Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Κόντρα Περιφέρειας - Σγουρού για την απορρόφηση πόρων για έργα στην Περιφέρεια Αττικής

 
  • Περιέρεια: Το πραγματικό ποσοστό απορροφητικότητας για έργα της Περιφέρειας είναι 60% . 
  • Σγουρός: Έπιασε “πάτο” η απορρόφηση πόρων για έργα στην Περιφέρεια Αττικής!
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού β’ και γ’ τριμήνου του 2015.  Η θέση της διοίκηση της Περιφέρειας μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστο Καραμάνο, ήταν ότι το πραγματικό ποσοστό απορροφητικότητας για έργα της Περιφέρειας είναι 60%. 
  • Από την πλευρά του ο κ. Γ. Σγουρός τονίζει την  Πλήρη αποτυχία της διοίκησης της Περιφέρειας στην εκτέλεση έργων για την ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης στην Αττική. Επίσης τόνισε:
-       Στο 1,99 % η απορροφητικότητα σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση, η χειρότερη της τελευταίας 4ετίας
-       Με αλχημείες επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Περιφέρεια 

 Διαβάστε ολοκληρωμένες τις δηλώσεις!
 Περιφέρεια:
Με τεκμηριωμένο και πλήρη τρόπο παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα αποτελέσματα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού β’ και γ’ τριμήνου του 2015, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι το πραγματικό ποσοστό απορροφητικότητας για έργα της Περιφέρειας είναι 60% .
«Με όρους ετήσιας δαπάνης, το ποσοστό της απορροφητικότητας για έργα ανέρχεται σε 60%, το ποσοστό 1.99% είναι στην ουσία πλασματικό γιατί βάσει του νόμου αναφέρεται στο συνολικό προϋπολογισμό και όχι στην ετήσια δαπάνη», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης. «Το κύριο στοιχείο των αποτελεσμάτων είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στη χώρα κατά το β’ και γ’ τρίμηνο του 2015», επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ποιοτική παράμετρο των έργων.
  • Έτσι, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα ότι εγκαθιδρύθηκε για τη λογιστική διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής το διπλογραφικό σύστημα, στη βάση του οποίου εκδίδονται πλέον τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει τέλος σε έναν αναχρονισμό», παρατήρησε ο ίδιος.
«Ο δικός μας ο δρόμος είναι διαφορετικός. Οι επιλογές μας είναι διαφορετικές. Είναι η επιλογή της νομιμότητας, του εξορθολογισμού, της αποτελεσματικότητας και παράλληλα της αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της άσκησης δημόσιας διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Καραμάνος.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών:
• Τα έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους της Περιφέρειας Αττικής, εκτελούνται κανονικά, χωρίς διακοπή εργασιών, κρίσιμες κοινωνικές λειτουργίες, όπως η μεταφορά μαθητών στα σχολεία, εκτελέστηκαν και εκτελούνται κανονικά.
• Για δε πρώτη φορά υπήρξε έγκαιρη έναρξη της μεταφοράς των μαθητών και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες όπως η διεξαγωγή διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
• Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής είναι συνεπής στις πληρωμές των προμηθευτών της. Για πρώτη φορά, συγκεκριμένα, οι μεταφορείς της μεταφοράς μαθητών της περσινής σχολικής χρονιάς, εξοφλήθηκαν εγκαίρως λίγο μετά την ολοκλήρωση της χρονιάς.
• Τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 372 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι 334 εκατομμυρίων πριν από έναν χρόνο και χωρίς να περικοπούν οι επενδύσεις) συγκεντρώθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, σε ποσοστό 90%. Μέρος αυτών, ύψους 211 εκατομμυρίων βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκιο 3.17%.
• Η περιφερειακή Αρχή προχωρά με σταθερά βήματα, επιδιώκοντας να πληρούνται οι προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης – προϋποθέσεις που αφορούν στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
• Δεν πέφτουμε στην παγίδα να χρησιμοποιήσουμε το άλλοθι του «επείγοντος» προκειμένου να παρακάμψουμε τις δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την προστασία του δημόσιου χρήματος.
• Ο στόχος είναι η απορροφητικότητα να συνδυάζεται με εκείνες τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν το δημόσιο χρήμα – ειδικά σήμερα σε περίοδο κρίσης που το κάθε ευρώ μετράει και που το κάθε ευρώ οφείλει να χρησιμοποιείται με αποτελεσματικό τρόπο
• Κατά τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της το Σεπτέμβριο του 2014, η Περιφερειακή Αρχή επιχειρεί λοιπόν να εξορθολογήσει την άσκηση διοίκησης. Τούτο συνεπάγεται καταρχήν τη διαπίστωση και την καταγραφή των αναγκών σε όλα τα επίπεδα. Και κατόπιν την εκπόνηση εκείνων των πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους.
• Όπως οι πάντες αντιλαμβάνονται, δεν πρόκειται για κάποια «εύκολη» διαδικασία ή για μια διαδικασία που μπορεί να γίνει κάποιον «αυτόματο πιλότο». Πρόκειται για συλλογικές διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Και παράλληλα απαιτούν ανάληψη σοβαρών ευθυνών. Γιατί οι αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο. Δρομολογούν ενέργειες, δύσκολα ανακλητές, με υψηλό κόστος, τόσο για το δημόσιο ταμείο όσο και για τους πολίτες.
• Το έργο της Περιφερειακής Αρχής δεν μπορεί να κριθεί αποσπασματικά στους έξι μήνες ή στον έναν χρόνο. Αλλά θα κριθεί συνολικά στο τέλος της πενταετούς θητείας. Και θα κριθεί σύμφωνα με δύο κριτήρια: την ποιοτική απορροφητικότητα και το πώς αυτή μεταφράζεται σε κοινωνική προστιθέμενη αξία.
• Καθημερινά, δίνουμε αγώνα κατά της σωρευμένης εδώ και πολλές δεκαετίες γραφειοκρατίας, προκειμένου να εφαρμόσουμε προγράμματα και πολιτικές υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Είτε πρόκειται για κρίσιμα έργα υποδομής είτε για συμμετοχή σε κοινά προγράμματα ή για τη συνδρομή μας σε έργα των δήμων. Δίνουμε αγώνα κάθε μέρα για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες που κατατρώνε τη λειτουργία του Δημοσίου, μη επιτρέποντας την άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων.
• Εισάγουμε διαδικασίες διαφάνειας, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων.
• Αυτή είναι η πορεία μας και δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτήν σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

  •  Γ. Σγουρός: Έπιασε “πάτο” η απορρόφηση πόρων για έργα στην Περιφέρεια Αττικής
-       Πλήρης αποτυχία της διοίκησης της Περιφέρειας στην εκτέλεση έργων για την ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης στην Αττική  
-       Στο 1,99 % η απορροφητικότητα σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση, η χειρότερη της τελευταίας 4ετίας
-       Με αλχημείες επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Περιφέρεια
Την αδυναμία της νέας περιφερειακής αρχής να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής αποδεικνύει η τριμηνιαία έκθεση του προϋπολογισμού που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής – της οποίας ειρήστω εν παρόδω τα περισσότερα μέλη ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη – η απορρόφηση κονδυλίων για την εκτέλεση περιφερειακών έργων και έργων δημοσίων επενδύσεων, από 1-1-2015 έως 30-9-2015, ανήλθε στο τραγελαφικό ποσοστό της τάξης του 1,99 % έναντι 1,26 % το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε απόλυτους αριθμούς η Περιφέρεια Αττικής κατέβαλε δαπάνες ύψους 7,8 εκ. € επί εγγεγραμμένων και προβλεπομένων πιστώσεων ύψους … 407 εκ. €.
  • Σύμφωνα με τα ανηρτημένα στο Διαύγεια στοιχεία, πρόκειται για την μικρότερη απορρόφηση πόρων την τελευταία 4ετία (από το 2012), που έρχεται μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την πολυπληθέστερη περιφέρεια της  Αττικής, την ώρα δηλαδή που η αγορά έχει στεγνώσει και τα δημόσια έσοδα (όπως για παράδειγμα από τον ΦΠΑ) έχουν πιάσει πάτο.
Με την δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αιτιάσεις της παράταξης «Αττική» περί άτυπης κήρυξης στάσης πληρωμών στην Περιφέρεια Αττικής, εξέλιξη που επιφέρει ένα ακόμη σκληρό πλήγμα στην καθημαγμένη τοπική οικονομία και απασχόληση.
  • Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Σήμερα κάποιοι κατάλαβαν ότι η απόσταση μεταξύ προεκλογικών λόγων, φλύαρης κριτικής και έργων είναι αγεφύρωτη» και συμπλήρωσε «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι σε μια εποχή που η Περιφέρεια Αττικής μπορούσε να προσφέρει περισσότερο ίσως από κάθε άλλον φορέα στην κίνηση της τοπικής οικονομίας, η διοίκησή της αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Δυστυχώς εδώ και έναν χρόνο η Αττική αντί να κάνει βήματα προς τα εμπρός πάει συνέχεια προς τα πίσω. Και να φανταστεί κανείς ότι προεκλογικά κατηγορούσαν εμάς ότι είχαμε παρκάρει τα λεφτά …».
Σε ό,τι αφορά την μάταιη προσπάθεια της διοίκησης της Περιφέρειας να παρουσιάσει με χθεσινή της ανακοίνωση, την παταγώδη αποτυχία της σε … επιτυχία, δεν χρειάζεται να ειπωθούν και πολλά.
Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της αντίστοιχης περσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ο ίδιος αντιπεριφερειάρχης είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση για χαμηλή απορροφητικότητα. Μόνο που τότε το ποσοστό απορρόφησης ήταν σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό … .
Ας διαλέξει λοιπόν η διοίκηση της Περιφέρειας πότε έλεγε ψέματα, τότε ή τώρα;

 *Επισυνάπτεται η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ποσοστό απορρόφησης για έργα ανέρχεται σε 1,99 %.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου