Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω


Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγάλεω, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016.

Παραθέτουμε την εισήγηση του Δημάρχου Αιγάλεω:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός του 2017 του Δήμου μας, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο:

1. Την οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας μετά από την άσκηση 6 και πάμε για 7ο χρόνο, νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, μείωσης του κοινωνικού κράτους και εσωτερικής υποτίμησης, παρά τις προσπάθειες ανάσχεσης της τελευταίας περιόδου.

Αποτέλεσμα, σταθεροποίηση στο -65% των κρατικών επιδοτήσεων του 2009, για την Αυτοδιοίκηση, με τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό επιφέρει στην παροχή κοινωνικού έργου και υπηρεσιών προς την τοπική κοινωνία, που βιώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σε ανεργία, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό και αδυνατεί να εκπληρώσει ακόμα και τις υποχρεώσεις του και προς τον Δήμο.

Ενώ και οι πόροι στον προϋπολογισμό του 2017, είναι κατά 9% λιγότερο (-220 εκ. €) λόγω τερματισμού απόδοσης των παρακρατηθέντων 1997-2004. Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσουμε τουλάχιστον την περυσινή απόδοση αλλά και συμφωνία για τα νέα παρακρατηθέντα σε επενδυτικό πρόγραμμα σύγκλισης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

2. Την θετική αποτίμηση - και δεν θα κάνω απολογισμό, το κάναμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Οκτώβριο, υπάρχει στο site του Δήμου (aigaleo.gr) - των προσπαθειών της Διοίκησης και των εργαζομένων αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, που συναινεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασκούμενων πολιτικών. Προσπάθειες που ανοίγουν παράθυρο ελπίδας και προοπτικής.

Θετική αποτίμηση και προοπτική που είναι εμφανής στην :

· Βελτίωση των οικονομικών του Δήμου

14.490.000 €, το χρηματικό υπόλοιπο.

625.445 €, έσοδα από κινητή και ακίνητη περιουσία (αύξηση τόκων)

ελαχιστοποίηση των οφειλών προς εργαζομένους και προμηθευτές.

Μια βελτίωση που υπήρξε, παρά τις μειώσεις τελών σε κατοικίες και επιχειρήσεις (τα μικρότερα τέλη της περιοχής), λόγω οργανωτικών αναδιαρθρώσεων, που έφεραν λειτουργίες βελτίωσης, εξοικονόμηση πόρων (ΔΕΗ), επίλυση χρόνιων προβλημάτων και καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών.

Από την άλλη έχουμε:

· αύξηση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς επιπλέον επιβάρυνση με διεύρυνση μάλιστα των απαλλαγών για κοινωνικούς λόγους.

· εκκίνηση των έργων της περιφέρειας αλλά και τον μεγάλο αριθμό εγκρίσεων έργων και μελετών που θα αλλάξουν την πόλη.

· δυνατότητα δανειοδότησης, με ευνοϊκούς όρους από ΕΤΕΠ και ΤΠΔ, για την ουσιαστική ανανέωση του στόλου μας σε καθαριότητα κυρίως και συνεργεία.

· δρομολόγηση αγοράς οικοπέδων.

· συμμετοχή στο ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ με ένταξη έργων σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα.

· δυνατότητα βελτίωσης της καθημερινότητας, με σταδιακή αργή μεν αλλά διαρκή, αποκατάσταση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων στις κοινωνικές υποδομές της πόλης (Αθλητικά κέντρα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά κτήρια, σχολεία κ.α.).

· αύξηση όλων των κωδικών συντήρησης και των παρεμβάσεων των υπηρεσιών αλλά και των συμπληρωματικών εργολαβιών (κλαδέματος και πλακοστρώσεων).

3. Γιατί αποτυπώνεται, αχνά αλλά διακριτά, η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της πόλης (που εκφράζεται κατά βάση στο Επιχειρησιακό), στη νέα φάση της μεταβιομηχανικής εποχής του Αιγάλεω που έχει επίκεντρο τον Ελαιώνα, το Μπαρουτάδικο και την Ιερά Οδό (ΟΧΕ, ΚΣΥΛ, χώροι ΔΕΗ και ΟΤΕ).

4. Γιατί καταγράφει την πολιτική βούληση για τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών (αύξηση: του αριθμού μόνιμου προσωπικού, των κωδικών μισθοδοσίας, των υπερωριών, των δημοτικών δομών και δράσεων των κοινωνικών παροχών κλπ)

Γι’ αυτούς τους λόγους και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ο προϋπολογισμός του Δήμου μας αποτυπώνει στοιχειωδώς και κοινωνικό πρόσημο και αναπτυξιακή προοπτική και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο του Αιγάλεω.
  • Γραφείο Τύπου Δήμου Αιγάλεω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου