Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σε ποια ηλικία κάνουν σεξ οι έφηβοι σήμερα

  • Η ηλικία της πρώτης φοράς
Η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής αλλάζει με τις εποχές και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικά φαινόμενα. Πριν από μερικές δεκαετίες και σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία 1960 – 1970 η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής ήταν για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης γύρω στα δεκαέξι (16) χρόνια. 
  • Η δεκαετία αυτή συμπίπτει χρονικά με τα χρόνια της λεγόμενης «σεξουαλικής επανάστασης».
Όμως οι σημαντικές κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών και η εμφάνιση θανατηφόρων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων τα τελευταία είκοσι χρόνια αύξησαν τη μέση ηλικία της πρώτης φοράς στο σεξ στα δεκαοκτώ (18) χρόνια περίπου.

  • Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι έφηβοι σήμερα δεν αντιμετωπίζουν το σεξ σαν θέμα ταμπού και η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής έχει πέσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics δείχνει ότι ευτυχώς η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή.
  • Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα που αφορούσαν σε 3.242 γυναίκες και 3.104 άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1984 και 1993. Όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πότε έκαναν για πρώτη φορά σεξ. Οι κοπέλες ερωτήθηκαν επίσης εάν η πρώτη τους σεξουαλική επαφή ήταν συναινετική.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό για το σεξ πριν τα 12 χρόνια της ζωής ήταν αρκετά μικρό. Λιγότερο από το 1% των γυναικών και το 2,5% των ανδρών δήλωσε πως έκανε σεξ πριν από αυτήν την ηλικία.
  • Από τα 12 και μετά, τα ποσοστά αρχίζουν σταδιακά να ανεβαίνουν. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι τα αγόρια κάνουν σεξ νωρίτερα από τα κορίτσια, όμως όσο πλησιάζουν την ηλικία των 20 τα ποσοστά είναι σχεδόν τα ίδια για τα δύο φύλα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όσο μικρότερη ήταν η κοπέλα την πρώτη φορά που έκανε σεξ, τόσο πιθανότερο ήταν η πράξη να μην είναι συναινετική.


Αν και τα αποτελέσματα της μελέτη είναι καθησυχαστικά, ένας σημαντικός περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν άλλες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας πέρα από την ερωτική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου