Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Πανελλήνια προβολή για το Χαϊδάρι



 Πανελλήνια προβολή για το Χαϊδάρι, μέσω του 
Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ελπίδα: Η Ιστορία των Απαρχών του Παρελθόντος της Ευρώπης (HOPE: The History of the Origins of the Past of Europe)» και «Ελπίδα ΙΙ: Ευρωπαϊκή Ιστορική Μνήμη – Ο κύκλος των φίλων που αντιστάθηκαν στον Χίτλερ. (HOPE IΙ: European Remembrance – The circle of friends that resisted Hitler)».
Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.



 ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ
«Μην ξεχνάς τον φασισμό...»
Το διαχρονικό μήνυμα ότι ο φασισμός και ο ναζισμός κατέστρεψαν την Ευρώπη και δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία μεταφέρει ο Δήμος Χαϊδαρίου με την υλοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Ελπίδα: Η Ιστορία των Απαρχών του Παρελθόντος της Ευρώπης».

Μήνυμα ενάντια στον ναζισμό έστειλαν μαθητές στην πρώτη εκδήλωση της «Ελπίδας», όπου μίλησαν επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το Χαϊδάρι, μία από τις περιοχές που μαρτύρησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει τόπος συνάντησης αντιστασιακών από όλη την Ευρώπη, ιστορικών, καθηγητών πανεπιστημίων και πρέσβεων οι οποίοι προσπαθούν να μεταφέρουν στους μαθητές, κυρίως, αλλά και σε όλους τους κατοίκους τις εμπειρίες αλλά και τη γνώση τους για τα δεινά που φέρνει ο ναζισμός.
Το μήνυμα αυτό μεταδίδεται μέσα από ημερίδες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Παράλληλα διοργανώνονται επισκέψεις στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και κυρίως στο διαβόητο «Μπλοκ 15» το οποίο ήταν ο χώρος στον οποίο περνούσαν την τελευταία νύχτα της ζωής τους οι κρατούμενοι που θα εκτελούνταν την επόμενη μέρα. Με τη διοργάνωση του προγράμματος συνδέεται, άλλωστε, και το πάγιο αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου να του παραχωρηθεί το «Μπλοκ 15», για να μετατραπεί σε μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
Η πρώτη φάση του προγράμματος «Ελπίδα» υλοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Όπως λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας «με αφορμή το αίτημά μας για μετατροπή του Μπλοκ 15 σε μουσείο υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση αίτηση για τη χρηματοδότηση του ''Ελπίδα''. Μας υποστήριξε ακόμα και ο πρόεδρος των αντιστασιακών οργανώσεων της Ευρώπης, ο οποίος συνυπέγραψε το αίτημά μας. Ήταν τόσο καλά στοιχειοθετημένη η πρότασή μας, που έγινε δεκτή άμεσα».

«Με αφορμή το πάγιο αίτημά μας για μετατροπή του ''Μπλοκ 15'' σε μουσείο ζητήσαμε από την ΕΕ τη χρηματοδότηση του προγράμματος», λέει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημ. Μαραβέλιας.
 
Η επιτυχία του προγράμματος και η συμμετοχή των πολιτών του Χαϊδαρίου ήταν τέτοια, ώστε να κριθεί απαραίτητη η συνέχισή του με το «Ελπίδα 2», το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την περασμένη Δευτέρα έγινε η πρώτη εκδήλωση στην οποία επιζώντες από στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές μίλησαν για όλα όσα έζησαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

«Στόχος του Δήμου Χαϊδαρίου, που έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ''μαρτυρικός δήμος'' λόγω του στρατοπέδου, είναι να μεταλαμπαδεύσει στους νέους την ιστορική γνώση και τα όσα δεινά επέφεραν ολοκληρωτικές σκέψεις και φασιστικές νοοτροπίες. Ο ναζισμός και ο φασισμός κατέστρεψαν την Ευρώπη και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα προς αποφυγή. Γι' αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τόσο την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή ιστορία», σημειώνει ο κ. Μαραβέλιας.

«ΜΠΛΟΚ 15»
Η φυλακή που κρατούνταν οι μελλοθάνατοι
Το «Μπλοκ 15» του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1943 ως χώρος αυστηρής απομόνωσης, ήταν παράλληλα το κτίριο στο οποίο περνούσαν την τελευταία νύχτα της ζωής τους όσοι επρόκειτο να εκτελεστούν την επόμενη μέρα. Για τον λόγο αυτό έχει κριθεί διατηρητέο και έχει περάσει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Θέμος Κορνάρος, ο οποίος κρατήθηκε εκεί, το περιέγραψε ως «τo μόνο χτίριο που μένει ασουβάντιστο εξωτερικά, για να φαίνεται παλιό, μουχλιασμένο, αραχνιασμένο, για την πρώτη ψυχολογική επίδραση. Δύο πατώματα. Στο πρώτο ένα μεγάλο δωμάτιο 4X7, δεξιά, κι άλλο ένα αριστερά. Αυτά προορίζονταν για πενήντα κι απάνω κρατούμενους το καθένα. Και λέγονται θάλαμοι. Γύρω γύρω, στον υπόλοιπο χώρο, είναι κάποιες τρύπες, σαν καταφύγια σκυλιών, με μια σιδερένια πόρτα, χωρίς κανενός είδους αερισμό, με τοίχους και πάτωμα ολόγυρα. Αυτά είναι τα κελιά της αυστηρής απομόνωσης».
Πρωτομαγιά '44
Αρχικά, η διοίκηση ανήκε στους Ιταλούς αλλά στο τέλος του 1943 πέρασε στους Γερμανούς. Το πιο φρικιαστικό περιστατικό της εποχής εκείνης ήταν η μεταφορά, την Πρωτομαγιά του 1944, 200 Ακροναυπλιωτών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για εκτέλεση ως αντίποινα για τη δολοφονία Γερμανού στρατιωτικού στους Μολάους. Οι 200 πέρασαν την τελευταία τους βραδιά στο «Μπλοκ 15» και την επόμενη ημέρα επιβιβάστηκαν σε φορτηγά για να μεταφερθούν στην Καισαριανή. Λίγο πριν φύγουν από το στρατόπεδο άρχισαν να τραγουδούν τον Εθνικό Υμνο μπροστά στα μάτια των έκπληκτων Γερμανών στρατιωτών. Στο «Μπλοκ 15» πέρασε την τελευταία ημέρα της ζωής της και η Ηρώ Κωνσταντοπούλου πριν μεταφερθεί στην Καισαριανή, όπου εκτελέστηκε.
Στέλιος Βογιατζάκης
Δείτε το σχετικό άρθρο στο παρακάτω link
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63937611

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου