Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Επιστρέφει ο σχολίατρος μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα στο Ίλιον

Ο σχολίατρος, ο θεσμός που λειτουργούσε για δεκαετίες στα σχολεία, επιστρέφει πάλι και ξεκινά από το Δήμο Ιλίου μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας Σχολικού Πληθυσμού».
  • Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας και την κατάσταση που επικρατεί με ανασφάλιστα και ανεμβολίαστα παιδιά, ο δήμος Ιλίου υπέβαλε αίτημα για την υλοποίηση του προγράμματος στα σχολεία της περιοχής του, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί δωρεάν, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Υγειονομικών Μονάδων αρμοδιότητας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στα σχολεία του Δήμου Ιλίου και περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Οι εξετάσεις αφορούν τον οδοντιατρικό έλεγχο, τον έλεγχο οπτικής οξύτητας, μυοσκελετικού συστήματος και παχυσαρκίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν επίσης, ενημερωτικές ομιλίες πάνω σε ζητήματα υγιεινής διατροφής, καπνίσματος, στοματικής υγιεινής, σχολικού εκφοβισμού κ.ά.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ιλίου στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του θεσμού του σχολίατρου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015 για αυτόν τον σκοπό με τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και την τότε Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ.
Την πρόταση αυτή αγκάλιασε και η επόμενη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, ενώ αρωγοί στην υλοποίηση του προγράμματος στέκονται τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας.
  • «Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση του δήμου Ιλίου που αναμένουμε να στεφθεί με επιτυχία», δήλωσε, με αφορμή την έγκριση του προγράμματος, ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος συμπληρώνοντας ότι «Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι δύο πολύ σημαντικοί τομείς για την υγεία και για εμάς αποτελούν προτεραιότητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου