η *νέα (που λειτουργεί ήδη σε πολλούς Δήμους) αυτή δομή είναι σχεδόν ανέξοδη και για την πληρέστερη λειτουργία της θα συνεργάζεται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, με εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες καθώς και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Τέλος το Γραφείο θα στελεχώνεται κατ αρχήν με μόνιμο προσωπικό από κατάλληλους υπαλλήλους του Δήμου Αιγάλεω και οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 9πμ ως τις 9μμ για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών και την επικοινωνία με τους ωφελούμενους.

Ωφελούμενοι του Γραφείου Απασχόλησης θα είναι:


  • μαθητές και νέοι που ολοκληρώνουν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και χρειάζονται συμβουλευτική για τα επόμενα βήματα σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης
  • φοιτητές που επιθυμούν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους
  • πτυχιούχοι και νέοι χωρίς εργασιακή εμπειρία
  • άνεργοι (πρόσφατα ή μακροχρόνια) που επιδιώκουν την επανένταξη στην αγορά εργασίας
  • άτομα που προέρχονται από ειδικές κοινωνικές ομάδες
  • καλλιτέχνες και άνθρωποι των τεχνών στην αρχή της πορείας τους
  • νέοι επιχειρηματίες για την πληροφόρηση και την χρηματοδοτική στήριξη τους
  • επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Αιγάλεω και στην ευρύτερη περιοχή


Άμεση Κοινωνική Ανάγκη

Η πρόταση αυτή αφορά άμεση ανάγκη για κάθε οικογένεια και θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για το Δήμο μας πέραν από παραταξιακές αντιλήψεις. Εξάλλου οι λύσεις για να κάνουμε το Αιγάλεω μία σύγχρονη, ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη για όλους είναι πάνω από κομματικές γραμμές.

Για αυτό τους λόγους τη δημοσιεύουμε και την καταθέτουμε στο Δημοτικό Σύμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω, ευελπιστώντας να ψηφιστεί η υλοποίηση της.

Οι υπογράφοντες:

Σταύρος Τασιόπουλος – Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος –  Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών

Μαίρη Παπαστρατή – Οικονομολόγος, Στέλεχος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού

Γιάννης Φράγκος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αιγάλεω

Γιώργος Τσεκούρας – Ιδρυτής Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, Ηλεκτρονικός Η/Υ & Τηλεπικοινωνίων

Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτου – Οικονομολόγος

Αντώνης Βλάχος – Μηχανολόγος Μηχανικός, στέλεχος ιδιωτικών επιχειρήσεων

Γιώργος Χίκας – Επιχειρηματίας στο χώρο της διασκέδασης, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων

Χάρης Ηλιόπουλος – Στέλεχος Αστικών Συγκοινωνιών

Ηλίας Βαΐου – Πολιτικός Μηχανικός τ.ε. - μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης  Δήμου Αιγάλεω

Σοφία Φωτεινάκη – Ηθοποιός

Ανδρέας Γεωργιλάκης – Τραγουδοποιός

Γιάννης Καφετζηδάκης – Μηχανολόγος Μηχανικός

Παναγιώτης Μπάφης – Αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης

Γεωργία Μπότσα – φοιτήτρια ΤΕΙ Πειραιά, εποχικός υπάλληλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου