Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους στο Χαϊδάρι Θέσεις των «Πολιτών σε δράση» και επιφυλάξεις




Το τελευταίο διάστημα εκπονήθηκε, από τη Δημοτική αρχή, σχέδιο οριοθέτησης των χώρων χρήσης για τραπεζοκαθίσματα ανά κατάστημα και ξεκίνησε η υλοποίησή του. Η οριοθέτηση πραγματοποιείται με τα γνωστά πλέον, σε όσους κυκλοφορούν στην στρατάρχου Καραϊσκάκη, κιγκλιδώματα. Μελετήσαμε το σχέδιο και παρακολουθήσαμε την υλοποίηση, βάσει των παρατηρήσεων μας έγινε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη Δημοτική μας σύμβουλο Αθηνά Σκαμπά και καταθέσαμε, γραπτώς, τη θέση μας.


Η Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Θεωρούμε πολύ θετικό βήμα ότι υπάρχει επιτέλους κάποιο σχέδιο, ένας κανόνας, για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνουν οι καταστηματάρχες με τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Ευχαριστούμε για τη διάθεση των σχετικών στοιχείων από τον αντιδήμαρχο για την Στρ. Καραϊσκάκη, αναμένουμε ακόμα το σχέδιο για το Δάσος.
Οφείλουμε, όμως, τώρα που είμαστε στην αρχή να διατυπώσουμε την επιφύλαξή μας για τους εξής λόγους:
1)   Από το σχέδιο αλλά και από την πρόοδο της εφαρμογής του, αντιλαμβανόμαστε ότι πολύ περισσότερο υπηρετεί τη θεσμοθέτηση της τρέχουσας κατάστασης παρά την ανατροπή της. Αυτό θα ωφελήσει πάρα πολύ το Δήμο μας όσον αφορά στην εισπραξιμότητα των αντίστοιχων τελών, αλλά διατηρεί τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων.
2)   Ζητήσαμε και πήραμε θετική απάντηση σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για θεσμοθέτηση κανονιστικής πράξης με διαβούλευση που να δίνει ξεκάθαρα το στίγμα και τις επιλογές, τα κριτήρια και τους κανόνες ακόμα κι αν αυτά δεν είναι πάντα αρεστά στους καταστηματάρχες. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σ’ αυτό θα αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε κάτι «κολοβό» επειδή θα έχει γίνει αποδεκτή και παγιωθεί μια κατάσταση και από πλευράς του Δήμου.
3)   Δεν είναι εύκολη υπόθεση η πιθανή σύγκρουση με τους καταστηματάρχες, αλλά αν δεν σπάσεις αυγά δεν φτιάχνεις ομελέτα. Εμείς δεν είχαμε ποτέ τη λογική του Ρομπέν των Δασών που θα «καθαρίσει» για όλους μας. Δεν απαιτούμε από το Δήμαρχο, ούτε από τη Δημοτική αρχή να φέρει σε πέρας το έργο αυτό μόνος του. Γι’ αυτό ζητήσαμε και επιμένουμε να αναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο την ευθύνη, όπου ο καθένας από εμάς θα τοποθετηθεί και θα δεσμευθεί απέναντι σε όλους τους δημότες, ψηφίζοντας κανονισμό λειτουργίας και δημοσιοποιώντας τη θέση όλων.

Θέτουμε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου τις απόψεις μας για το θέμα, έτσι όπως τις έχουμε δημοσιοποιήσει, μιας και σχετικό θέμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταθέτουμε γραπτά «κείμενο αρχών». Δηλώνουμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μας ικανοποιεί ούτε από άποψη λειτουργικότητας (βαδησιμότητα, ασφάλεια κλπ), ούτε από άποψη σεβασμού στο Δημόσιο χώρο από τους επαγγελματίες και σαφώς από άποψη αισθητικής.

Ρωτάμε:
1)   Αν θα συνταχθεί κανονιστική πράξη
2)   Τι θα γίνει με τον πεζόδρομο του Δάσους και την επικίνδυνη κυκλοφορία των οχημάτων
3)   Πότε θα ξηλωθεί το σιντριβάνι στο Δάσος
4)   Αν σκοπεύει να κάνει ενέργειες ο Δήμος και ποιές σε σχέση με τις κραυγαλέες πολεοδομικές παραβάσεις που παραβιάζουν, σαφώς, τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής άδειας που ο Δήμος έχει εκδώσει.

Η θέση μας
(Κείμενο αρχών)

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε μια χώρα με το κλίμα της Ελλάδας είναι ένα θετικό στοιχείο. Εξυπηρετεί τους πολίτες, δίνει ζωντάνια στην πόλη και βοηθά την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όμως μόνο αν πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:
·         Να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων
·         Να μην ενοχλεί την εικόνα της πόλης
·         Να μην παρεμποδίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη λειτουργικότητα της πόλης (π.χ. την κυκλοφορία).
Για να εξασφαλιστούν οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει οι κανόνες αδειοδότησης και η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων να λαμβάνει υπόψη της και να λογοδοτεί στις παρακάτω ανάγκες:
·         Διασφάλιση της εύχερης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών
·         Διασφάλιση της πλήρους άρσης των εμποδίων που οδηγούν σε κοινωνικούς αποκλεισμούς ευάλωτες ομάδες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, μητέρες με καροτσάκια κλπ)
·         Προσπέλαση οχημάτων για την τροφοδοσία των καταστημάτων
·         Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα.
·         Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
·         Ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης
·         Ανάδειξη του εμπορικού χαρακτήρα της πόλης
·         Την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
·         Την ανεμπόδιστη χρήση απ’ όλους
·         Την προστασία του εξοπλισμού και της φύτευσης του Δήμου
·         Την προστασία της κατοικίας.
Στον κανονισμό αυτό, επίσης, θα πρέπει να προβλέπονται, οι κανόνες και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται ο υπολογισμός του τέλους χρήσης, καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής. (γιατί μερικοί έχουν συνηθίσει (!!!) να μην πληρώνουν για τις χρήσεις).
Επίσης θα πρέπει να καθορίζεται με ακρίβεια το είδος του εξοπλισμού που μπορούν να τοποθετούν οι καταστηματάρχες στον κοινόχρηστο χώρο. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν μπορεί αυτός ο εξοπλισμός να είναι σταθερός ή να τοποθετείται μόνιμα. Πρέπει να μπορεί να απομακρύνεται εύκολα και πρέπει να παραμένει στον κοινόχρηστο χώρο για συγκεκριμένο ωράριο.
Συμπληρωματικό προς τους κανόνες, αλλά απολύτως απαραίτητο είναι να υπάρξει μια αναπτυξιακή πρόταση, μέρος της οποίας θα είναι πόσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν ν’ ανοίξουν και με ποια κατανομή στις διάφορες περιοχές. Χωρίς αυτήν, εμφανίζεται κορεσμός σε κάποιες περιοχές με επιβάρυνση στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων και ελλείψεις σε άλλες.

Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου

ΥΓ: Μετά την απάντηση που πήραμε από τη Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε να καταθέσουμε σχέδιο κανονιστικής πράξης. Δηλώνουμε δε ότι, μόνο με την κανονιστική πράξη, η οποία δεν έχει μόνο γενικές αρχές αλλά συγκεκριμένους κανόνες (με μέτρα και τιμές), μπορούν να επιβληθούν οι ίδιοι όροι για όλους και να ελέγχονται για την τήρησή τους όλες οι πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου