Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου & Ευτυχία Παναγιώτου - Η εκδήλωση στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Με τα λόγια (γίνεται)

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην τέταρτη εκδήλωση του πέμπτου κύκλου τους, παρουσιάζουν την συνάντηση δύο ποιητριών
διαφορετικής γενιάς: της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου και της Ευτυχίας Παναγιώτου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Οι δύο ποιήτριες θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.

Το πρώτο βιβλίο ποίησης της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου [1], Τα άλογα του Μυροβλήτου εκδόθηκε το 1974• το πιο πρόσφατο και δέκατο τρίτο, Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης, το 2014. Το 2008, της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τον Λιμό. Έχει επίσης μεταφράσει αρχαίους Έλληνες ποιητές. Το πρώτο ποιητικό βιβλίο της Ευτυχίας Παναγιώτου [2], μέγας κηπουρός εκδόθηκε το 2007. Ακολούθησαν η Μαύρη Μωραλίνα (2010) και οι Χορευτές (2014). Έχει επίσης μεταφράσει ποιήματα της Anne Sexton κ.ά..
[1] Σε μεγάλες σταγόνες η βροχή διαιρέθηκε.
Κάθε μια την κρεμάει με τάξη
Στην ορφάνια του το δέντρο του κήπου.
Η γυναίκα που θα είχε την όψη μου,
Αν τα νερά δεν μου έριχναν παπλώματα,
Περνάει μ’ έναν πόνο στα πλευρά
Αφήνοντας πατημασιές από ζυμάρι.
    [2] Ο συριγμός μακρόσυρτος, θα τον ακούς,
από το φάρυγγα του διαδρόμου.
Μια παιδική φωνή ψηλώνει, σβήνει στο φα·
τρομώδη δάχτυλα τη σαβανώνουν.
Θ' ακούς και ψιθυρίσματα, υγρά κι αλλόκοτα, τις νευρικές σελίδες που γυρνούν,
τον παφλασμό των λερωμένων
υφασμάτων.

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα, όπως στην Emily Dickinson τον Μάρτιο 2013 και τον Δεκέμβριο 2015, στα πέραν των 154 'αναγνωρισμένων' ποιημάτων του Καβάφη τον Δεκέμβριο 2013, στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014, στην Elizabeth Bishop τον Μάρτιο 2015.

www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai , http://metalogiaginetai.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου