Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης, 300 Χρόνια Δημιουργίας


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College σε συνεργασία με το Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες», παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι η Δρ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Καθηγήτρια Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κύριος Παντιάς Σκαραμαγκάς, ανιψιός του βαρόνου Ιωάννη Σκαραμαγκά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Η γεωγραφική θέση της Τεργέστης, ως λιμανιού τροφοδοσίας του κεντροευρωπαϊκού χώρου, της επέτρεψε να αναπτυχθεί εμπορικά, οικονομικά και πολιτιστικά από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα. Η καθιέρωσή της ως ελεύθερου λιμανιού στις αρχές του 17ου αιώνα, από τον Κάρολο ΣΤ΄ των Αψβούργων, έδωσε κίνητρο σε πολλούς Έλληνες, από την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, να μεταναστεύσουν εκεί.

Οι Έλληνες της Τεργέστης, κατ’ εξοχήν άνθρωποι του επιχειρείν, δραστηριοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις ασφαλίσεις και τον τραπεζικό τομέα, σε συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη με τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 28% του μετοχικού κεφαλαίου του χρηματιστηρίου της Τεργέστης ανήκε σε Έλληνες Τεργεστινούς μετόχους και πρόεδρός του, από το 1804 έως το 1820, υπήρξε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Κατράρος.

Το ελληνικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη είναι έντονο καθ’ όλο τον 19ο αιώνα και συνυφασμένο με τις εκδόσεις, την πρωτοπόρα δημοσιογραφία και τις ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης των Σκαραμαγκά και Σταυρόπουλου, που μετατράπηκαν σε μουσεία. Παράλληλα, σημαντικές υπήρξαν οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, ο βαρόνος Ιωάννης Σκαραμαγκάς επεξέτεινε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Θηλέων που ίδρυσε ο προπάππους του, ο βαρόνος Αμβρόσιος Ράλλης και ίδρυσε Εστία για τα άπορα νιόπαντρα ζευγάρια, το ζεύγος Μανούση πρωτοστάτησε στη δημιουργία παιδικού νοσοκομείου κ.ά., ενώ από το 1788 λειτουργούσε νοσοκομείο για την περίθαλψη ασθενών και ηλικιωμένων με δέκα θέσεις και Έλληνα γιατρό.

Η κοινότητα σήμερα, αν και αριθμητικά συρρικνωμένη, συνεχίζει τη δυναμική δράση της επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά της. Στις αρχές του 2014 παρουσίασε το πλουσιότατο αναδιοργανωμένο αρχείο της και εγκαινίασε το νέο μουσείο της.


Πρόγραμμα εκδήλωσης 
§ Έναρξη από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Dot. Marco Midolo

§ Χαιρετισμός του Προέδρου του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, κυρίου Ιωάννη Τσαμίχα

§ Προλογίζει ο πρόεδρος του σωματείου «Ελληνικές Ρίζες», κύριος Βασίλης Ντόβας

§ «Μια ματιά στην Ιστορία της Τεργέστης», ομιλία του Δρ. Νικήτα Σίμου, μέλους του Δ.Σ. των Ελληνικών Ριζών

§ «Οι Έλληνες στην Τεργέστη, 18ος-20ός αιώνας: συνδημιουργοί μιας κοσμοπολίτικης εστίας», ομιλία της Καθηγήτριας Δρ. Όλγας Κατσιαρδή-Hering

§ Προβολή video εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης

§ «Βαλκάνιος Πραματευτής-Τεργέστη», προβολή ντοκυμαντέρ ΕΡΤ

§ «Ο θείος Τζων (Βαρόνος Ι. Σκαραμαγκάς) κι εγώ», ομιλία του κ. Παντιά Σκαραμαγκά.

§ Μουσικό Πρόγραμμα: Άννα Δημουλά (πιάνο), Δημήτρης Αράπης (μαέστρος)


Ημερομηνία εκδήλωσης 
Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, 19:00

Διεύθυνση 
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Είσοδος 
Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες 
Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), www.hau.gr/culture






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου