Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Δημήτρης Καλογερόπουλος: Η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει σε «ακυβερνησία» τους Δήμους και θα ωφελήσει και τις «υπόγειες» συναλλαγές

 
Συνέντευξη παραχώρησε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του, δύο φορές
δήμαρχος Αιγάλεω, στην εφημερίδα το «Θάρρος». Είναι άξια προσοχής η απάντηση του για θέματα Αυτοδιοικησης.


-Με βάση τη μακροχρόνια εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς βλέπετε σήμερα τα πράγματα, εν όψει και των αλλαγών που δρομολογούνται από την κυβέρνηση;


Η καλύτερη εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Υπήρχαν, βέβαια, τότε και αρκετά λεφτά για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έδινε λύσεις και το οποίο είχε εφαρμόσει στο πλευρό του Π. Παυλόπουλου ένας εξαιρετικός υφυπουργός, ο αείμνηστος Θανάσης Νάκος. Θυμάμαι καλά ότι, μιλώντας με τον πρωθυπουργό εκείνης της περιόδου, Κώστα Καραμανλή, μας είχε διαμηνύσει ότι αν δεν έβρισκε τους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε θα προχωρούσε στην αλλαγή του «Καλλικράτη».
Λίγο πριν την ομιλία του στο Βελλίδιο, το Σεπτέμβριο του 2009 για τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης μας γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε 4.5 δις για την «τομή» στην αυτοδιοίκηση, τον μετέπειτα «Καλλικράτη».

Στη συνέχεια προέκυψαν οι εκλογές τις οποίες έχασε και η νέα κυβέρνηση, με υπουργό τότε τον πρώην δήμαρχο Πάρου, προχώρησε στον «Καλλικράτη», με τον οποίο έδωσε αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως χρήματα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και προβλήματα σε ευαίσθητες περιοχές. Η δε μείωση των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεπέρασε το 40% σε αντιδιαστολή με το σύνθημα της τότε κυβέρνησης «λεφτά υπάρχουν». Σήμερα δε, η μείωση έχει φθάσει στο 60%.
Καταλαβαίνετε ότι υπό αυτές τις συνθήκες σήμερα οι Δήμοι πρέπει να δίνουν μια καθημερινή «μάχη» για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες...

Όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική, αν αυτό εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε «ακυβερνησία» τους Δήμους και «κουμάντο» θα κάνουν ουσιαστικά οι μειοψηφίες, πράγμα που θα ωφελήσει και τις «υπόγειες» συναλλαγές.
Πολύ φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση, βλέποντας ότι δεν μπορεί να «ελέγξει» τους περισσότερους Δήμους της χώρας, θα προχωρήσει σ’ αυτή τη λύση δυστυχώς… Το ίδιο φοβάμαι ότι θα συμβεί και σε κεντρικό επίπεδο με το νέο εκλογικό νόμο. Οι Έλληνες δεν έχουμε νοοτροπία βορειοευρωπαϊκών χωρών, ούτε κουλτούρα συνεργασίας…

Εμείς παλαιότερα είχαμε προτείνει να βγαίνει ο Δήμαρχος με το 40% + από την πρώτη Κυριακή πράγμα που υλοποίησε ο Κώστας Καραμανλής. Είχαμε επίσης προτείνει , ο Δήμαρχος να διοικεί αντί για τα 3/5 , με το 50% +1 των συμβούλων, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί σε θέσεις διοίκησης και άξια στελέχη εκτός της παράταξης του … Δυστυχώς αυτό δεν πέρασε. Δεν καταλαβαίνω, αφού θα υπάρχει απλή αναλογική, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, από τη στιγμή δε που στη χώρα εκλέγεται κυβέρνηση με το 36%…

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο που προωθείται δεν είναι υπέρ της Αυτοδιοίκησης.

Η ανάπτυξη της χώρας περνά από την Αυτοδιοίκηση… Μια ανεξάρτητη, αποκεντρωμένη και αυτόνομη οικονομικά Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι θα είναι η λύση για πολλά από τα προβλήματα. Π.χ. θα μπορούσε ο περιβόητος «ΕΝΦΙΑ- ΦΜΑΠ» να πηγαίνει στους Δήμους, ώστε με διαφανείς διαδικασίες οι πολίτες να βλέπουν πού πάνε τα λεφτά τους και οι δήμαρχοι να μη γίνονται «επαίτες» για χρηματοδότηση στην κεντρική εξουσία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου