Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Βαγγέλης Ντηνιακός: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό κρίνοντας ανεπαρκέστατο το έργο σας μέχρι σήμερα

  • «Όχι» στον Προϋπολογισμό του Δήμου, με κριτική και (Βασικά σημεία της τοποθέτησής του κατά τη συνεδρίαση για την προτάσεις, από τον Βαγγέλη Ντηνιακό ψήφιση του Προϋπολογισμού.

O προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης της λειτουργίας του Δήμου για τη νέα χρονιά. 
Περιλαμβάνει τον λεπτομερή προγραμματισμό της Διοίκησης του Δήμου και τα οικονομικά στοιχεία για την υλοποίησή του. 
  • Αντιλαμβανόμαστε ότι με την οικονομική κρίση που βιώνουμε και τη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. 
Ωστόσο με καλή διαχείριση, σωστές προτεραιότητες και με αξιοποίηση δυνατοτήτων μπορούν να γίνουν πολλά και σημαντικά πράγματα. 
  • Επισημαίνουμε την μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του προϋπολογισμού, που είναι απόδειξη διοικητικών αδυναμιών, αλλά και την έλλειψη διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες, που είναι βασικό στοιχείο έλλειψης δημοκρατικότητας. 
Ακόμα διακρίνουμε μια προχειρότητα στην κατάρτισή του καθώς στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται απολογιστικά, συγκριτικά στοιχεία των δύο πρώτων τριμήνων ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2015.
Τέλος, ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των συνεχών αναμορφώσεων του προϋπολογισμού το οποίο είναι απόδειξη προχειρότητάς του και εικονικότητάς του.
  • Παρατηρήσεις επί των εσόδων
 Παρά τις συνεχείς αναφορές της σημερινής Διοίκησης περί μείωσης των ανταποδοτικών τελών το ποσό στον κωδικό στ’ ανταποδοτικά τέλη είναι αυξημένο. Αυτό σημαίνει ότι θα εισπράξετε τελικά περισσότερα τέλη καθαριότητας από τους δημότες.
 Τα τέλη χρήσεως κοινοχρήστων χώρων, παρ’ ότι και γι’ αυτά μιλούσατε για μειώσεις, παρά την οικονομική κρίση, τα διατηρείτε στα ίδια ύψη χωρίς να αποδέχεστε καν την πρόταση μας για την μείωση τουλάχιστον στα τέλη των περιπτέρων.
 Οι εισφορές των δημοτών (κολυμβητήριο, παιδικοί σταθμοί, πνευματικό κέντρο κλπ.) εξακολουθούν να προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν κανονικά ενώ μιλούσατε ως Δημοτική Αρχή ακόμη και για κατάργησή τους.
 Σε ό,τι αφορά τη μίσθωση των δημοτικών καταστημάτων (αναψυκτήρια) συνεχίζετε, όπως φαίνεται από την προβλεπόμενη είσπραξη των ενοικίων, την πολιτική των προκατόχων σας παρά την παλιά σας θέση για λειτουργία τους από τον Δήμο.
 Σχετικά με τις οφειλές τρίτων προς τον Δήμο το ποσό εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό και αυτό δείχνει ότι καμία αντιμετώπιση δεν προβλέπεται για όσους χρωστάνε μεγάλα χρηματικά ποσά στον Δήμο.
Αλήθεια τι κάνετε σε σχέση με αυτό;
  • Παρατηρήσεις επί των εξόδων
 Βλέπουμε θετικά το γεγονός ότι πολλές από τις δαπάνες προορίζονται για αγορά εξοπλισμού στην καθαριότητα. Η αγορά του πλυντηρίου κάδων πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Η κατάσταση στην πόλη από πλευράς καθαριότητας δεν πάει άλλο, έχει γίνει αφόρητη.
 Για τον εορταστικό στολισμό προβλέπεται το ελάχιστο ποσό των 1.000 ευρώ, ποσό που δεν ανταποκρίνεται στις εορταστικές ανάγκες της πόλης και ιδιαίτερα για τη στήριξη της τοπικής αγοράς την περίοδο των εορτών.
 Προβλέπεται μεγάλος αριθμός προσλήψεων έκτακτου και εποχιακού προσωπικού. Άλλο ένα θέμα που στο παρελθόν είσαστε σφόδρα αντίθετοι και καταψηφίζατε και τώρα το υιοθετείτε και μάλιστα, στην πράξη, το διευρύνετε με μεγάλο αριθμό τέτοιων προσλήψεων.
 Ακόμα εισηγείστε επιχορήγηση προς την Δημοτική Επιχείρηση, για εμάς καλώς, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της ωστόσο θυμίζουμε την θέση σας στο παρελθόν για κατάργηση της Δημοτικής επιχείρησης θεωρώντας την προθάλαμο ιδιωτικοποίησης του Δήμου. Θα μας ενδιέφερε τελικά να μας πείτε, γιατί κάτι τέτοιο από τον προϋπολογισμό δεν φαίνεται, ποιες δικές σας προτάσεις κάνετε σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις; Υπάρχει κάτι που αλλάξατε; Κάτι νέο; Κάτι καινοτόμο; Κάποια δική σας ιδέα; Εμείς πάντως δεν βλέπουμε πουθενά κάτι τέτοιο.
  • Μερικές προτάσεις μας
 Ως παράταξη «Χαϊδάρι ξανά» ασκώντας δημιουργικά τον ρόλο μας έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλίες για το Στρατόπεδο και την απόδοσή του στον λαό της πόλης μας και τη Δυτική Αθήνα και δεν κατανοούμε την ενόχλησή σας γι’ αυτό. Μακάρι να κηρυχθεί ιστορικός τόπος και να αποδοθεί εν τέλει επί των ημερών σας - εμείς δεν έχουμε μικρόψυχη λογική στα θέματα αυτά. Χαιρόμαστε που κάποια πράγματα έχουν προχωρήσει ή έχουν αλλάξει θετικά χάρη και στη δική μας παρέμβαση. (βλ. ιστορία παλαιού δημαρχείου). Δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά κάποια θέματα. Καταλάβετε ότι κάποιοι διαφέρουν, δεν είναι όλοι ίδιοι.
 Η πόλη είναι σκοτεινή. Θεωρούμε προτεραιότητα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντικατάστασης και επέκτασης του φωτισμού, αυτοτροφοδωτούμενο μάλιστα, για λόγους ασφάλειας των δημοτών αλλά και οικονομίας στον Δήμο.
 Για το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας πιστεύουμε ότι ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα βελτιώσει άμεσα και αισθητά την καθαριότητα στην πόλη και θα μειώσει το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων. Ακόμη η χρήση του τεμαχιστή κλαδιών θα βοηθήσει ιδιαίτερα αυτή την προσπάθεια.
 Οι δημοτικές επιχειρήσεις και μάλιστα αυτές που ήδη δεν λειτουργούν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από συνεταιριστικές ομάδες άνεργων νέων δημοτών. Αυτό άλλωστε είναι στα πλαίσια όσων λέγατε στο παρελθόν. Τώρα όμως που είστε Διοίκηση δεν βλέπουμε καμία τέτοια πρότασή σας.
 Για τη στήριξη της τοπικής αγοράς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και καμία πρωτοβουλία σας. Για μας είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και χρειάζεται μια ολοκληρωμένη τεχνική και αισθητική παρέμβαση αναβάθμισης.
 Το μεγάλο θέμα της ακτής του Σκαραμαγκά δεν το αγγίζετε καθόλου ενώ είναι ένα σπουδαίο στοιχείο της ταυτότητας της πόλης μας που η επαναφορά του θα είναι καθοριστική για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
 Η επιλογή σας για Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο Γύζη δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το κτίριο Γύζη έχει συνδεθεί με τα σπουδαία ευρήματα των έργων του ζωγράφου. Η θέση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης οφείλει να βρίσκεται στον φυσικό του χώρο, στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για το θέμα, όμως η ενέργειά σας αυτή είναι βιαστική και παρορμητική.
 Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθούν τα μέγιστα. Παρ’ ότι δεν το πιστεύετε, όπως πολλές φορές το έχετε δηλώσει στο παρελθόν, πρέπει να το κάνετε, γιατί διαφορετικά θα χαθούν αναγκαία έργα για την πόλη. Κι εδώ υπάρχει το παράδειγμα άλλων δήμων που έχουν ωφεληθεί πολύ σημαντικά.
 Για τα έργα όπως ξέρετε χρειάζονται μελέτες και διεκδίκηση χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια μας ενημέρωσε ότι δεν έχετε μελέτες να καταθέσετε για ν’ απορροφήσετε τα 2 εκ. που προορίζονταν για το Παλαιό Δημαρχείο. Εσείς λέτε ότι έχετε. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών. Αναδεικνύουμε όμως το θέμα ώστε κάποιοι να πιεστούν και να δουλέψουν για να ωφεληθεί η πόλη μας.
 Τα κομματικά πανό στο δημαρχείο και η κομματικοποίηση του Δήμου δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Ασχοληθείτε επιτέλους με τα προβλήματα του Δήμου! Η πόλη έχει σοβαρά προβλήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίσετε. Διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.
  • Δεν ζητάμε υπερβολές, ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Ζητάμε όμως το εφικτό. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό κρίνοντας ανεπαρκέστατο το έργο σας μέχρι σήμερα. Δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη για το μέλλον. Με την κριτική μας σας δίνουμε την ευκαιρία και συνδράμουμε ώστε ν’ αλλάξετε τρόπο λειτουργίας προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου