Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ: Στο Δήμο Αιγάλεω δεν πλεονάζει κανένας εργαζόμενος



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΔΑΡΑ:
«ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ»
Η  επιστολή του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών που εστάλη στους Δήμους την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου δημοσιοποιεί μια «μελέτη» για τη στελέχωση των Δήμων που είναι απαράδεκτη, αστήρικτη και αντιφατική.
 Εμφανίζει πλασματικά φουσκωμένα στοιχεία για τον αριθμό των εργαζόμενων στους Δήμους, συνυπολογίζοντας εργαζόμενους που δεν απασχολούνται πλέον όπως οι σχολικοί φύλακες και οι συνταξιοδοτηθέντες αλλά και το έκτακτο προσωπικό. Κι όμως με βάση αυτά τα στοιχεία προσδιορίζει αριθμό «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους κάθε Δήμου.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η μελέτη του Υπουργείου για την προσαρμογή του πληθυσμού κάθε Δήμου με συνυπολογισμό άλλων στοιχείων (έκταση, διοικητική αποκέντρωση κλπ) οδηγεί στη συστηματική αδικία προς τους αστικούς Δήμους και ιδιαίτερα προς τους Δήμους της Αττικής.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Αττικής σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί προκύπτει μεγάλος αριθμός «πλεονάζοντος» προσωπικού το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί από άλλους Δήμους της Αττικής. Άρα η μελέτη του Υπουργείου καταλήγει στην μετακίνηση εργαζόμενων εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.
Θα περιμέναμε από το Υπουργείο μια προσέγγιση του προβλήματος στηριγμένη στην ανάλυση των αναγκών, στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών, στην αξιολόγηση της χρησιμότητας κάθε ειδικότητας, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Αντί για αυτό παρουσιάζεται μια μελέτη που ουσιαστικά συνίσταται στον αυθαίρετο και με πρόχειρα ή και λανθασμένα στοιχεία υπολογισμό δυο μέσων όρων.
Η μελέτη αυτή του Υπουργείου δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στην Αυτοδιοίκηση ούτε τα τεράστια κενά στις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας της κεντρικής εξουσίας. Κενά που αντικειμενικά καλούνται να καλύψουν οι Δήμοι όλης της χώρας και πρόσθετες αρμοδιότητες,  από το σύνολο των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε: Παιδικοί Σταθμοί, φροντίδα για τους άπορους, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, ΚΕΠ κλπ.
Όπως δεν λαμβάνει υπόψη της ότι οι Δήμοι σηκώνουν το βάρος των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων σε κάθε γειτονιά της χώρας.
Τονίζουμε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί ήδη τον ακρωτηριασμό δύο σημαντικών αρμοδιοτήτων της, της φύλαξης των σχολείων και της δημοτικής αστυνομίας, που οδήγησε στη διαθεσιμότητα σχεδόν 6.000 εργαζομένων.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση της επιστολής αυτής.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στο Δήμο Αιγάλεω δεν πλεονάζει κανένας εργαζόμενος.



Επιστολή Γρηγοράκου στους δήμους για την κινητικότητα


Με επιστολή που απέστειλε στους δήμους της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τους ενημέρωσε για τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στη διαδημοτική κινητικότητα ενώ σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίησης σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, καθώς εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.
 
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013, απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ. Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.
 
Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται».
 
Πάντως ήδη άρχισαν να διατυπώνονται αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων, με πρώτο το δήμο της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει συγκαλέσει για σήμερα Τετάρτη έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόβλεψη του υπουργείου να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 670 υπάλληλοι.
 
Συγχρόνως, έντονες αντιδράσεις διατυπώνονται και από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΚΕΔΕ. Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ για προώθηση «εν κρυπτώ και χωρίς σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, φωτογραφικής διάταξης με την οποία δρομολογείται ολοφάνερα και μεροληπτικά η μετάταξη- προστασία ημετέρων κομματικών και προσωπικών φίλων αλλά και συγγενικών προσώπων στην ΚΕΔΕ». Η ΚΕΔΕ σε χθεσινό ψήφισμά της για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα υποστηρίζει ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών παρουσιάζει «σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την καταρχήν συμφωνία» και ζητά «απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών», που θεωρεί ότι είναι άμεσα δυνατή με παράκαμψη της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις μετακινήσεις των υπαλλήλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου