Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Δανία κλείνει τα σύνορα και κατάσχει τα τιμαλφή των προσφύγων


Τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση της Δανίας, έλαβε μια απόφαση που ψήφισε το Κοινοβούλιο της χώρας, σύμφωνα με την οποία θα κατάσχονται τιμαλφή και αντικείμενα αξίας που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες για να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων τους.

  • Σύμφωνα με την απόφαση η αστυνομία της Δανίας έχει δικαίωμα να προχωρά σε ελέγχους στα προσωπικά είδη που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες και να κατάσχουν, τα επιπλέον και «περιττά». Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι πρόσφυγες επιτρέπεται να κρατούν ανά άτομο 440 δολάρια σε μετρητά, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα φορητό υπολογιστή, ένα ρολόι και κάποια προσωπικά αντικείμενα όπως τιμαλφή όπως είναι τα δαχτυλίδια γάμου. Όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα, πρέπει να κατάσχονται.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Politiken, ενώ στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή τον Δεκέμβριο η πρόταση έλαβε ευρεία πλειοψηφία. Ενδεικτικό της αντιμετώπισης του ζητήματος είναι η δήλωση του Νάσερ Κάντερ, Επιτρόπου Μετανάστευσης του Συντηρητικού Κόμματος της Δανίας. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Είναι απαράδεκτο για τους Δανούς φορολογούμενους να πληρώνουν για αιτούντες άσυλο που μεταφέρουν μαζί τους πλούτο». Από την πλευρά του την επιλογή της κυβέρνησης υποστήριξε και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της Δανίας Σεράντ Πιντ, λέγοντας ότι «τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθεί το κόστος των προσφύγων».

  • Η κυβέρνηση της Δανίας όμως δεν έμεινε εκεί: Στις αρχές του χρόνου αποφάσισε την επιβολή ελέγχων στα σύνορά της παρότι ανήκει στη ζώνη Σένγκεν. Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, που εξελέγη με ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε και μέτρα κατά των προσφύγων ανακοίνωσε ότι ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, προκειμένου να ελεγχθεί η είσοδος μεταναστών. «Είναι μια αντίδραση σε μια σουηδική απόφαση. Δεν χαιρόμαστε καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας την ελεύθερη μετακίνηση μια από τις βασικές αρχές της συνθήκης Σένγκεν.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση της Δανίας δημοσίευσε διαφημιστικές καταχωρίσεις σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου, προειδοποιώντας τους επίδοξους πρόσφυγες ότι λαμβάνει μέτρα για την περικοπή των επιδομάτων των αιτούντων άσυλο στη χώρα.

  • Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Δανίας, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα διπλασιάστηκε το 2014 συγκριτικά με το 2013, από 7.557 σε 14.815. Από τις 14.815 αιτήσεις εγκρίθηκαν λιγότερες από τις μισές, δηλαδή 6.110. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες αιτούντων άσυλο το 2015 ήταν υπήκοοι της Συρίας και της Ερυθραίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου