Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ξεκινάνε τα δρομολόγια μταφοράς μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής


Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν 125 από τα 916 δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες το βράδυ, παρουσία μαθητών και γονέων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατοίκής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, δεσμεύθηκε ότι εντός 15 ημερών θα έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις για άλλα 438 δρομολόγια και ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα 353.

Είχε προηγηθεί, πολυπληθής συγκέντρωση γονέων και μαθητών από όλη την Αττική έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, συνάντηση εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λεονταρίδη αλλά και τους αρμόδιους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην εισήγησή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επεσήμανε:

«Ευχαριστώ τους γονείς και τα παιδιά που διεκδικούν. Διεκδικούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών στην Παιδεία. Ένα δικαίωμα που προϋποθέτει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβασή τους στα σχολεία, η οποία αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας. Υποχρέωση που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Περιφέρεια Αττικής».

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά των μαθητών η κυρία Δούρου τόνισε:

«Οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να δράσουν μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001 του Ιουνίου 2013. Μια ΚΥΑ που διαπνέεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, αυτή που υποτάσσει το δικαίωμα της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο στην ανάγκη των οικονομιών. Της περικοπής δηλαδή των δαπανών, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Οι τροπολογίες που αναγκάστηκε, υπό την πίεση της νέας Περιφερειακής Αρχής, να αποδεχθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιλαμβανόμενο τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η μεγάλη μείωση των δρομολογίων στην περίπτωση της πλήρους εφαρμογής της ΚΥΑ του 2013, είναι προσωρινές λύσεις για τη φετινή χρονιά».

Η Περιφερειάρχης Αττικής συνέχισε επισημαίνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ριζικά νέου συστήματος μεταφοράς των μαθητών και πρόσθεσε: «Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών. Είτε πρόκειται για τα παιδιά με αναπηρία, είτε για τους μαθητές των υπερτοπικών σχολείων. Γιατί όλα τα παιδιά δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γνώση και αυτό το δικαίωμα είναι απαραβίαστο και δεν πρέπει να θυσιάζεται σε κανενός είδους βωμό εξοικονόμησης πόρων.

Οφείλουμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το στρεβλό και άκρως προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο. Να το αντικαταστήσουμε μέσα από έναν πλήρη επανασχεδιασμό με δρομολόγια που θα είναι αποτέλεσμα μελετών και προτάσεων επιστημόνων, συγκοινωνιολόγων, φορέων γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Μακριά από λογικές ‘εξοικονόμησης΄πόρων και εξυπηρέτησης της μικροδιαπλοκής. Για να καταλήξουμε σε μια μόνιμη λύση ενός ενιαίου κρατικού φορέα για τη δημόσια, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών».

Τέλος, η κυρία Δούρου δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Αττικής να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου φέτος οι σχολικές αίθουσες να μην έχουν απόντες και «απούσα να είναι μόνον η μνημονιακή πολιτική».

Να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί το απρόσκοπτο της διαδικασίας της μεταφοράς των μαθητών στην Αττική κάλεσε τη νέα περιφερειακή διοίκηση οΓιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα εκχωρήθηκε από το 1998 στο β’ βαθμό αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ να διατεθούν από την Κεντρική Διοίκηση οι αντίστοιχοι πόροι.

Ωστόσο παρά τις οφειλές του κεντρικού κράτους, το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, την γραφειοκρατία και την εμπλοκή πολλών φορέων τα προβλήματα στην Αττική επιλύονταν, με την Περιφέρεια να χρηματοδοτεί όποτε χρειαζόταν τη διαδικασία από ίδιους πόρους.

«Για τη μεταφορά των μαθητών κάναμε πάντοτε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να μην διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Θυμίζω ότι δεν διστάσαμε να στηλιτεύσουμε την Κεντρική Διοίκηση όποτε είδαμε ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις της οδηγεί τα ζητήματα της Παιδείας σε αδιέξοδο. Δεν χρησιμοποιήσαμε όμως τα θέματα της Παιδείας για να κάνουμε φθηνή αντιπολίτευση σε καμία Κυβέρνηση. Καταθέταμε πάντα τεκμηριωμένες προτάσεις, ολοκληρωμένες κατ’ εμάς λύσεις. Στην Παιδεία δεν χωράνε πειραματισμοί. Στην Παιδεία δεν χωράνε μικροκομματισμοί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα πρέπει να ασκείται με βάση την αρχή της εγγύτητας από τους δήμους για τις ενδοδημοτικές και από την περιφέρεια για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί μόνο για την μεταφορά μαθητών της Αττικής πάνω από 200 εκ. € και ο χαρακτήρας αυτής της υπηρεσίας θα μπορούσε να ήταν αποκλειστικά κοινωφελής και δημοτικός.

Τελικά, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου υπερψήφισε πρόταση ψηφίσματος, με την οποία η περιφερειακή αρχή δεσμεύεται ότι θα καλύψει όλα τα δρομολόγια ώστε να εξυπηρετηθεί το σύνολο των μαθητών, ότι αυτό θα γίνει σε στενή συνεργασία με τους δήμους και τους συλλόγους γονέων, ότι θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά των μαθητών, ότι θα προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αναιρεθεί η ΚΥΑ 24001/2013 και ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης έναρξης διαλόγου για τη μεταφορά των μαθητών και τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα για τη Μεταφορά των Μαθητών.
Πηγή: Peristerinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου