Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Βελτιώνεται το... κλίμα για τον πλανήτη

Οι δεσμεύσεις για το κλίμα που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής 146 χώρες, εν όψει της διάσκεψης του Παρισιού,θα περιορίσουν μεν την αύξηση των εκπομπών άνθρακα, ωστόσο δεν επαρκούν προκειμένου να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.


Ωστόσο, σε σχετική έρευνα του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε χθες ο Οργανισμός εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως επειδή οι εθνικές δεσμεύσεις καλύπτουν πλέον το 86% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η έκθεση του ΟΗΕ προβλέπει ότι η πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων θα περιόριζε τις μέσες κατά κεφαλήν εκπομπές κατά 9%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2030.

«Μια παγκόσμια εξέλιξη χωρίς προηγούμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και επιτρέπει να οραματιστούμε ότι θα μπορέσουμε να μείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου», υπογραμμίζεται στην έκθεση και η οποία αποτιμά τις δεσμεύσεις για το κλίμα που ανακοινώθηκαν την 1η Οκτωβρίου από 146 χώρες.
Οι εθνικές στρατηγικές για το κλίμα, γνωστές στην ορολογία του ΟΗΕ ως Προτεινόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές ( INDC), είναι ικανές να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς έως το 2100, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κριστίνα Φιγκέρες, επικεφαλής της Γραμματείας Κλιματικής Αλλαγής στον ΟΗΕ. Αυτό «σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό, είναι όμως πολύ χαμηλότερο από την εκτίμηση για αύξηση κατά 4, 5 ή και περισσότερους βαθμούς που προέβλεπαν πολλοί πριν από τα INDC» προσέθεσε.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα INDC λήγουν το 2030, ο ΟΗΕ δεν προχωρά σε εκτίμηση για την άνοδο της θερμοκρασίας έως το 2100. Η εκτίμηση των 2,7 βαθμών στην οποία αναφέρθηκε η Φιγκέρες προέρχεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Την ίδια εκτίμηση κάνει το Κέντρο Κλιματικής Δράσης, μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών, ενώ μια δεύτερη ομάδα στις ΗΠΑ, με την ονομασία Κλιματική Αλληλοεπίδραση, εκτιμά ότι η άνοδος θα φτάσει τους 3,5 βαθμούς, πολύ πάνω από τον συμφωνημένο πολιτικό στόχο.

Η διαταραχή
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,9 βαθμό από την προ-βιομηχανική εποχή, κάτι που προκαλεί διαταραχή στο κλιματολογικό σύστημα.
«Αν εφαρμοστούν πλήρως αυτά τα σχέδια μείωσης των εκπομπών, από κοινού θα αρχίσουν να ανοίγουν μια σημαντική ρωγμή στην αύξηση των εκπομπών των αερίου του θερμοκηπίου», εκτιμάει η Φιγκέρες.
Η διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για την Αλλαγή του κλίματος έχει υπολογίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκπομπή περισσοτέρων από 1.000 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα αν είναι να τηρηθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου.
Με τις έως τώρα δεσμεύσεις το 72% έως 75% αυτών των εκπομπών θα έχει πραγματοποιηθεί έως το 2030, καθώς σύμφωνα με τις προβολές του ΟΗΕ οι συσσωρευμένες εκπομπές θα φτάσουν περίπου τους 540 γιγατόνους το 2025 και τους 748 γιγατόνους το 2030.
dytikoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου