Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εκτός πραγματικότητας

«Πιστεύει κανείς ότι αν ο κ. Τσίπρας πάει αυτοδύναμος στο Μαξίμου θα κάνει καλύτερη κυβέρνηση απ’ αυτή που έκανε τον Ιανουάριο;» αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9».


Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις που του έκαναν οι δημοσιογράφοι Φάνης Γρηγοριάδης και Νίκος Γιώτης, τόνισε ότι «ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εκτός
πραγματικότητας», ενώ ταυτόχρονα ανέφερε: «Επιδιώκουμε μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τουλάχιστον το 50% του ελληνικού λαού. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε στην εποχή που μπορεί να κυβερνά το 35%. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μια μειοψηφική κυβέρνηση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παλαιοκομματικές τακτικές που ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «οι κομματικοί μηχανισμοί είναι κόντρα στη δημοκρατία» και κατέληξε, αναφερόμενος στο Ποτάμι: «Έχουμε μια καθαρή πορεία, χωρίς κομματικούς στρατούς και αυτό πρέπει να το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός και να μας δώσει τη δύναμη με την ψήφο του».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυγής της Κυριακής, η οποία συγκέντρωσε τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, το Ποτάμι βρίσκεται στο 6,2%, δηλαδή είναι λίγο παραπάνω από το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Είναι μικρό το ποσοστό, όμως βλέπετε την εκτίμηση χωρίς την αναγωγή επί των αναποφάσιστων, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πάρα πολλοί. Αν πάντως ήταν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, εμάς δεν μας ικανοποιεί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια δύναμη που είπε τα σωστά πράγματα για τον τόπο. Θα πρέπει να ενισχυθεί αυτή η δύναμη. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα υπάρξει άλλη συμπίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
-Τα άλλα κόμματα δεν έχουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για αυτοδυναμία. Πιστεύει κανείς ότι αν ο κ. Τσίπρας πάει αυτοδύναμος στο Μαξίμου θα κάνει καλύτερη κυβέρνηση απ’ αυτή που έκανε τον Ιανουάριο; Θα αφήσει λοιπόν ο ελληνικός λαός τον κ. Τσίπρα μόνο του; Πιστεύω ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εκτός πραγματικότητας.
-Δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο να γυρίσουμε στην εποχή της αυτοδυναμίας. Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βεβαίως με τη ΝΔ. Τα προβλήματα που ζούμε σήμερα είναι πολλά. Αυτά τα προβλήματα όμως είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης Σαμαρά και των κυβερνήσεων συνεργασίας που έφεραν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο.
-Το Ποτάμι δεν κατηγορείται από κανέναν για διγλωσσία. Αυτά που είπαμε προεκλογικά, αυτά είπαμε και μετεκλογικά. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με αυτούς που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Λέμε βέβαια ότι τα προβλήματα της χώρας δεν θα λυθούν αν δεν υπάρχει πλειοψηφία στον ελληνικό λαό. Αν ένα 60% είναι απέναντι στην κυβέρνηση και την πετροβολάει τότε δεν θα κάνουμε τίποτα. Πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε μεταξύ μας αλλά θα ήθελα να το κάνουμε με τους νέους όρους και όχι με τους παλιούς.
-Δυστυχώς το πρώτο κόμμα έχει ένα τεράστιο προβάδισμα, αφού ο νομοθέτης του χαρίζει το ένα έκτο του κοινοβουλίου. Έχουμε επομένως μόνο μια λύση. Ή συνεργάζεσαι με το πρώτο κόμμα ή ξαναπάμε σε εκλογές. Διαφορετικά δεν βγαίνουν τα νούμερα.
-Επιδιώκουμε μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τουλάχιστον το 50% του ελληνικού λαού. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε στην εποχή που μπορεί να κυβερνάει το 35%. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μια μειοψηφική κυβέρνηση. Χρειάζεται μια περίοδος σταθερότητας και δουλειάς. Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη και το κόστος και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας με συγκολλητική ουσία το πρόγραμμα και όχι τις καρέκλες.
-Δούλευα στο Mega, και στον 902 του ΚΚΕ και στην Ελευθεροτυπία. Έχω δουλέψει με ανθρώπους που δεν συμφωνούσα. Κατάφερα ως δημοσιογράφος να κάνω σχεδόν πάντα να κάνοντας σωστά τη δουλειά μου, χωρίς να συναναστρέφομαι ποτέ την εξουσία. Μπορώ να αποδείξω στην πράξη, ανά πάσα στιγμή, ότι δεν με τραβάει κανένας από το μανίκι. Ένας άνθρωπος που έχει πετύχει στη ζωή του, δεν γίνεται γλείφτης στα 52 του. Οι αχυράνθρωποι συνήθως ξεκινούν από μικρότερη ηλικία. Δεν θα υποχωρήσουμε λοιπόν απέναντι στις πιέσεις από τα συμφέροντα.
-Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα είναι η εξουσία των κομματικών μηχανισμών που καθορίζουν το κράτος. Εμείς λέμε ότι οι κομματικοί μηχανισμοί είναι κόντρα στη δημοκρατία. Δεν θέλουμε να είμαστε κοντά στους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς. Ας διορθωθούν μόνοι τους. Όλα τα κόμματα έχουν κάνει την αυτοκριτική τους. Ας διορθώσουν όμως τα κόμματά τους πρώτα.
-Έχουμε ένα καλό ως Ποτάμι. Είμαστε ένα καινούριο κίνημα, με μέλη τα οποία δεν έχουν γίνει στρατός. Έχουμε μια καθαρή πορεία. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο ελληνικός λαός και να μας δώσει τη δύναμη με την ψήφο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου