Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Θοδωρής Σπηλιόπουλος: " Κυλικειο "αντι για κυλικειο στο Διομηδειο Βοτανικο κηπο

Δήλωση του Θοδωρή Σπηλιόπουλου (επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ σε ΔΡΑΣΗ» και Δημοτικός Σύμβουλος)

Για το Κυλικείο στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους
Για το θέμα της λειτουργίας του «κυλικείου» ερωτώ στη τελευταία σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο 17/12/2015.( Αντιγράφω από τα πρακτικά):

  • Θοδωρής Σπηλιόπουλος Κυριε Προεδρε....

"Ένα ζήτημα που θέλω να απαντήσει ο Δήμαρχος και όχι κάποιος άλλος, έχει σχέση, με το καθεστώς λειτουργίας (του κυλικείου) στο Βοτανικό Κήπο. Εμείς και άνθρωποι απ’ την παράταξή μας, προχώρησαν σε ορισμένες ενέργειες.... (ελέγχου του καθεστώτος λειτουργίας). Θα ήθελα να ξέρω ποιο είναι αυτή τη στιγμή το καθεστώς λειτουργίας του κυλικείου και πόσο έχει προσαρμοστεί με βάση τις σύννομες διατάξεις και βέβαια με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρομαι στο ότι υπήρχε μια διαμάχη όσον αφορά το από πού παίρνει άδεια ή όχι.
  • Απάντηση Δημάρχου
Για το Βοτανικό Κήπο (το κυλικείο) δεν έχει πάρει άδεια από εμάς. Και εμείς σαν Δημοτική
Αρχή έχουμε καλέσει δεκάδες φορές την αστυνομία για να κάνει έλεγχο σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας...."

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ, ιδρυτικό μέλος του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ , ιδρυτικό μέλος της παράταξης και μέλος της γραμματείας της δημοτικής κίνησης από το 1996 έως σήμερα "ασχολείται", μεθοδικά και επί της ουσίας. Με ερωτήσεις στις δημόσιες αρχές , με κείμενα σχετικά και παρεμβάσεις του γραπτές προς όλους τους αρμοδίους φορείς.
[Τελευταιες σχετικές αναρτήσεις:
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. http://xpolis.blogspot.gr/2016/07/blog-post.html
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ http://www.naturefriends.gr/2016/07/blog-post_19.html]

  • Για εμάς το θέμα της λειτουργίας του κυλικείου έχει τουλάχιστον τέσσερις διαστάσεις που πρέπει να ελεγχθούν:
Διαφάνειας – Δικαιοσύνης/ Ισονομίας – Δημοκρατίας:
  • Κατά τη γνώμη μας το κυλικείο λειτουργεί με διαφορετικούς όρους απ’ ότι βγήκε στο διαγωνισμό όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας, την έκταση που καταλαμβάνει, τα προϊόντα που προσφέρει.
Αν κάποιος συγκρίνει τους όρους του ενοικιαστηρίου που αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και πως λειτουργεί σήμερα το κυλικείο θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν σημαντικές παραβάσεις που είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
  • Άδεια λειτουργίας:
Υιοθετούμε τη θέση της Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου και της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με την οποία το κυλικείο θα πρέπει να λειτουργεί με άδεια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που να έχει εκδοθεί νομίμως από το Δήμο και όχι με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

  • Υπαίθρια Δασική Ψυχαγωγία:
Από τη στιγμή που η Διοίκηση του Βοτανικού Κήπου Διομήδους εγκρίνει τη «… λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών – Κυλικείου…» και επικαλείται την Υ.Α. 66102/ 1995 (ΦΕΚ 170β, 14/03/1995) οφείλει να γνωρίζει το άρθρο Δ ’Επιτρεπόμενα έργα, α/α 15: «Η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται σαν αναψυκτήρια, μη επιτρεπομένης της λειτουργίας τους μετά τη δύση του ηλίου ή σε καθαρά επιχειρηματική βάση.»
  • Ποιος διοικεί πραγματικά το Βοτανικό Κήπο Διομήδους:
Το ερώτημα αυτό που απασχολούσε την τοπική κοινωνία τουλάχιστον για ένα χρόνο έγινε εντονότερο με το δημοσίευμα της εφημερίδας της Χίου με τίτλο
«ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΙΩΤΩΝ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ» http://www.politischios.gr/koinonia/etsi-leitoyrgoyn-oi-botanikoi-kipoi

  • Για τους τέσσερις ανωτέρω λόγους το «Κοινωφελές Ίδρυμα ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ» και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους τα ερωτήματα και τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Χαϊδαρίου και των πολιτών που ασκούν δημόσιο έλεγχο και να συνεργαστεί μαζί τους έτσι ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και να γίνουν «θεραπευτικές» κινήσεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου