Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 210 δισ. ευρώ «πνίγουν» τον ιδιωτικό τομέα


Στο αστρονομικό ποσό των 150 δισ ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, απειλώντας αφενός την ύπαρξη των ίδιων των εταιρειών, του
χρηματοπιστωτικού συστήματος και αφετέρου το σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Όπως γράφει η Καθημερινή επικαλούμενη υπολογισμούς της ΕΣΕΕ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων ανέρχονταν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2016:Σε 58,5 δισ προς την εφορία, 3,7 δισ προς τα τελωνεία, 27,4 δισ ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (τα 15,35 δισ είναι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και έχουν μεταβιβασθεί στα ΚΕΑΟ για την αναγκαστική είσπραξη τους) και 60 δισ ευρώ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές –εν μέρει λόγω και της κουλτούρας μη πληρωμών προ κρίσης σε συνδυασμό με την αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους– ακυρώνει επί της ουσίας την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη, καθώς στερεί σημαντική ρευστότητα από το κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις οφειλές των νοικοκυριών προς Δημόσιο και τράπεζες, συνολικά το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 210 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου