Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Kαμπάνια για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών, με ένα πλαίσιο δράσεων Δήμου Πετρούπολης για το 2016

Στην 2η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, συζητήθηκε το θέμα των ναρκωτικών.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Σασσάνης Σπύρος, Κοινωνιολόγος – Στέλεχος Πρόληψης στο
Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας «ΦΑΕΘΩΝ».

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να ξεκινήσει μια καμπάνια για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών, με ένα πλαίσιο δράσεων και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Διοίκησης του Δήμου, για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες.
  • Η ενημέρωση με στόχο τη γνώση αποτελεί ένα κομμάτι της πρόληψης και είναι παράγοντας άκρως απαραίτητος στον πόλεμο αυτό. 
Η πρόληψη δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών ή μόνο των ειδικών, αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η πρόληψη είχε και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής και στη θετική στάση ζωής δεν χωρούν εξαρτήσεις και φοβικά σύνδρομα.
  • Για να καταλήξουμε στη βασική φιλοσοφία για το θέμα των ναρκωτικών, πήραμε υπόψη μας τις μελέτες διεθνών οργανισμών (όπως του ΟΗΕ), τη φιλοσοφία και την πείρα των στεγνών προγραμμάτων της Ελλάδας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, Κέντρων πρόληψης), αλλά και τη δική μας συνεργασία με φορείς όπως το Κέντρο πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ και το ΕΣΥΝ, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και δράσεις στην Πετρούπολη. 
Υποστηρίζουμε λοιπόν την άποψη ότι το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές αιτίες, το οποίο όμως παράγεται και αναπαράγεται στο σάπιο υπόβαθρο που δημιουργούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγών και η ακραία κοινωνική ανισότητα.
  • Όσο λοιπόν προχωράει η κρίση και οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, τόσο θα διογκώνεται το τραγικό πρόβλημα της χρήσης ουσιών. Δεν είναι μόνο η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα, η σχολική διαρροή, οι οικογενειακές σχέσεις που δοκιμάζονται από την οικονομική πραγματικότητα και δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε ιδιαίτερα οι νέοι να παγιδεύονται στη χρήση ναρκωτικών και να τραβούν το δρόμο της αποξένωσης από τον εαυτό τους και την κοινωνία, με ολέθρια αποτελέσματα για όλους.
Το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ, Lochan Naidoo, σχετικά με τον έλεγχο των ναρκωτικών στην Ετήσια Έκθεση για το 2014, είναι χαρακτηριστικό: «H έκθεση αναλύει παράγοντες που αναφέρονται στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς παράνομων ουσιών μπορεί να αποδειχτούν μάταιες, εάν οι κοινωνικοοικονομικές παράμετροι από τις οποίες εκκινεί το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα και βιώσιμο τρόπο από τις κυβερνήσεις».
  •  Όσο και αν αληθεύει όμως η παραπάνω διαπίστωση, άλλο τόσο ισχύει το ότι στα πλαίσια αυτής της κοινωνίας υπάρχουν δράσεις που είναι σε σωστή κατεύθυνση και δίνουν απαντήσεις για την αντιμετώπιση του τραγικού ομολογουμένως προβλήματος των ναρκωτικών. 
Ο ρόλος μας ως Δήμος είναι να διευρύνουμε αυτές τις δράσεις, κυρίως στο πεδίο της ενημέρωσης και της πρόληψης, αλλά και να παρέμβουμε στο επίπεδο των ανθρώπινων αναγκών, με βασικό πρόταγμα την χειραφέτησή τους, αλλά και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους.
  • Ο Δήμος Πετρούπολης θα προσθέσει τη δική του φωνή και θα συμπορευθεί μαζί με αυτούς που σταθερά δεν συμβιβάζονται με όλα τα ναρκωτικά, με αυτούς που το παλεύουν και πιστεύουν ότι η ουσία του ανθρώπου είναι η κοινωνία και η ίδια η ζωή, απελευθερωμένη από οποιαδήποτε ουσία τον χειραγωγεί και τον υποδουλώνει. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ Συνεργασία με ΦΑΕΘΩΝ. 
Επιθυμία μας είναι να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης σε όλα τα σχολεία της Πετρούπολης, που να αφορούν μαθητές, καθηγητές, γονείς. Σε αυτά τα πλαίσια ο Δήμος μας μπορεί να υποστηρίξει δράσεις στα σχολεία, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Συνεργασία με ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ, φορείς με τους οποίους μπορούμε να υπογράψουμε πρωτόκολλο συνεργασίας, για να έχουμε συνεχή ενημέρωση για τα αιτήματα θεραπείας από κατοίκους της πόλης μας, καθώς και στατιστικά του προφίλ τους (ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, κ.ά.).
  • Έτσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις παρεμβάσεις μας και παράλληλα να είμαστε στη διάθεσή τους, μέσω της Υπηρεσίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου μας.Θεματικές ημερίδες από ΦΑΘΩΝ, ΕΣΥΝ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ– για γονείς (π.χ. ειδικές συζητήσεις για τις σχέσεις με παιδιά σε παιδική και εφηβική ηλικία) και για αθλητικά σωματεία (π.χ ο ρόλος του αθλητισμού στην πρόληψη). Θεματικές ημερίδες για μαθητές (μέσα στα σχολεία με ειδικά διαδραστικά παιχνίδια για μαθητές για τις εξαρτήσεις) και για εκπαιδευτικούς (π.χ ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη). Έκθεση ζωγραφικής και διαγωνισμός για φιλοτέχνηση αφίσας του Δήμου από νέους γραφίστες της πόλης ή από τα τμήματα ζωγραφικής του Δήμου, που θα σχετίζεται με τα ναρκωτικά (π.χ διαγωνισμός αφίσας, με θέμα “ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ”).

Συνθήματα σε σχολεία και αθλητικούς χώρους του Δήμου. Μπορεί να αξιοποιηθεί ομάδα με μαθητές ΕΠΑΛ που κάνουν graffiti και με θεματολογία σχετική με τα ναρκωτικά σε σχολεία – γήπεδα – πλατείες της πόλης. Τα graffiti αυτά μπορούν να γίνουν και αφίσες του Δήμου για να μπουν σε κεντρικά σημεία της πόλης ή στις στάσεις των λεωφορείων. Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, συγκροτήματα από θεραπευτικές κοινότητες, μαθητικά συγκροτήματα ή συγκροτήματα της πόλης. Αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ παλαιμάχων και απεξαρτημένων.Θεατρικές παραστάσεις από μαθητικές ομάδες, που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Πέτρας, καθώς και διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους από τα σχολεία της πόλης (με προβολή τους από το θερινό σινεμά Πετ/πολης). Για φοιτητές και μεταπτυχιακούς. Πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες που να σχετίζονται με τα ναρκωτικά και την τοπική κοινωνία που μπορεί να τα αξιοποιήσει ο Δήμος. Αυτό δένει τον νέο επιστήμονα με τον Δήμο και τον βοηθά να αισθάνεται ότι μπορεί να θέσει την επιστημονική του γνώση στις ανάγκες της πόλης του.
Άλλες δράσεις που θα προταθούν από τους φορείς.
  • Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι κοινή και ο αγώνας είναι διαρκής, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μοίρα του καθενός μας είναι δεμένη με τη μοίρα των άλλων. Τα ναρκωτικά δεν είναι θέμα των χρηστών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι αγώνας όλων και του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Απαιτείται γνώση, επαγρύπνηση και δράση πριν χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Η διαπίστωση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η συνδρομή όλων μας στην καταπολέμησή του. Αυτή η μάχη δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών. Και δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τη γνώση και την επαγρύπνηση ολόκληρης της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου