Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ


Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου, με μεγάλη χαρά, αίσθημα χρέους και τιμής, σε εκείνους που έπεσαν
για τη λευτεριά από ξένους και ντόπιους δυνάστες, ανακοινώνει την προσπάθεια να ξανασυσταθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας, το μαρτυρικό Χαϊδάρι.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα εγκαίνια του νέου Μουσείου ευελπιστούμε να συμπέσουν με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των 200 εκτελεσμένων του Μπλόκ 15 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την 1η Μάη.

Επιδιώκουμε, η δημιουργία του Μουσείου να αποτελέσει υπόθεση κάθε Χαϊδαριώτη, όπως υπόθεση όλου του λαού μας έγινε ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1940-1944. Ο αγώνας που έκανε η Εθνική Αντίσταση ήταν αγώνας παλλαϊκός και δίκαιος, πολύ σπουδαία παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Σε αυτή την πάλη, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας αναδείχθηκαν μέσα από τη φλόγα του κινήματος, σε ηρωικές μορφές του αγώνα κατά των Γερμανών, των Εγγλέζων και αργότερα των ντόπιων αστικών Κυβερνήσεων που αιματοκύλησαν την Αθήνα και κατέπνιξαν το απελευθερωτικό κίνημα. Στην Εθνική Αντίσταση, κορμός και εμψυχωτής της, ήταν οι Κομμουνιστές.
Ταυτόχρονα, αυτός ο δίκαιος αγώνας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πήρε πολύ μαζικά χαρακτηριστικά, κυριολεκτικά «αγκάλιασε» ολόκληρο το λαό, συμμετέχοντας σε αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες απλοί προοδευτικοί άνθρωποι όλων των ηλικιών από τα φτωχά λαϊκά στρωματά.

Στη σημερινή εποχή, που παραχαράσσεται η σύγχρονη ιστορία των αγώνων του λαού μας, που συκοφαντούνται οι αγώνες και διαστρεβλώνεται ο ρόλος, ο σκοπός και ο στόχος του ΕΑΜικού κινήματος, αυτό το εγχείρημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Έχουμε ηθική υποχρέωση στους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, που έδωσαν αυτόν τον αγώνα, μερικοί δίνοντας και τη ζωή τους για να μη σβήσει η μνήμη τους, να μεταλαμπαδεύσουμε την πείρα των αγώνων τους, να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια.

Καλούμε, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τις οικογένειες και τους απογόνους όσων έχουν φύγει από τη ζωή, τους φίλους που έχουν οποιαδήποτε στοιχεία να συμβάλλουν με προσφορά κειμηλίων, εγγράφων, φωτογραφιών, ρούχων, σκευών, όπλων ή οτιδήποτε άλλο αφορά την Εθνική μας Αντίσταση, σαν προσφορά στο μουσείο Χαϊδαρίου και στις νέες γενιές.

Η συγκέντρωση του ιστορικού πολιτικού υλικού, που έχει βεβαίως τεράστια συναισθηματική αξία για του απόγονους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μπορεί να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην κοινωνία του Χαϊδαρίου και στο νέο μουσείο.

Το νέο Μουσείο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους και βασανισμένους του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και του Μπλοκ 15, θέλουμε μέσα από το μουσείο να σμίξουμε ξανά συντρόφους και αγωνιστές μέσα από τα εκθέματά τους, να αναδείξουμε το πείσμα τους και το δίκαιο αγώνα τους, τον απαράμιλλο ηρωισμό, να εμπνεύσουμε το λαό μας για τους νέους αγώνες που θα έρθουν.

Επικοινωνία - Τρόποι παράδοσης υλικών
Την απόφασή σας να προσφέρετε αρχειακό υλικό για τον εμπλουτισμό του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Χαϊδαρίου μπορείτε να υλοποιήσετε με τους παρακάτω τρόπους:
1. Πρωτότυπα ντοκουμέντα και άλλα αντικείμενα μπορούν να παραδίδονται στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρατάρχου Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως 2), στον 3ο όροφο στο Γραφείο Τύπου ή στο Γραφείο του Αντιδημάρχου Παιδείας- Πολιτισμού κ. Καραγιάννη. Έχει ξεχωριστή σημασία για το Μουσείο η παράδοση πρωτότυπων ντοκουμέντων ή αντικειμένων.
2. Ψηφιακά αντίγραφα των πρωτοτύπων μπορούν να αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: d.haidari2014@gmail.com με όλα τα στοιχεία του κατόχου(ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και email). Παρακαλούμε τα ψηφιακά αρχεία να έχουν όνομα που να περιγράφει με σαφήνεια το περιεχόμενό τους. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που υπάρχουν εκτενείς πληροφορίες για ένα αρχειακό υλικό και δεν είναι δυνατό να τοποθετηθούν ως όνομα του ψηφιακού αρχείου του, να χρησιμοποιείται ως όνομα ψηφιακού αρχείου κάποιος σύντομος κωδικός και σε συνοδευτικό έγγραφο να αντιστοιχίζεται στον κωδικό η εκτενής περιγραφή του υλικού. Τα έγγραφα και οι φωτογραφίες μπορούν να είναι σε μορφή αρχείων εικόνας (jpg, tif, png κτλ.), ή σε μορφή αρχείων pdf, ενώ τυχόν ηχητικά ντοκουμέντα ή βίντεο στις συνήθεις μορφοποιήσεις γι’ αυτό το είδος ψηφιακών αρχείων (mp3, wav, mp4, avi, mkv κτλ.). Τα έγγραφα που κάθε σελίδα τους είναι ξεχωριστό ψηφιακό αρχείο, παρακαλούμε να τοποθετούνται μέσα σε φάκελο (folder). Φάκελοι είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται και για την ομαδοποίηση εγγράφων που αποτελούν μια ενότητα.
Αν τα ψηφιοποιημένα αντίγραφα έχουν μεγάλο όγκο και δεν είναι εύκολο να σταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να παραδίδονται σε CD/DVD ή σε USB στικ μνήμης, στο Γραφείο Τύπου ή το Γραφείου του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Παιδείας στον 3ο Όροφο του Δημαρχείου.

Για τις παραδόσεις αρχειακών υλικών και για κάθε άλλο ζήτημα ή πρόβλημα σχετικά με την προσφορά αρχειακών υλικών, παρακαλούμε επικοινωνείτε τηλεφωνικά στον αριθμό 2132047342 (τηλ. Γραφείου Τύπου Δήμου Χαϊδαρίου) και στο 2132047216 (γραμματεία Αντιδημάρχου), από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. Εφόσον πρόκειται να παραδώσετε πρωτότυπα ντοκουμέντα και άλλα αντικείμενα στο Δημαρχείο, παρακαλούμε τηλεφωνείτε πάντοτε τουλάχιστον μια ημέρα νωρίτερα, για να ενημερώσετε σχετικά.
Κάθε προσφορά καλό είναι να συνοδεύεται από όσο γίνεται καλύτερη τεκμηρίωση του υλικού, με πληροφορίες για τον κάτοχο ή δημιουργό του υλικού, την ιστορική διαδρομή διαφύλαξης – διάσωσής του και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε σημαντικό γύρω απ’ αυτό. Επίσης είναι απαραίτητο, να δίνονται στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο ή/και email), ώστε αν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε μαζί σας για αναζήτηση συμπληρωματικών πληροφοριών και διευκρινήσεις. Οι πληροφορίες για τα αρχειακά υλικά και τα στοιχεία επικοινωνίας, παρακαλούμε να δίνονται σε γραπτή μορφή (ψηφιακού αρχείου κειμένου, έντυπη, ή - αν δε γίνεται αλλιώς - χειρόγραφη).

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου