Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Κλιμακώνεται ο αγώνας για την συγχώνευση των σχολείων στο Περιστέρι-Το θέμα μπήκε και στο δημοτικό συμβούλιο!



 Κλιμακώνεται ο αγώνας του γονεΪκού κινήματος , των φορέων και των εκπαιδευτικών στο Περιστέρι για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων, σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες. 
 Ο σύλλογος δασκάλων «Έλλη Αλεξίου» η ΕΛΜΕ η Ένωση Γονέων τα Δ.Σ των υπό συγχώνευση σχολείων έδωσαν από κοινού συνέντευξη στον τοπικό τύπο, την Πέμπτη 29 Μαϊου, επισημαίνοντας το πολύ σοβαρό ζήτημα των
συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, κατόπιν ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας τόσο σε πανελλαδική κλίμακα όσο και σε τοπικό επίπεδο.
 

Ο πρόεδρος της «Έλλης Αλεξίου» Κ. Παπλωματάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι: το Υ.Π ανακοίνωσε ότι συγχωνεύει πάνω από 200 σχολικές μονάδες πανελλαδικά, ωστόσο χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία στο ΦΕΚ ότι δηλαδή στηρίχθηκε σε εισηγήσεις των αρμοδίων οργάνων (διευθυντές, περιφερειακοί διευθυντές, αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων) οι οποίες αποφάσεις ήταν αρνητικές. Εμείς δεν θεωρούμε από πλευράς νομιμότητας το ΦΕΚ ισχυρό, και θα αμυνθούμε με τα κατάλληλα όπλα. Θα ζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας να στηρίξει το κοινωνικό μέτωπο όλων των φορέων, να πάρει συγκεκριμένα μέτρα εκπόνησης προγράμματος και να συμπορευτεί μαζί μας. Εμείς ζητάμε να κλείσει τα σχολεία ο δήμαρχος, να γίνει παν Περιστεριώτικη κινητοποίηση στο Υ.Π για την ανάκληση αυτής της απόφασης».
Επισημάνθηκε επίσης από τον πρόεδρο ότι προστέθηκε ένα ακόμη στοιχείο σχετικά με την απόφαση του Υ.Π το πλαφόν των 350 μαθητών ανά σχολείο, και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια ενός νέου τύπου σχολείου, όπως θέλουν δηλαδή να λειτουργήσει στην βάση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επιχειρείται η ένταση των ταξικών φραγμών (διώξιμο παιδιών των ΕΠΑΛ προς τα ΣΕΚ), η δημιουργία επιπλέον πολυδύναμων σχολείων προς τέρψιν των χορηγών και των επιχειρήσεων, το στρίμωγμα των παιδιών σε μεγάλα τμήματα και παραπέρα υποκατάσταση της γνώσης με δεξιότητες.
«Θα στηρίξουμε το γονεϊκό κίνημα και οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με συλλογική δράση και αγώνα, εμείς θα είμαστε μαζί τους σε αυτή την πορεία» τόνισε ο κ. Παπλωματάς.                                          
 Από την ΕΛΜΕ η πρόεδρος Α. Φατούρουεπεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται 1676 συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολείων.

 Από την ΕΛΜΕ η πρόεδρος Α. Φατούρουεπεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται 1676 συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολείων.
«Καταγγέλλουμε» είπε « την απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική τακτική του Υ.Π που παρά τις αντίθετες αποφάσεις και τις αιτιολογημένες αποφάσεις του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου, το υπουργείο προχωράει σε συγχωνεύσεις εφαρμόζοντας ευλαβικά τις επιταγές της Ε.Ε και ΔΝΤ. Δεν αποκλείεται να έχουμε ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων μέσα στον Ιούλιο.
Το σχέδιο είναι ενιαίο και αφορά όλη την εκπαίδευση. Εμείς ζούμε το αίσχος της τράπεζας θεμάτων, ο στόχος είναι να φύγουν τα παιδιά από τα Λύκεια και από τα ΕΠΑΛ και να κατευθυνθούν σε μια φτηνή και απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία. Οι εκπαιδευτικοί, η ένωση γονέων όλοι μαζί να κάνουμε ένα παρατεταμένο αγώνα.
Όσον αφορά την αυτοξιολόγηση των σχολικών μονάδων, την υποκρισία και την αθλιότητα που ζούμε όλο αυτό τον καιρό, αυτή η ιστορία είναι απολύτως εντεταγμένη στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Εμείς τονίζω ότι θα στηρίξουμε την απόφαση της Ένωσης Γονέων και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Από την Ένωση Γονέων τόσο από τον πρόεδρο  Σ. Λαβδαίο, όσο και από τους εκπροσώπους συλλόγων γονέων, των σχολείων υπό συγχώνευση (30ο 29ο 13ο ) υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα κοινής δράσης, καθώς και η συμμετοχή της δημοτικής αρχής στις κινητοποιήσεις, με σκοπό την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης.
«Το γονεϊκό κίνημα πρέπει να φανεί πιο δυνατό, καλούμε τους γονείς να συμμετάσχουν δυναμικά με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα μας» τόνισαν.  
Αρνητική η δημοτική αρχή στο κλείσιμο των σχολείων  
Σημειώνεται ότι το θέμα των συγχωνεύσεων μπήκε έκτακτα στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της ίδιας μέρας από τους παραπάνω φορείς και τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Στην πρόταση του προέδρου Κ. Παπλωματά να γίνει ένα κοινωνικό μέτωπο στο Περιστέρι και να βγει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να κλείσουν τα σχολεία για μια ημέρα, και όλοι μαζί να απευθυνθούν στο υπουργείο παιδείας, η απάντηση του αντιδημάρχου παιδείας Θ. Αρβανίτη ήταν κατηγορηματική.  
 «Τα σχολεία δεν μπορεί να τα κλείσει ο δήμαρχος δεν είναι το αρμόδιο όργανο» είπε. "Θα πάει για παράβαση καθήκοντος, σε κανένα δήμο δεν συμβαίνει αυτό". Ο ίδιος πρότεινε να μπλοκάρουν το Βαθμολογικό Κέντρο για μια ημέρα, ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση, ωστόσο ούτε και αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της διοίκησης.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την παρέμβαση της Ν. Ευσταθιάδου που επικαλέστηκε την νομιμότητα του θέματος, τονίζοντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής το κλείσιμο των σχολείων. 
 Μετά την τοποθέτηση των φορέων και των παρατάξεων αλλά και την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, το θέμα επανήλθε από τον Α. Πουλιάση προτείνοντας να μπεί σε ψηφοφορία η πρόταση του συλλόγου "Έλλη Αλεξίου". 
Με 18 θετικές ψήφους και 7 θετικές η πρόταση δεν πέρασε. Σημειώνεται ότι ο κ. Αρβανίτης είπε ναι με την προύπόθεση όλο αυτό να είναι νόμιμο, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης. 
Σε νέα ανακοίνωσή του ο σύλλογος "Έλλη Αλεξίου" τόνισε ότι ο αγώνας κλιμακώνεται περαιτέρω με περισσότερες δράσεις και κινητοποιήσεις.
"ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 ΣΤΙΣ 19.00 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ 30-49 .ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑ).
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου