Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Πεδίο μάχης η ΝΔ στη Β' Αθηνών


  • Άλλαξαν οι εσωκομματικές ισορροπίες μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης

*Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε πεδίο μάχης μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχει μεταβληθεί η μεγαλύτερη
εκλογική περιφέρεια της χώρας, ενόψει των επόμενων εθνικών καλπών, με τους υπουργούς και τους βουλευτές που πολιτεύονται στη Β’ Αθηνών να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, μετά και τον ανασχηματισμό, καθώς ο πρωθυπουργός με τις επιλογές του άλλαξε άρδην τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, το κυβερνών κόμμα υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να επαναλάβει τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, όταν εξασφάλισαν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο δεκατρείς υποψήφιοι. «Αν γίνονταν τώρα εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα εξέλεγε περίπου οκτώ με εννιά βουλευτές», αναφέρει «γαλάζιο» στέλεχος, που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών στη Β’ Αθηνών και με τα στοιχεία που διαθέτει μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Ενισχυτικό της παραπάνω διαπίστωσης είναι το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατέγραψε ποσοστό 21,13%, από 26,22% που είχε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, σημειώνοντας πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με 29,44%.

ΣΤΗΝ «ΑΡΕΝΑ»

Οπως ήταν φυσικό, μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «εκλογικός», και με το διαμορφούμενο πολιτικό περιβάλλον να δείχνει ότι η χώρα είναι πολύ πιθανόν να οδεύσει σε εκλογές το επόμενο διάστημα, ίσως και με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών άρχισαν τη μάχη για την «επιβίωσή» τους. Η οποία για ορισμένους δυσκολεύει εξαιτίας της «μετακόμισης» ισχυρών κυβερνητικών στελεχών από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Αρκετοί, βέβαια, είτε έχοντας παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα είτε αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά στην κυβέρνηση Σαμαρά σημαντικό χαρτοφυλάκιο, φαίνεται να μπαίνουν στην «αρένα» με άλλον αέρα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξελέγη πρώτος σε ψήφους στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και διατήρησε το χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση. Τα πράγματα, όμως, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εύκολα γι’ αυτόν, καθώς η τρόικα αναμένει απτά και άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο των απολύσεων, με συναδέλφους του, όπως ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, να δυσκολεύουν την αποστολή του με την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παρέμεινε στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση του στη δύσκολη Περιφέρεια της Β’ Αθηνών.

ΛΑΪΚΗ ΔΕΞΙΑ

Αυτό, ωστόσο, που πυροδότησε τον «πόλεμο» μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και, κυρίως, προκάλεσε σοκ στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος ήταν η μαζική «επέλαση» των εκπροσώπων της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» στην κυβέρνηση. Η αναβάθμιση της Σοφίας Βούλτεψη, που ανέλαβε κυβερνητική εκπρόσωπος, του Αργύρη Ντινόπουλου, που ανέλαβε ένα από τα πιο ισχυρά χαρτοφυλάκια, αυτό των Εσωτερικών, του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, Γεράσιμου Γιακουμάτου, και της Κατερίνας Παπακώστα, που ορκίστηκε υφυπουργός Υγείας, δημιούργησε «γαλάζιες αντισυσπειρώσεις» στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με τους υπόλοιπους «παίκτες» να προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, προκειμένου να μη χάσουν την επιρροή τους στο κεντροδεξιό σώμα.
Για παράδειγμα, ο Κωστής Χατζηδάκης, δεύτερος σε ψήφους μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του 2012, βρέθηκε για πρώτη φορά με κυβέρνηση Ν.Δ. εκτός κυβερνητικού σχήματος, κάτι που φαίνεται να τον ξάφνιασε και να τον απογοήτευσε. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες δείχνει να υλοποιεί μια στρατηγική ανανέωσης του προφίλ του. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η επιστολή που έστειλε σε όλους τους βουλευτές της Ν.Δ., προβάλλοντας το έργο που άφησε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κινητικότητα βρίσκεται και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Υγείας έχει αυξήσει τις επαφές του με κομματικά στελέχη, ενώ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθήνας, βρίσκεται σε αναζήτηση νέου ρόλου, προκειμένου να μη χάσει την επαφή του με τους ψηφοφόρους του. «Στον Αρη είναι πολύ πιθανόν να ανατεθεί αναβαθμισμένος ρόλος στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και εντός των ημερών», διαβεβαιώνει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στη Συγγρού.
Οσο για τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με την έξοδό του από την κυβέρνηση, σκέφτεται πολύ σοβαρά να υιοθετήσει διακριτικά κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. «Ο Πάνος θα ακολουθήσει τακτική... δολιοφθοράς των αντιπάλων του», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει τα νεοδημοκρατικά παρασκήνια. Σημειώνεται, πάντως, πως η μετά τον ανασχηματισμό συμπεριφορά του πρώην υπουργού έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου, και ειδικότερα η διαρροή από τον ίδιο ότι σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό διεμήνυσε πως «αν είναι να φύγω από την κυβέρνηση καλύτερα να μου το πει η κ. Μπακογιάννη». Παράλληλα, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αννα Καραμανλή και Τάνια Ιακωβίδου, που κατέλαβε τη θέση του Αρη Σπηλιωτόπουλου, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την επιρροή τους.


Αστάθμητος παράγοντας οι νεοεισερχόμενοι

Στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις επόμενες εθνικές κάλπες, η Β’ Αθήνας θα αποτελέσει πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, καθώς σε αυτή την αρένα αναμένεται να εισέλθουν και στελέχη της Ν.Δ. από άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέους «γαλάζιους» διαγκωνισμούς. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο Νίκος Δένδιας, που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την Κέρκυρα χάριν της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και εμφανίζεται αναβαθμισμένος μετά την ανάληψη του Ανάπτυξης. Επίσης ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος βρέθηκε εκτός υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ξεκινήσει ευρύ κύκλο επαφών στη Β’ Αθήνας, αλλά και η Νίκη Τζαβέλα, που, αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής, συγκέντρωσε στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας περί τους 30.000 σταυρούς.

  • nlpradio
Επισήμως πάντως δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις για τους επικρατέστερους βουλευτές στη Β' Αθηνών αλλά οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη στα χέρια τους στοιχεία από κυλιόμενα γκάλοπ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δημοφιλέστεροι αυτή τη στιγμή είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Δένδιας, Σοφία Βούλτεψη και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά η τελική επικράτηση θα κριθεί το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου