Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

TIIP λέγεται το «παιχνίδι» που παίζεται εκτός της Ελληνικής πεδιάδας με συμπαίκτες τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.





του Κώστα Φωτεινάκη*

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων/ Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) και οι συνέπειες στο Περιβάλλον, στην αγροτική παραγωγή, την ποιότητα των τροφίμων και την υγεία είναι ένα πολιτικό θέμα που δεν απασχόλησε την ελληνική κοινωνία ούτε τα κόμματα την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών. Η TTIP ας μας απασχολήσει τουλάχιστον τώρα, ποτέ δεν είναι αργά.

Η TTIP/ΔΕΣΕΕ είναι μια μακρόπνοη συμφωνία υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ) και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η προτεινόμενη TTIP/ΔΕΣΕΕ υποτίθεται ότι στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και την εξάλειψη αχρείαστων γραφειοκρατικών εμποδίων για την πρόσβαση στην αγορά εταιριών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ευρύ και αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο. Τα εθνικά κοινοβούλια ούτε καν ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες των κειμένων διαπραγμάτευσης της Επιτροπής - αλλά τα σπάνια αποσπάσματα πληροφοριών που έχουν δημοσιευθεί - ή διαρρεύσει - εγείρουν σημαντικές ανησυχίες.

Χωρίς να υποστηρίζουμε άκριτα τη νομοθεσία της Ε.Ε. θεωρούμε ότι η ΤΤΙP θα απορρυθμίσει τις όποιες θετικές προδιαγραφές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον όπως:

1. Την προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας,

2. Την περιβαλλοντική και την κοινωνική νομοθεσία στην Ευρώπη, η οποία είναι πιο αυστηρή από εκείνη των ΗΠΑ. Η TTIP που ως στόχο έχει την εναρμόνιση των κανονισμών και στις δύο πλευρές θα θέσει την όποια κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία της ΕΕ σε κίνδυνο.

3. Την καλή διαβίωση των ζώων,

4. Τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων και οι περιβαλλοντικά βιώσιμες αγροτικές πρακτικές, η πρόσβαση στις πληροφορίες



Η νομοθεσία στην Ε.Ε. για την υγεία και το περιβάλλον βασίζεται στην «αρχή της πρόληψης», ενώ η νομοθεσία των ΗΠΑ στην «αρχή της απόδειξης για την βλαπτικότητα». Το ΤΤΙP με άλλα λόγια απειλεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο «της αρχής της πρόληψης» και προετοιμάζει από τώρα την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών/ GMOs στην Ευρώπη, τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών, την κατάργηση των Περιβαλλοντικών Στρατηγικών Μελετών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια επένδυση στη φύση ή στον άνθρωπο, κ.λπ.

Ακόμα, οι διαπραγματεύσεις αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημοκρατία, επιδιώκοντας την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να αμφισβητούν τις κυβερνήσεις, σε ιδιωτικά δικαστήρια, αντίθετα στις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων που θεσπίζονται για την προστασία του κοινού.



Κρίνουμε ως θετική την συνυπογραφή από το Ινστιτούτου Πουλαντζά του κειμένου των 119 οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με τίτλο «People, environment and democracy before profit and corporate rights - Joint statement of European Civil Society groups working against the TTIP threat, May 2014», τις σχετικές εκδόσεις για την TTIP του Ιδρύματος Ρόζας Λούξεμπουργκ, καθώς και την εκστρατεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενάντια στην TTIP, που αποφασίστηκε στις 9 Ιουνίου 2014. Αντίθετοι με την TTIP σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τα κόμματα, Greens/Πράσινοι, Πειρατές αλλά και οργανώσεις με διεθνή εμβέλεια όπως ATTACK, Greenpeace, Naturefriends κ.ά.

Ωστόσο ο αγώνας ενάντια στην TTIP θα πρέπει από τα ινστιτούτα, τα κόμματα και τις ΜΚΟ να μεταφερθεί παράλληλα και στο επίπεδο των εργατικών, οικολογικών και κοινωνικών αγώνων για την υπεράσπιση της «αρχής της πρόληψης» και την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Κώστας Φωτεινάκης είναι πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece, Γραμματέας του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και Δημοτικός Σύμβουλος με τους «Πολίτες σε Δράση -  Οικολόγοι Πράσινοι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου